reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Focal XS Book: stylové a vynikající

28.2.2012, Petr Štefek, recenze
Focal XS Book: stylové a vynikající
V dnešní recenzi jsme vzali do hledáčku stylové stereo reproduktory Focal XS Book, jež slibují kvalitní reprodukcí a provedením potěšit všechny náročné posluchače, kterým běžné reproduktory k počítači jen těžko vyhoví.
Focal XS Book jsou reproduktory, kde stylový design nepřevážil nad kvalitou reprodukce a výsledkem je velmi zdařilý mix obojího. Bez uzardění lze hned v úvodu říci, že se jedná o jedny z nejlepších reproduktorů do 10 tisíc, ne-li ty nejlepší vůbec. Pokud je pro vás prioritní především kvalita poslechu ve stereu a rádi byste na svůj pracovní stůl dostali něco, co uspokojí vaše rozmlsané ucho a nechcete investovat desetitisíce, pak není příliš mnoho alternativ k těmto relativně malým aktivním reproduktorům.

Pokud bych měl hledat kandidáty, kteří by Focal XS Book výrazně předčily, pak bych musel sáhnout do kapsy pro minimálně 20 tisíc korun, což je velká pocta. Minule testované B&W MM-1 měly nespornou kvalitu reprodukce a integrovaný DAC a možná o ždibec lepší výšky, ale přesto bych dal přednost XS Book.

Provedení reproduktorů je prvotřídní a nikde nemáte pocit, že by výrobce chtěl za každou cenu ušetřit. Výkon zesilovače je dostatečný a řídící reproduktor ani při vyšší zatížení nehřeje, takže je zde vše v naprostém pořádku. Focal upřednostnil klasickou konstrukci se zesilovačem ve třídě AB, což není vůbec špatně a pokud to bylo na úkor něčeho, pak to rozhodně nebyla prezentnost reprodukce s velmi slušnou dynamikou a detaily. Focal XS Book nejsou monitory a ani si na to nehrají. Jsou to reproduktory, které jsou velmi muzikální i na úkor mírně zvýrazněných basů, které budete poslouchat rádi a nebudou mučit vaše uši příliš analytickou suchou reprodukcí tak, jako to umí levné monitory.





Několik výtek k Focal XS Book ale přeci jen mám. Prvním nedostatkem je z mého pohledu stabilita reproduktorů, které je snadné převrhnout. Pokud budete mít reproduktory na stole a nikoli připevněné na zdi, pak musíte dávat velký pozor na ručky nenechavých ratolestí nebo procházejících okolo vašeho stolu.

Dalším pro mě mínusem je absence výstupu pro subwoofer, který by těmto podařeným reproduktorům dodal potřebnou razanci na basech a vyhověl tak vyznavačům metalu či elektronické hudby. Podobné kombo by těžko hledalo konkurenci. Tento problém lze řešit zakoupením nefiremního subwooferu, který má požadovaný výstup na něm a omezí signál od spodu na požadovanou frekvenci, ale podobné modely stojí 50 tisíc korun, a tak je toto řešení pouze v čistě teoretické rovině.




Ocenění TREFA získává Focal XS Book
za výborný poměr cena/výkon. Logo ocenění je ke stažení
zde.


Malých povedených stereo reproduktorů k počítači s odpovídající kvalitou reprodukce je co by se za nehet vešlo, a tak mě vzhledem k ceně nezbývá nic jiného než udělit ocenění za skvělý poměr ceny ku výkonu. Pozor ovšem na fakt, že se jedná o reproduktory pro komorní poslech, který sice dokáží hrát hlasitě, avšak pro ozvučování větších místností opravdu nejsou určeny. Stejně tak jim nesedí žánry, které staví především na basové složce. Cena se pohybuje v ČR okolo 7900 Kč s DPH, což je také cena doporučená výrobcem.


vynikající zvuk v dané kategorii
nepříliš stabilní základna
design a kvalita materiálů
absence výstupu pro subwoofer
příjemná cena
Ikona Odkaz na databázi
kompaktní rozměry
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 7 900 Kč s DPH

Za zapůjčení testovaných reproduktorů děkujeme Absolute Audio.
reklama