reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Node 605: i pro výkonné HTPC

22.11.2012, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Node 605: i pro výkonné HTPC
Už dlouho jsme neměli v recenzi počítačovou skříň, která by se svým designem zapadla mezi ostatní techniku v obývacím pokoji a přitom poskytla dostatek prostoru i pro velkou sestavu se základní deskou Full ATX. A přesně tím je dnes zkoumaná Node 605.
Dnes jsme si vyzkoušeli skříň ne pro herní sestavu, ale pro HTPC, a to Fractal Design Node 605. Ta nám umožní i přes své spíše malé rozměry provozovat sestavu založenou na základní desce formátu ATX a problém nebude ani s výkonnějšími grafickými kartami. Pokud si tedy chcete postavit nenápadný počítač, jenž svým designem dobře zapadne i mezi elektronikou v obývacím pokoji, a přesto nabídne velmi slušný výkon nejen pro surfování po webu a přehrávání multimédií, pak by vám to Node 605 měl bezezbytku splnit.




- klikněte pro zvětšení -


Skříň je vytvořena převážně z plechu SECC, ale uživatel uvidí především elegantní přední panel z broušeného masivního hliníku, díky němuž můžeme mluvit o minimalistickém designu. V panelu se však přesto za výklopnými dvířky ukrývá pozice pro optickou mechaniku, porty USB 3.0, audio, FireWire a dokonce i čtečka karet se zdířkami pro CompactFlash, SD i micro SD. Na boku pak najdeme jednoduchý přepínač mezi 12, 7 a 5 V pro napájení až tří ventilátorů, z nichž dva jsou v základním balení.

Tělo této skříně je pevné a interiér dobře vyřešen. Kromě volného prostoru jej totiž tvoří jen přepážka a dva závěsné držáky pro až 4 disky nebo SSD, takže tu v podstatě nic nepřekáží. Nicméně prostor je zde velmi omezený, a tak bych doporučoval se spolehnout spíše na základní desku Micro-ATX, která se dokáže plně potkat s možnostmi Node 605 (samozřejmě až na nabídku slotů). Pak získáme více prostoru pro mechaniku, disky a uložení kabeláže.

Chlazení skříně je provedeno dobře, jen je třeba pamatovat na to, že se do ní nevejdou vysoké věžovité chladiče procesoru pro 120mm ventilátor, ale zase můžeme chladič procesoru nechat přímo ofukovat čerstvým vzduchem přímo z boku. V souvislosti s tím je třeba myslet na to, že skříň si nabírá čerstvý vzduch z obou úzkých bočnic, takže ty nesmí těsně přiléhat k jiným objektům. S prachem by však díky odnímatelným filtrům neměl být problém.

Fractal Design Node 605 tedy vypadá jako elegantní řešení pro domácí multimediální počítač, jen cena vysoko přes 3000 Kč mu to dost kazí. Však za ni se dá pořídit i velmi podobně zpracovaný Antec Fusion Remote, který navíc nabídne dálkový ovladač a displej.


Plusy


+ Elegantní design
+ Vhodná i pro výkonnější sestavy
+ USB 3.0, FireWire, čtečka karet
+ Třístupňový regulátor otáček
+ Dobré chlazení a prachové filtry
 
 

Minusy


- Vysoká cena
- Nelze použít vysoký CPU chladič
 
 
Cena v době testování: cca 3.700 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení skříně Fractal Design Node 605 děkujeme firmě Fractal Design



----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Today we have examined not a gaming case, but a true HTPC case - Node 605 by Fractal Design. Despite its rather small body it allows us to run a fairly powerful computer based on an ATX motherboard and also long graphics card. So, if you are looking for a chassis for a visually discreet computer that will become a seamless part of other living room electronics and it will also offer high performance not only for web surfing and multimedia, then Node 605 should be the right choice.

Most of the case is made of SECC steel, but the user will see especially the front panel made of brushed aluminium. Its unobtrusive design fully conforms with other minimalistic Fractal Design cases; however, behind the almost invisible front panel there is a bay for a slim ODD and also front ports - two USB 3.0, a FireWire, audio connectors and even a reader for CompactFlash, SD and micro SD cards. On the right side there is also a simple fan speed regulator that uses 12, 7 and 5 V feeding for up to three fans, two of which are already present.

The body is fairly solid and the interior well solved. There is only one big chamber with just one ledge and two mounting bays for up to four HDDs or SSDs, so almost nothing stands in the way. Still, the inner space is constricted, so I would recommend using a Micro-ATX motherboard that should still meet the capability of this case (with the exception of card slots, of course). In such case we get more space for ODD, HDDs and excess cable length.

Cooling is well thought out, but it should be noted that we cannot use tall tower CPU coolers with 120mm fan. On the other hand, we may put a case fan right next to the CPU cooler and blow fresh air directly on it. In connection with that, the user should remember to provide enough of breating space on both sides of the case. Dust should not be a problem thanks to the provided filters.

Fractal Design Node 605 looks like an elegant solution for a homemade HTPC, but there is one thing that's spoiling the whole feeling about it - the price. Node 605 costs much more than 3000 CZK and for such money one can buy for instance very similar Antec Fusion Remote that offers also a remote control and an onboard display.
Jak hodnotíte skříň Fractal Design Node 605
V anketě šlo hlasovat od 22.11.2012 do 20.11.2013. Počet hlasujících: 10
Výborná80 %
Průměrná20 %
Špatná0 %
reklama