reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Node 605: i pro výkonné HTPC

22.11.2012, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Node 605: i pro výkonné HTPC
Už dlouho jsme neměli v recenzi počítačovou skříň, která by se svým designem zapadla mezi ostatní techniku v obývacím pokoji a přitom poskytla dostatek prostoru i pro velkou sestavu se základní deskou Full ATX. A přesně tím je dnes zkoumaná Node 605.

Pohled dovnitř skříně


Ve Fractal Design se nesnažili vymýšlet nic přehnaně složitého. Do skříně se dostaneme přes vrchní panel, který drží na místě pouze díky dvěma zadním šroubkům a předním packám. Více není třeba a ani zde nenajdeme velké přítlačné šroubky, které by jen rušily celkový vzhled.




- klikněte pro zvětšení -


Vnitřek skříně má velmi jednoduché zpracování. Jde v podstatě o jeden velký prostor s vrchní odnímatelnou přepážkou. Ta slouží jednak pro posílení celé konstrukce, která by tak klidně unesla i monitor stejně jako staré desktopy a potom je přepážka využita pro připevnění bílých pozic pro pevné disky. Tyto bílé pozice jsou v podstatě jen další přepážky a z každé visí dolů dva plechové jazyky, v nichž jsou montážní otvory s gumovými podložkami pro samotné disky či SSD. Celkem je tu tedy místo pro až čtyři pevné disky nebo SSD - pro ně stačí využít druhou sadu montážních otvorů, které již pochopitelně nejsou opatřeny podložkami.




- klikněte pro zvětšení -


Svazek kabelů od předních konektorů je poněkud nepřehledný, takže se na něj nyní podíváme podrobněji. Regulátor otáček ventilátorů je napájen pomocí jednoho konektoru Peripheral Power a sám zvládne napájet až tři ventilátory, čili dva původní plus jeden další. Pokud se rozhodnete využít ještě další dva, pak na ty se jistě najde konektor na základní desce.

Pak tu je konektor pro porty USB 3.0, který můžete případně napojit i na starší headery pro USB 2.0, konektory pro HD Audio a FireWire jsou jasné a co se týče čtečky karet, ta využívá další header se dvěma rozhraními USB 2.0. Toť vše.




- klikněte pro zvětšení -


Konektory jsou umístěny na plošných spojích, jež jsou vystrčeny do prostoru skříně a jako takové by byly velmi náchylné na poškození. Výrobce na to naštěstí myslel, a tak je seshora přiklopil kovovými panýlky. Vše toto je mimochodem možné odšroubovat.


Příslušenství


Kromě téměř nic neříkajícího manuálu, v němž je asi nejzajímavější schematický nákres rozebrané skříně, tu máme jen to nejnutnější. Jednak to je sáček s několika pásky pro upevnění kabelů, šroubky a distančními sloupky a pak konstrukce pro umístění tenké optické mechaniky. Na tu totiž musíme nejdříve připevnit jednotlivé díly této konstrukce a celek pak přišroubujeme dovnitř skříně. Mechanika by se pak měla nacházet mezi základní deskou (v případě formátu ATX) a disky, ovšem bude velmi záležet na provedení samotné mechaniky a desky, zda to vůbec bude možné. Jde především o případné porty, headery či jiná rozhraní, která by pak mohla být zablokována. Pak už bude jistější, když využijete desku formátu Micro ATX.





reklama