reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.5.2006, Jan Vítek, recenze
Po testu Zalmanu TNN 500AF tu dnes máme skříň zcela z opačného konce segmentu trhu – Foxconn TH-02. Tento výrobek je tak přímým konkurentem těch nejdražších skříní od dobře známého Eurocase a bude jistě zajímavé posoudit, zda tyto skříně kvalitativně převyšuje, nebo naopak nikoliv.
Anunnaki | 18.5.200610:46
Ahoj,

mno skrine postrada pro mne nejzakladnejsi veci:

1­) nema moznost dopredu nainstalovat 12cm vetrak pro nasavani s tym, ze za i pred vetrakem nebude vubec nic ­(tedy jen pred nim velice hruba obla ochranni mrizka­) tak, aby nic nebranilo bezhlucnemu proudeni vzduchu dovnitr i na nizkych otackach cetraku ­(cca 750ot­/m­). VETRAK VEPREDU JE NAPROSTA NUTONOST ! BEZ TOHOTO RESENI NENI MOZNE UCHLADIT DISK POD BEZPECNOU HODNOUTU 40stupnu ­(optimalne 35 = na dotyk je disk chladny­(studeny­/vlazny­)
2­) to same plati i o moznosti nainstalovat 12cm vetrak ­(750ot­/m­) pri nasavani na bok skrine ­(presne pri pohledu na bocnici vic vlevo dolu. To je misto, kde bocni vetrak chladi pasivni chipset, a 1­/2 vetraku ale pritom fouka vzduch pod grafickou kartu. Take by tady nemnelo nic branit bezhlucnemu prutoku vzduchu tedy vyrez = dira do skrine o prumeru 12cm a jen paj hruba obla ochranni mrizka z venku na bocnici.

BTW Naco vubec davat pod zdroj dozadu 12cm vetrak ­(2500ot­/m­) ? K reseni v bodu 1. a 2. to pridava dle mych testu tak jen max. do 5% ucinnosti coz se nevyplati, zvhledem k hlucnosti.
Odpovědět0  0
Miroslav Jindra (221) | 30.5.200617:10
tak teda nevim jak to delam, ale disky mam vsechny 35­-38 stupnu ­(AOpen H700, Chieftec DA­) i bez vetraku. jediny co chladim aktivne jsou SCSI disky. ja zase rikam, ze v dobre navrzene skrini je vetrak vepredu na 1 disk zbytecny a zacina byt potreba az od 3 a vice disku.
Odpovědět0  0
Jan Angelovič (8) | 11.5.20067:30
Já bych byl rád za recenzi lowendových skříní TACENS http:­/­/www.tacens.com/
Odpovědět0  0
honza22 | 11.5.20060:21
S hodnocenim skrine souhlasim, mel bych jen malou pripominku ohledne teto vety: ­"Zadní strana skříně odhalí, že výrobce bohužel ještě stále používá starého designu napájecích zdrojů s 80mm. Řekl bych, že dnes jsou již každému výhody zdrojů s 120 a 140mm ventilátory jasné a také zcela převažují nad verzemi s 80mm, a to z pohledu na chlazení a hluk.­" Nerikam ze je toto tvrzeni uplne nepravdive, jen bych byl trosku opatrnejsi aby pak nevznikaly takove ty obecne rozsirene omyly, jako kdyz se me prodavac pri koupi zdroje v jednom mensim obchode ptal zda chci ten bezny typ zdroje nebo ten tichy. Na mou otazku jak se to pozna mi odpovedel ze vsechny se stodvacitkou dole jsou tiche.
Mozna to vzniklo tim ze v dobe pred masivnim nastupem techto 120mm zdroju jeste nebyla zdaleka tak velka poptavka po ­"supersilent­" zbozi a nyni uz nejsou zdroje s jednim nebo dvama 80mm ventilatory tak v mode, az spousta z tech lepsich znacek uz ani tyto zdroje neuvadi na trh a dela nove jen 120mm verze. Ackoliv neni zadny poradny duvod proc by nemohl byt tento typ zdroje chlazen stejne dobre a tise jako ten se 120mm ventilatorem, jen proste nejsou tak rozsirene.
Odpovědět0  0
iceboss... | 10.5.200623:08
Ahoj, dobry test. Ď. Nechci prudit, ale 3. stranka, 2. obrazek ­- ­"Pokud byste nasazovaly­" ­- ma byt imho nasazovali.
Odpovědět0  0
Maňo (31) | 10.5.200620:41
Thermaltake má novú skriňu Aguila a je nádherná, nebolo by od veci keby ste ju niekedy otestovali. Odporúčam si ju pozrieť na http:­/­/www.thermaltake.com­/product­/Chassis­/midtower­/aguila­/vd1000_index.asp

