reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Foxconn TH-02: skříň za "dvojku"

10.5.2006, Jan Vítek, recenze
Foxconn TH-02: skříň za "dvojku"
Po testu Zalmanu TNN 500AF tu dnes máme skříň zcela z opačného konce segmentu trhu – Foxconn TH-02. Tento výrobek je tak přímým konkurentem těch nejdražších skříní od dobře známého Eurocase a bude jistě zajímavé posoudit, zda tyto skříně kvalitativně převyšuje, nebo naopak nikoliv.
Otevírání skříně jde poměrně ztuha, protože bočnice je v kostře pevně zaklesnuta za množství malých pacek. Bočnice se také kvůli slabému materiálu a perforaci kroutí, tudíž je celkem dobrodružství ji zase nasadit zpět na její místo.


Z druhé strany bočnice je umístěn onen zmiňovaný tunel. Ten je také opatřen nepříliš jemným prachovým filtrem vylisovaným z plastu. Jedná se o mřížku s hranatými, 2mm širokými otvory. Z vlastní zkušenosti vím, že prach propouští i daleko jemnější filtry, tudíž je očividné, že tento moc účinný nebude. Ovšem je také jasné, že chladič procesoru potřebuje silný proud vzduchu, a tak si zde nemůžeme dovolit instalovat příliš jemný filtr, jenž by omezoval proudění. V případě potřeby je možné filtr po odšroubování tunelu z bočnice snadno vyjmout a vyčistit. Samotný tunel má také nastavitelnou výšku, protože je ze dvou částí a opatřen závitem. Můžete si tak nastavit jeho délku od 72mm po 105mm, přičemž otvor se na konci rozšiřuje na 100mm.






Uvnitř skříně se setkáme s odnímatelným trayem pro instalaci základní desky. Ten je již od výroby opatřen trny, na které se deska nasune. K její instalaci tudíž nevyužijete klasické distanční sloupky a šroubky s jemným závitem.



V přední části skříně jsou umístěny šachty k instalaci čtyřech 5,25“ a dvou externích 3,5“ zařízení. Ty jsou opatřeny bezšroubkovým uchycením mechanik, podobným, jaké známe z celé řady dalších skříní. Na mechaniky se přichytí kovové lyžičky, s jejichž pomocí se mechaniky v šachtách zaklesnou a uvolní až po odchlípnutí zajišťovací kovové packy.






Pod těmito šachtami je umístěn box pro pevné disky, vyrobený z průhledného zeleného plastu. Toto řešení je nešťastné kvůli dvěma věcem. Jednak je jasné, že plast vydrží daleko méně než kov, tudíž by se mohlo lehce stát, že méně opatrným zacházením se box poškodí. A navíc se budou disky hůře chladit, když nemají přímý kontakt s kovem, tudíž se musí výhradně spoléhat na proudění vzduchu.



Na box je přilepena bílá plastová spona, jež usnadňuje vedení kabelů a je tak velmi příhodná. Součástí boxu je také držák na zmíněné lyžičky pro upevnění mechanik. Pro jejich uvolnění k sobě musíte přitáhnout kovový kroužek a poté je vytáhnout. Na dně skříně máme také umístěny dva držáky na pevné disky. Disky se instalují s pomocí nich a čtyř šroubků, díky nimž zajedou do připravených žlábků v boxu. Tím se také dostáváme k faktu, že ke skříni je dodáváno poněkud málo prostředků k instalaci mechanik a disků. Jsou zde připraveny čtyři pozice pro 5,25“ mechaniky, dvě pro externí 3,5“ zařízení a čtyři pro pevné disky, avšak máme zde pouze lyžičky pro dvě 5,25“ mechaniky, jedno 3,5“ zařízení a držáky se šroubky pouze pro dva pevné disky. Ostatní příslušenství se tedy omezuje pouze na ony šroubky a napájecí kabel. Nevím, zda je možné od Foxconnu další tyto prvky dodatečně koupit, ovšem i tak je to od výrobce minimálně nefér jednání.



V zadní části skříně jsou k vidění záslepky pro rozšiřující karty opatřené rychloupínacím mechanismem. Ten je tvořen přítlačným plechem a pastovými západkami, tudíž všechny karty jsou jištěny najednou.



Ventilátor je barevně laděn podobně jako box pro pevné disky, je tedy také vyroben ze zeleného plastu. Jeho výrobce je rovněž firma Foxconn a nedá se říci, že by byl špatný. Otáčí se rychlostí 1500RPM, při kterých musí nutně tvořit poměrně silný hluk a když se k tomu přidají ještě ostré otvory roštu, pak se situace ještě zhorší. Oproti tomu byl ventilátor zdroje i v zátěži daleko tišší. Přesně v duchu ostatních částí skříně se i zadní ventilátor montuje bez šroubků, zachycením za packy v plastovém držáku.



Zdroj je dle specifikací 350W, ovšem +12V větev má pouze 15 Ampér, což je vzhledem k dnešním komponentám podprůměrná hodnota. ATX konektor je ale již dle nového standardu 24-pinový, pouze větví se čtyřpinovým Peripheral Power konektorem by mohlo být více. Takto zdroj má pouze dvě se dvěma P. Power, z nichž na jedné je i menší konektor pro disketovou mechaniku. Pro SATA disky je zde už pouze jeden napájecí konektor. Pokud tedy jednu větev povedete na základní desku, pak již s druhým P. Power konektorem na pevné disky nedosáhnete. Pro PATA disky se tedy musí použít druhá větev, ale pak se již nedostane na 5,25“ zařízení.



Z předních I/O portů jsou vyvedeny kabely, jež ústí v šest konektorů. Audio konektory jsou rozděleny po jednotlivých pinech, aby nevznikly potíže s kompatibilitou. USB konektory jsou vesměs standardizované, tudíž zde nevadí, že zde jsou všechny piny kromě země spojeny v jeden konektor.

reklama