reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Foxconn 945P7AA-8KS2 - další základ postavený na i945P

3.8.2005, Karel Polívka, recenze
Foxconn 945P7AA-8KS2 - další základ postavený na i945P
Minule jsme se poprvé podívali na základní desku založenou na i945P. Jednalo se o model z produkce MSI, přičemž nyní si posvítíme na počin od obecně poněkud méně známého výrobce základních desek, který má ale v této oblasti rozhodně co říci. Předmětem dnešní recenze je totiž základní deska Foxconn 945P7AA-8KS2.





Typické ztvárnění a rozložení jako u mnoha jiných výrobců. Možnosti přetaktování zde najdete dále schované pod BIOS Features.


- BIOS Features -


Aktivace SuperBoot způsobí zkrácení procesu bootování. V takovém případě se při příštím bootování vezmou automaticky opět stávající informace o nastavení a neprobíhá inicializace připojených zařízení a diagnostika. Pouze pokud se nějaké nastavení změní, nebo dojde k nějaké chybě, POST automaticky proběhne v plném rozsahu (v praxi tyto úkony dnes ale běžně trvají již jen chvíli, proto osobně nechávám vše projet pokaždé znovu).


- SuperSpeed -

Skrze BIOS Features se nám po zvolení SuperSpeed naskytne nabídka možností týkajících se přetaktování. Bohužel se zde vůbec nezobrazují aktuální hodnoty nastavitelných položek, což považuji za mínus v tomto směru. Ani žádné automatické přetaktování zde nenajdeme, což ovšem bývá u základních desek od výrobců, jež se vyloženě na přetaktování zaměřují (například řada Ai u Asusu, čip CoreCell u MSI). Nic z toho jsem zde v podstatě ani nečekal. Bylo předem zřejmé, že základní deska Foxconn tyto funkce obsahovat nejspíše nebude. Pokud jde o nastavení paměťového subsystému, tak je třeba, jak již tomu bývá, hledat pod jinou položkou.


 - Advanced BIOS Features -


- Advanced Chipset Features -

Položka Advanced Chipset Features i zde typicky obsahuje nastavení paměťového subsystému. Opět jako v minulém případě u modelu MSI se zde jedná pouze o základní možnosti (avšak pro naprostou většinu uživatelů dostačující).


- PCI Express Root Port Func -


- Onboard Device -


Konfigurace možností připojitelných zařízení obsahuje mimo rámec schopností čipové sady také nastavení audia, přídavného diskového řadiče ATA133, jenž umožňuje režim IDE a RAID a integrovaného síťového adaptéru zvládajícího gigabitovou rychlost. Je zde sice položka napovídající o přítomnosti řadiče rozhraní IEEE1394 (FireWire), nicméně tato základní deska na sobě žádný takový čip nemá narozdíl od vybavenější varianty 945P7AA-8EKRS2 (ta obsahuje SouthBridge ICH7R a má větší výbavu co se přídavných čipů týče). Jde tedy jen o chybku v BIOSu, což předpokládám opraví nějaká jeho novější verze.


- Power Managemenet Events -


- PC Health Status -

PC Health Status - monitoring systému a správa ventilátorů. Zde jen poznamenám, že po přeflashování na novější verzi BIOSu (poslední oficiální pro tuto desku z webu Foxconnu) položky mající na svědomí správu ventilátoru zmizely. Jinak žádné jiné změny v nastavení BIOSu nenastaly.

Systém byl osazen procesorem Pentium 4 Extreme Edition 3.4 GHz a paměťmi pracujícími na rychlosti až 667MHz, takže následující hodnoty nabízí BIOS právě pro tuto konfiguraci.

reklama