Odpovědět0  0
j3Na (7) | 10.5.200612:45
Musim se smat tomu vyroku,ze recenzen musel pouzit provazek na prichyceni case. Ve Foxconn case jsem ostavil uz X PC a u zadne zakladni desky nebyl problem s instalaci. Je to videt, ze pan Jan Vitek nema zadne zkusenosti v testovani cas a snad ve stavbe PC vubec. Deska se musi prne nasunout na prni nozky , ktere jsou rozriznute ve tvaru krize a pak zacvaknout na zbyvajici. Velmi jednouche a zvladne i dite. Foxconn do case dava Fortron zdroj i kdyz jen s 8cm ventilatorem a jeste k tomu 12cm ventilator k odsavani tepleho vzduchu. Si myslim,ze je to dobra volba pro skrin se zdroje do 2k. Jeste jsem postrehl,ze recenzen okopiroval metodiku testu case z PCT od B.Kujala. Lol musim se smat.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 10.5.200613:31
Prosimvas, nekomentujte me zkusenosti ve staveni pocitacu, kdyz o me vubec nic nevite. Samozrejme, ze vim, jak se ma do Foxconnu instalovat deska, cist prece umim a manual to taky jasne ukazuje. Jenomze ji tam tezko muzu dat, kdyz proste a jednoduse nesedi a mohl bych ji pri instalaci poskodit. Nebo si mam proste v desce vyvrtat vetsi diry, co myslite? Uznavam, ze ve vetsine pripadu asi nebudou pri instalacich problemy, ale tady se to proste tak seslo.

A to obvinovani z kopirovani stylu recenze si laskave nechejte od cesty. Bronislav Kujal adoptoval radu znaku stylu testovani od naseho soucasneho sefredaktora, takze prosim pomlcte, nebo budu take nucen se lol zasmat.
Odpovědět0  0
j3Na (7) | 10.5.200617:28
Prominte p. Vitek, jestli jsem se Vas dotknul. Ale kdyz jsem videl recenzi a jak tam pisete, ze je do teto skrine tezde dat zakladni desku a ze jste musel pouzit provazek na upeneni MB, tak jsem se musel smat. Protoze se z case vytahne hlinikova podlozka a na ni se zacvakne zakladni deska. Tento system je jednoduchy a velmi rychly. Docela se me zamlouval a postavil jsem na nem nekolik PC. Takze nechapu, ze jste to nezvladl Vy, jako redaktor Svethardware.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 10.5.200617:38
Videl bych to prave v tom systemu... jestli se nemylim, tak otvory v zakladni desce musi presne sedet s temi deviti trny na trayi. Jenomze to neni pripad klasickeho reseni pres distancni podlozky, protoze sroubky maji mensi prumer, nez otvory v desce. Tim vznika vetsi vule, takze je tu pokryta i moznost, ze si to presne nesedne.


V mem pripade bych proste musel bud ohnout onen tray, takze by v dusledku tlacil na desku a prohybal ji, nebo bych musel otvory v desce rozsirit, coz je samozrejme taky nesmysl. Vice zkusenosti z temito skrinemi nemam a popisuju jen to, co jsem s tim casem zazil. Jestlize mate jiny nazor, nelze vam ho uprit, tak jako me nelze uprit veta, ze kompatibilita se zakladnimi deskami neni stoprocentni. Pokud se na tomto shodneme, budu rad.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1087) | 10.5.200620:14
Právě jsem pročítal znovu inkriminované pasáže v článku a pak také Vaše příspěvky a musím říci, že pochybení nastalo na obou stranách. Kamenem úrazu je Vámi popisovaný postup nasazování základní desky ­- píšete následující: ­"Deska se musi prne nasunout na prni nozky , ktere jsou rozriznute ve tvaru krize a pak zacvaknout na zbyvajici. Velmi jednouche a zvladne i dite.­"


