reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Core 3000: dobrý kompromis

22.8.2011, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Core 3000: dobrý kompromis
Pokud máte dost velkých skříní a spíše byste rádi pořídili pro své komponenty nějakou menší, můžete si dnes počíst o modelu Core 3000 od Fractal Design. Ten se u nás dobře uvedl již na začátku tohoto roku modelem Define R3, tak doufejme v dobré pokračování.

Instalace komponent


O instalaci komponent do Fractal Design Core 3000 se povíme nyní. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla následující:

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Před instalací se musíme tedy připravit především na to, že v trayi chybí otvor pro protažení kabelu k dodatečnému napájení procesoru, takze musíme najít jinou cestu. V našem případě je flexem obalený kabel příliš tlustý na to, aby šel uzavřít mezi tray a základní desku, a tak nezbývalo než jej táhnout přes ní. Další problém byl ten, že chladič Noctua NH-U12P se do skříně nevešel společně s horním ventilátorem, i když tak, jak je chladič na fotografii natočen, by stejně vrchní ventilátor nebyl dobře využit a byl by přinejlepším zbytečný.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud ale chladič obrátíme o 90 stupňů, pak už bude situace zcela jiná a chladič i ventilátor se dovnitř bez problémů vejdou. Co se týče instalace dalších komponent, pak i přes jistou stísněnost, jakou musíme od skříně této velikosti čekat, se všechno dovnitř vešlo a nebyl by problém ani s více disky či delšími grafickými kartami.


- klikněte pro zvětšení -

Pro kabely je uvnitř mezi trayem a bočnicí dostatek místa, ale nejlepší bude, když využijeme pásky a připravená poutka k jejich řádnému uchycení. To jsme pro naše testovací účely nedělali, protože to nemělo smysl.


Chlazení skříně


Chladicí systém modelu Core 3000 je jednou z věcí, kterou se Fractal Design chlubí. Na skříň o klasických rozměrech Middle Toweru je sedm ventilátorových pozic pro 120mm a 140mm modely skutečně více než dost a pokud je všechny zaplníme, bezesporu nebudeme mít problém s uchlazením zcela zaplněné skříně.

Ovšem spíše bude lepší využít méně ventilátorů, které budou usazeny ve vhodných místech a nejlépe před prachovými filtry. Ty zde totiž nejsou všude a chybí v boční a především spodní pozici, kterou je tak nejlepší nejen nepoužít, ale rovnou ucpat, aby se ze skříně nestal vysavač. Nebo si můžete dokoupit nějaký prachový filtr.

Co se týče ventilátorů, které dostaneme, tak ty by pro naše účely bezesporu naprosto stačily. Jedná se o přední a vrchní 140mm kousky pracující na 1000 RPM a pak zadní 120mm na 1200 RPM. Hlučnost takto vybavené skříně nebude moc vysoká a navíc ji budeme moci snížit dodávaným regulátorem, na nějž jdou navěsit právě tři ventilátory. Výchozí situace tedy vypadá dobře, ale nyní přichází na řadu výsledky praktických testů.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C.

Vyzkoušíme si, jakých teplot dosáhneme s využitím zadního ventilátoru, přesvědčíme se také, jak se nám bude chladit pevný disk s pomocí předního ventilátoru a nakonec zjistíme přínos boční pozice. Všechny výchozí ventilátory byly využity na svých základních otáčkách, tedy 1200 RPM u 120mm a 1000 RPM u 140mm. U skříně Define R3 měly 120 mm ventilátory základní otáčky 1350 RPM, což firmu Fractal Design asi trklo, že už je to zbytečně moc, a tak Core 3000 je má již zpomalené na obvyklé otáčky.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude z pochopitelného důvodu chybět pevný disk. Ten má k dispozici svůj vlastní ventilátor, který nabírá vzduch přes velký přední panel, skrz nějž proudí dovnitř dostatečné možství vzduchu, a tak disk byl po zapnutí ventilátoru zchlazen o 6 °C a zcela jistě má z čerstvějšího přísunu vzduchu užitek také grafická karta, i když ne moc velký a daleko více jí pomůže boční ventilátor. Tento ventilátor jsme pak pro další testy nechali zapnutý, ale už jej nebudeme uvádět.

Zadní ventilátor
CPU
32 °C
54 °C
Chipset
37 °C
42 °C
GPU
60 °C
83 °C

Skříň je prošpikovaná jako řešeto, takže vzduch si dovnitř najde cestu velmi snadno i když jej k tomu pobízíme jen jedním ventilátorem, ale další pochopitelně mají svůj pozitivní smysl. Ovšem, jak ukazuje druhá tabulka, tento smysl není stejný pro všechny komponenty a chladiči procesoru to naoapk spíše ublížilo.

látorZadní + boční ventilátor
CPU
33 °C
54,5 °C
Chipset
36 °C
40 °C
GPU
58 °C
80,5 °C

To už je v tomto případě nepší využít spodní ventilátor, ovšem to s sebou nese další úskalí. Stejně jako v bočnici i vespod chybí prachový filtr, ovšem přímo od podlahy se do skříně nažene daleko více nečistot než z otvoru bočnice umístěného několik desítek centimetrů nad zemí a také se přístup ke vzduchu velmi snižuje, když skříň položíme na měkčí koberec. V našem případě byla na parketách, takže její cca 2cm nožky zajistily dostatečný odstup.

látorZadní + spodní ventilátor
CPU
32 °C
54 °C
Chipset
36 °C
40 °C
GPU
59 °C
81 °C


reklama