reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R4: větší, lepší, modernější

20.7.2012, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define R4: větší, lepší, modernější
Již před více než rokem jsme si představili jednu z prvních skříní výrobce Fractal Design, a to model Define R3, který si odnesl ocenění TREFA. Úspěch ale nesklidil jen u nás, a tak bylo jasné, že bude další verze. Podívejme se na ni v naší exkluzivní recenzi.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Instalace komponent proběhla bez sebemenších problémů. Jak můžete z fotografií jasně vidět, ve skříni je dostatek místa kolem celé základní desky pro velké chladiče, přerostlé (grafické) karty, problémy nebudou ani s dlouhým zdrojem a pokud si chcete pohrát s kabeláží, Fractal Design Define R4 vám k tomu dá také dobré možnosti.




- klikněte pro zvětšení -


S uložením ani tlustých kabelů za tray nebude díky 26mm mezeře žádný problém a výrobce sám to ani nepřeháněl s mohutností kabelů vedoucích od předního panelu, které ani nejsou zbytečně dlouhé jako u jiných skříní.




- klikněte pro zvětšení -


Zde zkrátka nemám výhrady. Oproti Define R3 jsme dostali více prostoru nad základní deskou, kam se i přes velký chladič vejdou ventilátory, nebo rovnou radiátor vodního chlazení. A minule se mi pak už jen nelíbily snadno vypadávající gumové krytky otvorů v trayi, což výrobce (stejně jako jiní) už také napravil.


Chlazení skříně


Možnosti chlazení v Define R4 zůstaly v podstatě shodné, pouze byly v základu použity větší, 140mm ventilátory pro předek a zadek skříně a odlišný způsob jejich regulace. Ten dokáže jejich základní otáčky 1000 RPM zkrotit pomocí přepnutí na 7 V nebo rovnou 5 V. To přinese značné ztišení a zvláště při 5 V je skříň sama o sobě v běžné místnosti neslyšitelná.

K tomu jistě přispějí plné panely a záslepky na místě dosud nevyužitých ventilátorových pozic, které jsou konkrétně dvě 140mm nahoře, jedna 140mm v levé bočnici a poslední dole, tedy již nezakrytá, ale opatřená prachovým filtrem. Zde mi chyběl snad jen prachový filtr určený právě pro boční ventilátor, který slouží k nasávání vzduchu a chlazení karet, ovšem když už si budete pořizovat ventilátor, není problém si vzít také příslušný filtr.

Výrobce si tedy dobře uvědomuje, že dva základní ventilátory mají potenciál k uchlazení většiny počítačových sestav. A pokud snad ne, musí už uživatel sám investovat do lepšího chlazení a využít další možnosti skříně, což dává větší smysl, než kdybychom dostali v základním balení pět ventilátorů a zbytečně si za ně připláceli.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner, a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C. Vedle základních dvou 140mm ventilátorů na otáčkách 1000 RPM jsme využili už jen jeden Noctua NF-P12 pro přední či boční pozici (dle potřeby).

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Ty mají k dispozici právě přední 140mm ventilátor, který dokázal náš testovací model HDD zchladit o 4 - 5 °C, což je ještě dobrý výsledek. A zde jsou další výsledky:


Zadní 140mm ventilátor
CPU
27 °C
48 °C
Chipset
40 °C
57 °C
GPU
60 °C
83 °C


Je celkem zřejmé, že skříň nepřipomínající řešeto nebude s využitím jednoho vyfukujícího ventilátoru přeborníkem v chlazení. Odměnou pak ale je tišší provoz a interiér, do nějž se nedostává tolik prachu. Co se však stane, když bez nasazené hlavní HDD šachty necháme proudit dovnitř vzduch od předního ventilátoru přímo směrem ke grafické kartě?


Zadní+přední 140mm ventilátor (před VGA)
CPU
26 °C
47 °C
Chipset
39 °C
56 °C
GPU
59 °C
81 °C


Vzduch se pak daleko více rozhýbe, což přinese poklesy teplot o 1 - 2 °C. To stále není ideální, protože vzduch se k přednímu ventilátoru musí dostávat krkolomně přes boční průduchy a prachový filtr, ale nárůst hlučnosti je zato velmi mírný. To ventilátor v bočnici se ozve již daleko hlasitěji a nepřinese toho o moc více.


Zadní+přední 140mm ventilátor + 120mm v boku
CPU
26 °C
46 °C
Chipset
37 °C
55 °C
GPU
58 °C
80 °C


Standardní sestavu tedy budete moci v pohodě uchladit pomocí dvou ventilátorů a v ideálním případě lze přidat třetí do přední pozice, aby skrz volný prostor foukal mezi karty.



reklama