reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Node 605: i pro výkonné HTPC

22.11.2012, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Node 605: i pro výkonné HTPC
Už dlouho jsme neměli v recenzi počítačovou skříň, která by se svým designem zapadla mezi ostatní techniku v obývacím pokoji a přitom poskytla dostatek prostoru i pro velkou sestavu se základní deskou Full ATX. A přesně tím je dnes zkoumaná Node 605.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

V našem případě nebyl s umístěním základní desky formátu ATX problém, ale to jen díky tomu, že jsme neinstalovali také optickou mechaniku. Na druhou stranu, ta by se dle provedení konstrukce pro její upevnění měla nacházet ve výšce 22 mm, takže by se měla vejít i pokud by pod sebou měla nějaké porty. Pouze se SATA mířícími přímo vzhůru by asi byl problém.




- klikněte pro zvětšení -


Další potenciální problém bude s modulárním zdrojem a blízkou pozicí pro pevné disky / SSD. Různě posázené konektory na zdroji by se mohly s diskovou pozicí omezovat. Pro uložení přebytečné délky kabelů tu prostě a jednoduše není moc místa, a tak bude třeba, abyste při sestavování počítače byli důkladní a zbytečně se nepřipravovali o cenný prostor u pevných disků. Nejdříve tak je třeba vyřešit umístění kabelů od předních konektorů, pak natáhnout kabely od zdroje a nakonec umístit úložná zařízení.

Na druhou stranu je tu i tak velmi dobrý přístup k procesoru a jeho chladiči, grafické kartě a vůbec celou základní desku bych v našem případě byli schopni vyndat i bez demontáže zdroje nebo vrchní přepážky. V rámci možností daných rozměry skříně je tu tedy dostatek prostoru a ani instalační procedura nemusí být očistcem.


Chlazení skříně


Fractal Design Node 605 spoléhá především na chlazení využívající tři boční průduchy pro 120mm ventilátory. Ty jsou všechny opatřeny prachovými filtry stejně jako průduch pro vzduch proudící do zdroje. Dva 120mm ventilátory už dostaneme v balení, zatímco třetí (ten nejblíže procesoru) je volný, stejně jako dvě zadní pozice pro 80mm ventilátory.

Nebude tedy vůbec radno tuto skříň umístit do skříně tak, že vedle sebe nebude mít žádný volný prostor, to by se komponenty uvnitř přímo udusily. Pokud ale bude zakryta zespoda či seshora, to jí nijak vadit nebude a díky horní přepážce dokonce zvládne i větší zátěž.

Zmíněná dvojice dodaných ventilátorů je orientována tak, aby nasával vzduch do skříně, díky čemuž se v ní bude tvořit menší přetlak a vzduch si bude hledat cestu ven. Ventilátor v levém panelu navíc bude foukat přímo na pevné disky. V našem případě nějaký vzduch odvede grafická karta a další bude muset uniknout přes zadní průduchy či neosazenou boční pozici pro ventilátor. My si tuto situaci ještě vylepšíme přidáním dalšího 120mm ventilátoru do neosazené pozice, ovšem na 80mm ventilátory už zapomeneme. Takováto konfigurace by rozhodně měla na naši sestavu s přehledem stačit, i když ta byla bohužel ochuzena o běžně používaný chladič Noctua NH-U12P. Jeho výška totiž téměř dosahuje celkové výšky této skříně, takže je jasné, že se dovnitř nevejde. Zde je maximem cca 12,5 cm, možná až 13 cm.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner, a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C. Vedle základních dvou 120mm ventilátorů Silent Series R2 na 1200 RPM (základní otáčky) jsme využili už jen jeden Noctua NF-P12 pro boční pozici vedle procesoru. Všechny tři ventilátory byly napojeny na integrovaný regulátor a ten byl nastaven na 7 V, díky čemuž se otáčky snížily výrazně pod 1000 RPM a skříň velmi ztichla, takže by nás takový počítač nerušil ani v tichých pasážích filmů.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Ty mají k dispozici 120mm ventilátor v levém boku, který dokázal náš testovací model HDD zchladit o 5 - 6 °C, což je dobrý výsledek. Je znát, že bez aktivního chlazení by si disky zde moc nelibovaly. A zde jsou další výsledky:


2x přední 120mm ventilátor
CPU
35 °C
69 °C
Chipset
42 °C
59 °C
GPU
60 °C
82 °C


Teploty v tomto případě samozřejmě nejsou nejnižší, však nejde o skříň určenou primárně pro velmi výkonné sestavy a také jsme museli použít menší a slabší chladič než obvykle. Nicméně lze říci, že se sestava i tak uchladí. Ovšem v případě, že budete provozovat na dnešní dobu nenažraný procesor, čili jako my s TDP 125 W, bude vhodné použít výkonný procesorový chladič, nebo na něj alespoň nasměrovat ventilátor z boku. Ten totiž dokáže teplotu výrazně srazit, i když v našem případě bych chladič i tak hlučný.


2x přední + 1x zadní 120mm ventilátor
CPU
33 °C
63 °C
Chipset
40 °C
57 °C
GPU
60 °C
81 °C


reklama