Tak to bohužel není. Základní deska se má nasazovat zcela opačně. Desku je nutné instalovat tím způsobem, že se nejprve nasune na šestici trnů v částí traye poblíže madla a druhou stranu desky je třeba následně zvrchu natlačit na sloupky, jež jsou zvrchu složené ze 4 částí trojúhelníkového půdorysu ­(tedy ty rozříznuté ve tvaru kříže­) ­- ve spodní částí se sbíhají v jeden celek ­(přetažením desky přes jejich vršek se posléze ony 4 části roztáhnou a deska se tím upevní­).


Není to ovšem tak, že se deska jen přiloží a zacvakne, je třeba vynaložit poměrně dost síly, aby se druhá strana desky na sloupky usadila ­- jakmile se to povede, působí na desku pomerně velké podélné pnutí, díky čemuž sice následně drží ­"jako přibitá­", ale při usazování by se mohla nesprávnou manipulací poškodit.


Toto jsou mé vlastní zkušenosti z testování skříně Foxconn 3GTH 202 Chiamera, kde se jednalo o naprosto shodný princip. A totéž také tvrdí manuál na stránkách výrobce: http:­/­/www.foxconnchannel.com­/pdf­/chassis_TH_guide.pdf
­- ono to jde, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že ne zrovna snadno ­- zítra mohu ověřit i v tomto případě, mám však za to, že to bude stejné, protože se jedná o stejný princip.


Protože byl v článků zmíněn také opačný postup, než je ten správný, rád bych se tímto našim čtenářům za tuto dezinformaci omluvil ­(i mistr tesař se jednou utne ­- tento případ je toho důkazem­). V článku jsem již onu část upravil.


Přesto byste nemusel příště reagovat tak výbušným způsobem, jak jste to u této diskuze předvedl. Všechny ostatní výtky vůči této skříni odpovídají a na závěrečném hodnocení se v podstatě nic nemění. Pokud s tímto nesouhlasíte, jsem otevřen diskuzi a jsem si jist, že autor článku také. Nechci nic ­"zametat pod koberec­".
Odpovědět0  0
GABO (13) | 10.5.200614:25
To ze ste vy postavil XXX PC s touto skrinkou a s XX základnými doskami Vam este nedava narok hodnotit autora testu. Staci si to zobrat naopak ­- ako by ste reagoval?
Ja velmi pochybujem ze v skrinke, ktora sa testovala ste odskusali vsetky este raz pisem VSETKY MODELY a TYPY zakladnych dosiek.
Nabuduce ked pisete negativny komentar sa 2x nadychnite a potom piste ­- sme v diskusii nie v BOJOVEJ ARENE ;­-­). Pekný deň prajem.
Odpovědět0  0
j3Na (7) | 10.5.200617:31
Nechtel jsem jit do zadneho ringu,ale tahle recenze je velmi spatna. Vam asi standart ATX nic nerika. Si myslite, ze kazda deska ma otvory na sroubky pokazde jinak?? Jako ze si zakaznik vyvrta sve otvory pro sroubky sam? Vsechny desky ATX maji rozmisteni stejne a recenzen delal test ATX case. Takze je problem v jeho rukou. Vic nic jsem tim nechtel rict. Diky za pochopeni.
Odpovědět0  0
speedsnail (149) | 10.5.200618:20
Autor mohl přeměřit rozteč a vůbec polohu trnů. A hned by se vidělo jestli neodpovídají specifikaci ATX, nebo je chyba mezi židlí a stolem..
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1087) | 10.5.200618:21
Zítra odpoledne ten konkrétní kus skříně, kterou Jan Vítek testoval, dorazí od něj zpět do naší redakce a hned poté ji zkusím osadit a uvidíme. Nicméně předem Vás mohu ujistit, že Jan Vítek má v tomto ohledu mou plnou důvěru a nevím o nikom, kdo by psal pro nějaký český magazín, jenž by měl texty a postřehy ohledně tématiky skříní a chlazení na takové úrovni, jako on. Navíc jsem přesně před rokem jednu skříň Foxconn se stejným principem usazení základní desky sám recenzoval a rozhodně to nebylo tak, jak říkáte ­- snadné a rychlé, to ani omylem. A pokud je tento konkrétní kus na tom mnohem hůře, čili je vina na straně výroby, naší povinností je na to jasně poukázat. Nebo se snad pletu?
Odpovědět0  0
Orgic (47) | 10.5.200611:29
Nechapu proc furt vsude cpou rychloupinaky u takhle levnejch skrini by meli dat radsi sroubky aby to drzelo poradne, taky vpredu a vzadu misto pro 12cm vetrak a jinak jen kvalitne a peclive udelana skrin bez zbytecnejch designovejch vystrelku, do 2tisic, ale takovou aby clovek pohledal... Snad jen 3RSystem...
Odpovědět0  0
mEpH (13) | 10.5.20069:36
Zkuste http:­/­/www.modecom.pl ­(nahore se da prepnout cestina­). Mel jsem v rukach jejich bednu DOM a pusobila na me za tu cenu velice dobre.
Odpovědět0  0
Fikus Kukis (136) | 10.5.200619:17
A kde sa daju v CR kupit?
Odpovědět0  0
CeCo (121) | 12.5.20060:18
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste], www.svet­-it.cz, www.modecom.cz.

