reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Formule 1 mezi vypalovačkami ?

22.11.2002, Josef Brož, recenze
Formule 1 mezi vypalovačkami ?
Produkty společnosti Yamaha patřily vždy k nejlepším výrobkům na trhu s CD-RW recordery. Mechaniky Yamaha jsou proslulé výbornými vlastnostmi - rychlým čtením, kvalitním zápisem a nízkou přístupovou dobou .

Optimum WriteSpeed Control



Společnost Yamaha v nové mechanice využívá technologie, které zaručí větší stabilitu a vyšší kvalitu zápisu. Funkce Optimum WriteSpeed Control automaticky nastavuje rychlost zápisu podle druhu média. Technologie Yamahy funguje podobně jako Intelligent Speed Control od Teacu - s tím rozdílem, že rychlost vypalování je nastavena až při skutečném zápisu. Díky tomu nelze funkci (OWC) využít při simulovaném pálení. Pokud např. zvolíte 44x zápis a k dispozici budete mít méně kvalitní 8x rychlostní médium, měla by technologie Optimum WriteSpeed Control během zápisu upravit rychlost pálení.


Full-CAV zápis (Full Constant Angular Velocity)



Konstantní úhlová rychlost je způsob zápisu, během kterého mechanika udržuje stálé otáčky. Rychlost zápisu se proto úměrně zvyšuje od středu média k okrajům, kde je rychlost nejvyšší. S pohybem laseru od vnitřního ke vnějšímu okraji CD se mění i intenzita zapisujícího laseru. Full-CAV zápis by měl zajistit nejvyšší kvalitu zápisu během vysokorychlostního zápisu.

Mechanika začíná vypalovat cca 19x rychlostně. Postupně se rychlost zápisu zvyšuje až na 44x. Hřídel motoru se otáčí rychlostí až 8700 RPM (ot/min). CAV zápis je šetrnější k mechanismu vypalovačky, který se méně opotřebovává než při "klasickém" Z-CLV zápisu.


Obr. 8 - Full CAV zápis

Během Zone-CLV zápisu se rychlost zvyšuje podle tzv. "zón". Rychlost otáčení media se mění v závislosti na vzdálenosti od kraje (CD). Během vypalování CD dochází při přechodu mezi "zónami" k přerušení zápisu, následuje zvýšení rychlosti otáčení na požadovanou. Tyto "skoky" mezi zónami kompenzuje právě technologie buffer underrun (BurnProof, apod.). Po navýšení rychlosti je zápis znovu obnoven.

Vzhledem k tomu, že při Full-CAV zápisu ke zmíněným skokům nedochází - mechanika Yamaha CRW-F1 by "teoreticky" nemusela být vybavena buffer underrun technologií. Veškeré výkyvy by měl kompenzovat objemný 8MB buffer.

Většina současných mechanik využívá CLV zápis (Constant Linear Velocity - konstantní obvodová rychlost). Zvyšování rychlosti zápisu po zónách však klade velké nároky na mechaniku a zvyšuje riziko výskytu chyb. Během CLV zápisu stoupá rychlost otáčení až na hodnotu 9500 ot/min.


Obr. 9 - Z-CLV zápis

Řečeno jednoduše - největší výhodou Full-CAV zápisu je nepřerušované, postupné zvyšování rychlosti v průběhu zápisu. Díky tomu se vývojářům společnosti Yamaha podařilo omezit vibrace a chvění. Alespoň tak tokonstatují firemní materiály. Subjektivně však musím říci, že mechanika nepatří k nejtišším.

Pro lepší pochopení rozdílů mezi Full-CAV a Z-CLV doporučuji srovnat níže uvedené výstupy z programu Nero CD-Speed. Na levém obrázku vidíte Z-CLV (Teac W540E) zápis a vpravo Full-CAV (Yamaha CRW-F1).



Obr. 10 - Z-CLV (Teac W540E) Full-CAV (Yamaha CRW-F1).

http://www.yamaha.ca/computer/cp_fullcav_1.asp


Disc T@2



Zajímavou funkcí mechaniky je Disc T@2. (disc tatoo - "tetování"). Technologie Disc T@2 umožňuje kreslit na klasické CD-R médium. Obrázek je laserem vypálen na spodní vrstvu CD přímo do barviva. Technologie v podstatě využívá "viditelného" rozdílu mezi vypálenými a "prázdnými" stopami.

