Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FSC Loox T830 – nenápadný pracant

4.10.2006, Pavel Bureš, recenze
FSC Loox T830 – nenápadný pracant
Fujitsu Siemens se rozhodl konkurovat HP a Palmu na trhu komunikátorů s vestavěnou klávesnicí. Do boje proti oběma rivalům vytáhl se zařízením vybaveným Windows Mobile 5, CPU Intel 416 MHz, 2MPx fotoaparátem a podporou UMTS sítí. Vyrovná se však konkurenci?
Kapitoly článku:
  1. FSC Loox T830 – nenápadný pracant
  2. Ovládání
  3. Software
  4. Fotoaparát
  5. Telefonování
  6. Závěr

Balení


V krabici kromě komunikátoru naleznete elegantní kožené pouzdro, synchronizační/nabíjecí kolébku, USB synchronizační/nabíjecí kabel, síťový nabíječ, záložní stylus a hands-free sadu. Prodejní verze by měla obsahovat ještě obvyklou "dávku" příruček, manuálů a také nezbytné CD s programem ActiveSync.

U většiny kapesních počítačů, komunikátorů a smartphonů jsme si již zvykli na to, že pokud balení obsahuje pouzdro, jedná se o obal velmi jednoduchý, který poskytuje tu nejzákladnější ochranu. U Fujitsu Siemensu je tomu jinak. K Looxovi je dodáváno elegantní černé pouzdro vyrobené z lesklé kůže. Komunikátor do něj skvěle padne, jen je škoda, že výrobce nevyřízl v boční gumě otvor pro připojení hands-free sady. Nechybí ani spona pro nošení na opasku, zapínání je řešeno magnetickou přezkou. Při výrobě pouzdra byla bohužel použita nepříliš elegantní "tepláková" guma, která trochu kazí výsledný dojem.





Kolébka se co do designu příliš neliší od kolébek dodávaných k předchozím modelům. Jedná se o šedivou základnu vybavenou 4 protiskluzovými nálepkami a průsvitným držákem PDA. Kolébka umožňuje nabíjet jen kapesní počítač, nikoli rezervní baterii. Kapesní počítač se do kolébky zasouvá jistě a bez problémů, nemusíte hledat úhel, pod kterým PDA vkládat. Rovněž vyndávání je třeba pochválit, kolébka klade optimální odbor, ale ani při otočení dnem vzhůru komunikátor z kolébky nevypadne. Kolébka je vybavena 2 shodnými konektory, naštěstí jsou nadepsány. Do jednoho přijde synchronizační USB kabel (délka cca 130 cm), do druhého se zapojuje síťová nabíječka (cca 165 cm).





Design


Na fotografiích vypadá FSC Loox T830 jako nezajímavá "cihla", skutečný dojem je sice o poznání lepší, ale o designový skvost se nejedná v žádném případě. Výrobce použil tři barvy – černou, tmavě šedivou s stříbrnou.




Fujitsu Siemens Pocket Loox T830 není malé zařízení, se svými 195 gramy a rozměry 126 x 64 x 21 se v tašce neztratí a také v kapse ho poznáte. Větší rozměry mají jednu zásadní výhodu – výrobce se nemusel při návrhu klávesnice starat o každý milimetr, díky čemuž je mezi jednotlivými klávesami dostatek místa, takže nehrozí, že stisknete dvě tlačítka současně.

Velkou část čelní stěny zabírá klávesnice. Nad ní se nachází displej o rozlišení 240 x 240 bodů. Všimněte si také sluchátka. Malá v prohlubeň vpravo od něj není pouze designový prvek, krytku sluchátka je možné odsunout a pod ní se skrývá čočka fotoaparátu určeného pro videohovory. Díky tomuto řešení se nemusíte obávat, že by se čočka poškrábala. Bohužel, čočka hlavního fotoaparátu kryta není, jen je trochu zapuštěna. Na pravém boku naleznete kromě tlačítka pro spuštění diktafonu také slot pro paměťové karty SD/MMC. Je dobře, že Fujitsu Siemens použil zaběhnutý formát karet. Majitelé SD a MMC médií je tak mohou použít a pokud vlastníte zmenšený formát této karty, stačí použít redukci na plnou velikost.




Horní hrana ukrývá zvukový výstup jack 3,5 mm. Na levém boku naleznete tlačítko pro spuštění fotografické aplikace, tlačítko funguje i jako spoušť. Zajímavé je však také ovládací kolečko umožňující tři pohyby – otočení nahoru, dolů a stisk. Kolečko supluje část středového ovládacího tlačítka klávesnice, tzn. že všude, kde lze používat šipky nahoru, dolů a středové potvrzující tlačítko, tam by vám mělo fungovat i kolečko. Pokud držíte komunikátor v levé ruce, tak se kolečko nachází přesně u palce a docela pohodlně se s ním pracuje. Je škoda, že kolečko nepodporuje více směrů, takto má velmi omezené použití. Např. při prohlížení webových stránek budete moci kolečkem potvrdit odkaz i posunovat stránku, ale pro návrat bude třeba buď použít stylus nebo tlačítko Backspace na klávesnici. Je škoda, že není možné nastavit tlačítku pro nahrávání funkci zpět ve webovém prohlížeči. Při držení v levé ruce je toto tlačítko na dosah uživatelova ukazováku.




Spodek zařízení skýtá pohled na konektor externí antény GPS přijímače a konektor pro napájení i přenos dat. Na zádech komunikátoru najdete dvířka akumulátoru, reproduktor, čočku 2 Mpix fotoaparátu, zaslepený konektor pro externí anténu, reproduktor a šachtu pro stylus. K baterii se dostanete velice snadno, stačí na kryt zatlačit a on se uvolní. Výrobce použil vyměnitelný akumulátor typu Li-Pol o kapacitě 1530 mAh. Kryt akumulátoru obsahuje kus pryže, která zabraňuje posunu zařízení po podložce, díky čemuž se komunikátor nebude hýbat např. na palubní desce.






K Looxu je dodáván zvláštní stylus. Oproti jiným není válcovitý, ale je zploštěný, vypadá trochu jako dřívko od nanuku. V první chvíli pracovníky Fujitsu Siemensu proklínáte. Pak se osmělíte vzít stylus do ruky a přijdete na to, že se s ním dá pár písmen bez obtíží napsat. Po delším používání zjistíte, že dodávaný stylus nijak nevyčnívá ze šedého průměru. Bohužel není teleskopický a tak může řadě uživatelů připadat příliš krátký.