reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FOX Cube-X Limited - barebone s nevídaným výkonem

21.9.2005, Jan Dedek, recenze
FOX Cube-X Limited - barebone s nevídaným výkonem
Dnes si představíme limitovanou sérii upraveného barebone Shuttle XPC SN95G5V2. Úprava je provedena firmou FOX Computers, kde barebone napěchovali až po střechu výkonnými komponenty, jako je grafická karta MSI NX6800LE nebo paměti Mushkin.
Design skříně

Skříň, včetně kostry i šasi, je vyrobena celá z hliníkové slitiny. Krycí plech je vyhotoven v černém eloxu. Čelní panel vypadá, že je také vyroben z hliníkové slitiny, ale není tomu tak. Je vyroben tak, jak už to u většiny barebonů bývá, a to z plastu.



Čelo sestavy má na sobě umístěna dvě tlačítka, v pravá části stříbrného bloku je tlačítko zapnutí PC, vlevo pak tlačítko resetu. Uprostřed jsou umístěny informační diody napájení a činnosti HDD.

Odklopením všech šachet se otevře pohled do skrytých prostor sestavičky:



Ve spodní části jsou schovány konektory:
  • vstupu mikrofonu,
  • výstupu na sluchátka,
  • 2 x USB 2.0
  • a jeden mini FireWire (IEEE 1394).

Střední část není zaplněna vůbec, ale lze ji osadit druhým HDD, disketovou mechanikou, ZIP mechanikou nebo čtečkou karet.

Poznámka
Zde by nebylo vůbec od věci čtečku karet do sestavy začlenit, co to je nějaká třísetkorunová položka, která se v celkové ceně snadno ztratí.

To nejlepší nakonec, v horní šachtě vykukuje vypalovačka "super multi" od LG Electronics, konkrétně je to model LG GSA-4163. A jak se dalo očekávat je vyvedena v černém provedení, stejně jako celý FOX Cube-X Limited.



Na zadní straně toho najdete opravdu mnoho, celý střed zabírá výměník tepla s chladičem (ICE modul), v pravém horním rohu najdete konektor S/PDIF vstup. V levé střední části je umístěn konektor napájení proti němu na pravé jsou situovány šachty pro umístění přídavných karet.

Následující schéma ukazuje integrované vstupy/výstupy na desce:



1. COM port
2. S/PDIF výstup
3. IEEE 1394
4. PS/2 myš
5. PS/2 klávesnice
6. LAN 10/100/1000
7. 2x USB 2.0
8. Koaxial výstup
9. Line in
10. 5.1 kanál středový/basový výstup
11. 5.1 kanál zadní výstup
12. 5.1 kanál přední výstup
13. Reset CMOS

Ještě se podíváme na barebonek z boku, najdete zde totiž jednu nestandardní úpravu. Protože je systém FOX osazen grafickou kartou MSI NX6800LE -TD128,


- karta od MSI je poměrně hlučná a je největším zdrojem hluku jinak tichého PC -

bylo třeba udělat do krytu díru, aby byl ke kartě zajištěn přívod vzduchu:



Design skříní Shuttle je jako vždy velmi povedený, FOX Computers si navíc na čelní stranu přidal decentní samolepku s lišákem, která vzhled vůbec neruší, ale naopak vylepšuje. Dalším zásahem do designu Shuttlu je lehká úprava krytu, do pravého boku byl vyříznut otvor a následně byl ještě osazen ochanou chromovanou mřížkou.


Jak to vypadá uvnitř

Pohled z pravého boku odkrývá chladič čipové sady, umístění slotu PCI a AGP, vzadu je vidět ventilátor ve zdroji. Modrý kabel SATA připojuje HDD k desce a je opravdu velmi krátký, přesně tolik, kolik je třeba. Černý kabel vedený kolem skříně je 80-ti žilový IDE kabel, prostřednictvím kterého je připojena vypalovačka.



Na levém boku je umístěn napájecí zdroj 240W PFC, pod ním jsou nainstalované paměti Mushkin, na této straně se usazen i konektor pro FDD a je vidět v pravém dolním rohu obrázku.



Posledním pohledem se podíváme na ventilátor a výměník systému ICE:



V dnešní recenzi se na nastavování BIOSu nepodíváme, ale pokud se chcete podívat co tam lze najít za nastavení, koukněte se sem.
reklama