reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firestone Audio Fubar IV USB DAC: externí DAC za bůra

14.12.2011, Petr Štefek, recenze
Firestone Audio Fubar IV USB DAC: externí DAC za bůra
Předmětem dnešní recenze je levný převodník z dílen Firestone Audio, který dokáže vaše PC nebo starší DVD přehrávač učinit poslouchatelným i pro rozmlsanější uši. Aby to nebylo málo, je tento DAC vybaven USB rozhraním a sluchátkovým zesilovačem.
Firestone Audio Fubar IV DAC USB je šikovná „krabička“, která za relativně málo peněz dokáže slušně pozvednout zvuk počítače (a nejen jeho) na úroveň, která bude snesitelná pro nejednoho audiofila. Pokud se podíváme na samotné zařízení, tak jeho reprodukce je plně srovnatelná ve všech aspektech s referenční zvukovou kartou Audiotrak Prodigy HD2 s upravenými operačními zesilovači (OPA627 je podstatně dražší a lepší model, než jaký je na kartě standardně přítomen). Pokud bych chtěl být opravdový hnidopich, tak reprodukce Fubaru je v některých ohledech vzdušnější a živější.

Fubar IV svým charakterem zvuku bude souznít především s tvrdšími žánry nebo běžným rockem a popem. Starší nahrávky jako Ozzyho Osbourna nebo Rainbow jsou velmi dobře poslouchatelné a reprodukce není příliš analytická. Pokud jste ovšem příznivci klasiky a akustických žánrů, pak se mi jeví jako podstatně lepší volba nedávno recenzovaný Carat Topa Signature, který je ale z jiné cenové třídy. Pro fanoušky výše uvedených žánrů s kvalitním reprodukčním řetězcem se bezesporu vyplatí.





Fubar IV podporuje pouze záznamy do 96 kHz / 24 bitů, což je dostačující pro většinu uživatelů, kteří stejně mají záznamy v naprosté většině „pouze“ v CD kvalitě. Horší zpráva ovšem je, že výše uvedený limit platí pouze pro digitální optický vstup a nikoli pro USB. Pokud hodláte DAC používat právě skrz USB, pak je pro vás limitem o poznání méně pěkných 48 kHz / 16 bit. Zde se Fubar IV hodně odlišuje od minule testovaných externích převodníků, které podporovaly přes USB až 96 kHz / 24 bitů, ale hlavně dokázaly záznamy s menším rozlišením pomocí up-samlingu pozvednout na vzorkovací frekvenci 192 kHz. Takový luxus si levný Fubar IV nemůže dovolit.

Pokud bychom podobnou funkčnost neoželeli, musíme sáhnout po dražším modelu Fubar IV Plus, který již podporuje nejen up-sampling na 192 kHz. Bohužel je USB omezeno také na 48 kHz / 16 bitů. Tento převodník je nyní často ke koupi za velmi výhodných podmínek, Firestone Audio zřejmě chystá nový model. Pokud na podobnou akci narazíte, rozhodně nemáte nad čím váhat. Za cenu „obyčejného“ Fubaru IV dostanete verzi Plus s up-sampligem. Pokud byste ovšem rádi, aby DAC zvládl i po USB alespoň 96 kHz / 24 bitů, pak by vám neměl uniknout Style Audio Carat Topaz Signature nebo Benchmark DAC1 USB.

Fubar IV ale na svou cenovou třídu překvapí poměrně slušným sluchátkovým zesilovačem, který je schopen rozchodit i náročnější sluchátka. V testu jsme neměli výhrady při použití sluchátek Sennheiser HD595 a také AKG-701 ustal Fubar IV se ctí. Za necelých 5 tisíc tedy získáte slušný univerzální DAC s USB i optickým vstupem a koaxiálním digitálním vstupem a v neposlední řadě slušný sluchátkový zesilovač. V některém z příštích článků si posvítíme zase na nějaký zajímavý počin z oblasti zvukových karet nebo externí převodníků.

Poznámka: V době testu došlo ke zlevnění dražšího modelu Fubar IV Plus na 4 500 Kč, což je dobrý tip na dárek pod stromeček.

Solidní zvuk
Absence up-samplingu
Provedení šasi
Omezení USB na 48kHz/16-bit
Možnost vyměnit OZ
Ikona Odkaz na databázi
Slušný sluchátkový zesilovač
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 4900 Kč s DPH


Za zapůjčení Styleaudio děkujeme hi-fi studiu Melissa, provozovateli e-shopu hifionline.cz.

reklama