Ja mam s nimi velmi dobre skusenosti ­- su celkom tiche, maju DOBRE ODTIENENE elektromagneticke ziarenie a vyzeraju celkom schopne. Pouzivam ich do kanclu a sem­-tam aj ako gamerske masiny ­(kde netreba super tuning­) s 12cm Fortronmi s 24pinovym konektorom ­(FSP­-350­-THN­-P­).

C.
Odpovědět0  0
Alenzo | 10.5.20068:48
Mám pro vás typ. Skřín od YeongYang Cetus. Za bratru 1300,­- obdržíte skříň z bytelného matroše. Kvalitním bez šroubkovým uchycením mechanik a HDD. Smyslupnš udělaným místem pro nasávání studeného vzduchu s učinným proti prach filtrem,a připravenými pozicemi pro 120 mm větráky s min. odporem vzduchu.
Odpovědět0  0
tom3 | 10.5.200620:52
To máš pravdu, mám ji taky a je sqělá. Za ty prachy se eurocasy musí před ní klanět k zemi. A i když jsem nebyl nikdy příznivcem dvířek, tak tady dvířka nepřekážejí, protože se dají otevřít až k bočnici. Musím taky vyzdvihnout přední porty na horní části skříně. Už se konečně nemusím sklánět k zemi kvůli flashce. A přední naklápěcí žebra s prachovým filtrem poskytují tolik vzduchu, kolik si kdo bude přát a ne jak u některých skříní si vzduch razil cestu nějakými úzkými otvůrky v masce.
Odpovědět0  0
kodl258 | 10.5.200622:46
ja uz mam vic jak rok yeong yang scutum, coz je v podstate to same jako cetus akorat to ma klasicky celni panel bez dvirek a zeber. predni filtr, tunel k procesoru atd. tam samozrejme jsou. musel jsem tam trochu poresit upevneni disku, protoze s dodanymi lizinami neprijemne rozhucel skrin, ale to je myslim problem i v jinych bednach. liziny jsem nahradil lůzky odlitymi ze silikonu a huceni bylo razem pryc. jinak jsem s tou bednou velmi spokojen.
Odpovědět0  0
eXp10it | 10.5.20068:31
tak to je drsne...desku prichicovat provazkem, protoze skrin neni udelana presne...FUJ!
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 10.5.200610:19
Provazek byl jen jeden a jeste pouze pro to, aby se deska neoddalovala od traye, nez ji v podstate zajistim grafickou kartou. Rozhodne to nebylo tak, ze by onen provazek bral veskerou praci na sebe.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.