Disc T@2 umí vypálit obrázky ve 128 odstínech - "barevnost" vychází z použitého barviva na mediu. Na některých z testovaných CD byly obrázky ostré a kontrastní. Na jiných médiích (např. se zeleným barvivem) byl obraz méně zřetelný. Abych byl konkrétnější - neosvědčila se mi např. media Imation. Naopak velmi dobře se kresby vyjímaly na mediích Verbatim AZO. Viditelnost obrázku však ovlivňuje nejen barvivo, ale i kontrast použitého obrázku a úhel dopadajícího světla - obrázek lehce připomíná hologram.


Obr. 11 - DiscT@2 zápis

http://yamaha-online.de/html-section/cdrec/crwf1/disctatoo1.htm


Zápis Disc T@2



Kreslit lze jen na prázdné nevyužité místo bez vypálených dat. Medium, na které budete "kreslit", musí být uzavřené - nemůžete již přidávat data (otevírat další sessions). Díky tomu je zaručeno, že nedojde ke kreslení na stopy, které obsahují uložená data (a naopak). Na pokreslená místa pochopitelně nelze uložit další data.


Obr. 12 - DiscT@2 - NERO zápis

Pokud budete "kreslit" na zcela prázdné médium, program Nero vytvoří krátkou stopu a CD následně uzavře. Celý prostor takto "ošetřeného" media lze potom využít pro Vaše kreace. Na médium však nepřidáte již žádná data . Medium bude v podstatě k ničemu - maximálně získáte netradiční tácek pod půllitr...

Pokud máte starší CD, kde jste naplno nevyužili celý obsah média, funkce DiscT@2 Vám umožní médium po okrajích popsat či ozdobit.

Zajímavé je, že na jednou pokreslená CD můžete "tetovat" další obrázky. Pochopitelně po několikerém "počmárání" přestávají být kresby ostré a rozeznatelné.


Obr. 13 - DiscT@2 + Verbatim

Program Nero obsahuje speciální "editor", v kterém můžete své grafické návrhy realizovat. Rozmístění grafiky na CD lze uzpůsobit podle šablony. Grafické a editační nástroje v Neru nejsou nijak zvlášť propracované. Konečně Nero je primárně určen pro jinou než designerskou práci

Musím přiznat, že hraní s DiscT@2 mě přestalo bavit po pokreslení (či spíše znehodnocení) cca pěti CD. DiscT@2 je v první řadě geniální marketingový trik, který má na nezvyklou technologii nalákat koupěchtivé zákazníky .. Praktické využití je však takřka nulové. Pokud ovšem nevytváříte propagační či "zdobná CD" :. Na hromadnou výrobu raději zapomeňte, pokreslení média je časově náročné. Zápis či spíše "tetování" média je prováděno 4x rychlostně. Pro běžného uživatele je DiscT@2 v podstatě jen hračka, která se časem omrzí.


Mount Rainier - formát CD-MRW



Další z technologií, které využívá nová Yamaha je MOUNT RAINIER. Formát CD-MRW umožňuje pracovat s klasickým CD-RW mediem jako s disketou. V podstatě se jedná o vylepšený packetový zápis.
Současné operační systémy CD-MRW zápis přímo nepodporují. Chcete-li např. ve Windows XP formát využívat, musíte si vypomoci instalací dalšího software. Osobně doporučuji novější verze programu InCD (např. 3.2.3 a výše) . Médium pro MRW zápis je nutné před zápisem dat zformátovat a následně vytvořit na médiu logický formát. MOUNT RAINIER bude brzy dostupný i pro DVD+RW media. Nedávno byly oznámeny specifikace formátu DVD+MRW 1.1. Formát CD-MRW podporují společnosti - Compaq, Philips, Microsoft, Sony, atd.
Odkazy :

http://www.ahead.de/en/mrw.htm
http://www.mt-rainier.org
reklama