reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define XL R2: tichý obr

23.1.2013, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define XL R2: tichý obr
Pro náročné uživatele odhodlané postavit si počítač založený na velké základní desce a třeba i více než jedné grafické kartě a hromadě pevných disků si Fractal Design připravil zbrusu novou Define XL R2. Jde o velký tower a ten bude předmětem dnešní recenze.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Před instalací do této skříně jsem vzhledem k předchozím zkušenostem s produkcí firmy Fractal Design neočekával žádné potíže, což se vyplnilo. Nicméně pozapomněl jsem na tu známou věc, že u velkých skříní bývá problémem dosáhnout s kabely od zdroje oklikou (čili zadní stranou kolem traye) ke konektorům na desce. Jde o hlavní konektor ATX a pak především o přídavný +12V EPS. Zde to v obou případech vyšlo tak akorát bez rezervy, takže lze předpokládat, že u některých zdrojů a desek byste mohli mít problémy. Pak je řešením zakoupit prodlužovací kabel, nebo prostě vést kabel nejkratší cestou, tedy přes desku.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče spodního ventilátoru, pak ten je od zdroje s klasickou velikostí dostatečně vzdálen na to, abychom přes něj nemuseli vést žádné kabely. Jeho hranaté okraje navíc dobře poslouží k tomu, aby se kabely za ně zaklesly, ovšem samozřejmě bude lepší je nějak připoutat. Ventilátor tak bude moci foukat přímo na základní desku a její komponenty. Ta má kolem sebe pochopitelně více než dost místa, neboť Define XL R2 pojme i větší formáty než prostý ATX.




- klikněte pro zvětšení -


Instalace pevných disků je také snadná. Stačí je s pomocí dodávaných šroubků připevnit v kovových šuplících a ty nasunout na svá místa. Aretují se samy díky packám. S instalací tedy vesměs není problém, pokud budete myslet na kabely a jejich délku.


Chlazení skříně


Fractal Design u této skříně klade obzvlášť velký důraz na vodní chlazení, takže s tím začneme. Máme zde celkem čtyři možnosti, respektive čtyři pozice pro montáž radiátoru vodního chlazení, protože o jeho umístění jde vzhledem k nárokům na prostor především. Jako obvykle nám výrobce poskytne možnost instalovat velký radiátor pro dva 120mm či rovnou 140mm ventilátory, a to do horní pozice. Jedná se o velmi vhodné umístění, protože ventilátory zároveň odvádí vzduch ze skříně, čímž se lépe chladí komponenty, které nejsou napojeny na vodní okruh. Prostoru je zde dost a bude záležet především na základní desce, zda se vejde i tlustý radiátor (k okraji desky to je od vrchního panelu 7 cm).

Pokud byste raději využili pro chlazení velkého radiátoru (také pro dva ventilátory) čerstvý vzduch, pak je možnost jej umístit dopředu. Jenomže tu jsou dva problémy. Především jde o to, že vzduch bude mít k těmto ventilátorům poněkud složitou cestu přes boční průduchy a potom je nutné přesunout diskové šachty dopředu. Ty tak budou tvořit další překážku, takže bych osobně řekl, že toto řešení lepší nebude. Pak je ještě možné instalovat malý radiátor pro jeden ventilátor do zadní i spodní pozice. Můžeme tak odděleně chladit procesor a grafickou kartu.

Pak tu je samozřejmě možnost využít jen skříňové ventilátory, přičemž výrobce nám v základním balení dodá tři stejné - 140mm Silent Series R2 se základními otáčkami 1000 RPM - umístěné vzadu, vepředu a dole. Ty všechny můžeme napojit na integrovaný regulátor otáček, jenž je velmi jednoduchý a pouze přepíná mezi napětím 5, 7 a 12 V. Do všech osazených i zbývajících ventilátorových pozic můžeme zapojit 140mm i 120mm modely, přičemž ty zbývající jsou vepředu (1x), nahoře (2x) a v levé bočnici naproti slotům základní desky (1x). A až na tu přední, kde to není třeba, jsou všechny osazeny záslepkami.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner, a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21,5 °C. Vedle základních třech 120mm ventilátorů Silent Series R2 na 1000 RPM (základní otáčky) jsme nemuseli využít už žádný další, protože tři ventilátory naprosto stačily. Všechny tři ventilátory byly napojeny na integrovaný regulátor a ten byl nastaven na 12 V, díky čemuž otáčky zůstaly na 1000 RPM a skříň byla ještě tichá, takže by nás takový počítač při práci rozhodně nerušil. A pokud vás nezajímá dosažení co nejnižších teplot, můžete nechat ventilátory pracovat na 7 V či dokonce 5 V, díky čemuž na sebe skříň hlukem vůbec neupozorňuje. Nicméně pak také záleží na ostatních komponentách a jejich hlučnosti.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Ty mají k dispozici přední ventilátor, jenž v podstatě na nic jiného nestačí, protože je z jedné strany omezován panelem s bočními průduchy a z druhé zase diskovou šachtou. Ve výsledku byl disk zchlazen o průměrné 4 °C. Na co jsme se u této skříně zaměřili, byl rozdíl při použití dodávaného ventilátoru ve spodní pozici a v boční pozici, kde má v podstatě stejný účel - chladit především grafickou kartu.


zadní 140mm ventilátor
CPU
28 °C
49 °C
Chipset
40 °C
58 °C
GPU
60 °C
83 °C


Při chlazení sestavy pouze pomocí jednoho ventilátoru přineslo teploty, které lze akceptovat. Byly v podstatě stejné jako u modelu Fractal Design Define R4, což je logický výsledek vzhledem k podobnosti obou skříní i jejich chladicího systému.


zadní + spodní 140mm ventilátor
CPU
27 °C
48 °C
Chipset
39 °C
57 °C
GPU
59 °C
81 °C


A nyní se zaměříme na to, jaký je rozdíl mezi dalším ventilátorem provozovaným ve spodní pozici a v boční pozici. Ve zkratce je to velmi podobné, ovšem ventilátor v bočnici, i když ho přišroubujeme přes měkké podložky, se ozývá silněji než ventilátor vespodu skříně. Ten tam sice bude nabírat prach, ovšem od toho má také prachový filtr, zatímco pro boční ventilátor si jej musíme případně dokoupit.


zadní + boční 140mm ventilátor
CPU
28 °C
48 °C
Chipset
38 °C
56 °C
GPU
58 °C
81 °C
reklama