reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu P23T-6: levný e-IPS s 3D zobrazením

11.4.2012, Pavel Kovač, recenze
Fujitsu P23T-6: levný e-IPS s 3D zobrazením
Fujitsu si pro nás přichystal nový e-IPS monitor. Ty jsou v dnešní době velmi oblíbené a představují zabijáka pro starší technologii TN. Fujitsu vsází na kvalitní stojan a svůj obvyklý design. Navíc přidává prakticky zdarma možnost 3D zobrazení.

Slim design na vlnách LED podsvícení


Fujitsu vždy vyrábělo poměrně kvalitní monitory, které dokázaly svou cenou zaujmout velkou řadu zákazníků. Vzpomeňme na dnes už malý a starý Fujitsu P19-2, který poskytoval 19" VA obrazovku v době, kdy většina výrobců vsázela na technologii TN. Tento monitor byl velmi žádaný mezi náročnějšími uživateli. Byl navíc poměrně levný. Dnes ale samozřejmě málokoho zajímá nějaký 19" monitor za cenu kolem 10 000 Kč. Dnes je situace zcela jiná. Dokáže si Fujitsu udržet krok i dnes mezi e-IPS panely? Uvidíme.




Logo výrobce


Monitor Fujitsu identifikujete na první pohled. Jeho typická vystouplá tlačítka uprostřed jsou jasným rozpoznávacím znakem. Také rámeček a celkové pojetí monitoru si drží svůj design už dlouhou dobu. Podobné je to např. u monitorů Lenovo, NEC či EIZO. Ostatní výrobci hodně experimentují, nebo sem tam zkrátka uvedou nějakou tu inovaci. Na jednu stranu je experimentování dobré a výrobci při něm můžou narazit na něco efektivního, ale na druhou stranu si tím trochu dělají rozkol u uživatelů. Ti zkrátka chtějí mít jistotu pohodlného ovládání i v příští generaci produktů.




Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Oproti předchůdcům se však něco změnilo. Je to tvar stojanu, který se uzpůsobil tenkému designu LED monitorů a zmizela kloubová noha. Zde si výrobce asi uvědomil, že kloubová noha má svá úskalí v podobě občasného povolování a s ním spojeného utahování. U nového monitoru se spolehl na tradičnější konstrukci, kterou používají dnes prakticky všichni. Standardní zvedání monitoru na stavitelné noze. Žádná záhada, žádné problémy.




Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Díky této konstrukci lze stavit polohu monitoru v solidním rozsahu. Navíc je možnost i monitor otáčet a tím si usnadnit čtení dlouhých textů. Kdo však někdy zkusil otočit monitor s poměrem stran 16:9 na výšku, jistě mi dá za pravdu, že to působí trochu komicky. Samozřejmě to není problém firmy Fujitsu ani jeho produktu P23T-6. To je zkrátka problém dnešní doby.




Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Při pohledu zboku si můžete všimnout jednoho zajímavého designového prvku. Monitor nemá nohu postavenou kolmo na základní desku, ale lehce nakloněnou dozadu. Na první pohled to vypadá jakoby monitor padal dozadu. Také pokud monitor zdvihnete, resp. stlačíte dolů, tak se mírně pohybuje dopředu a dozadu. Posun je však minimální a určitě nebude nikomu vadit.

Samotný náklon monitoru patří k těm lehce lepším. 3° vpřed a 35° vzad obvykle postačí každému.




Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Na řadu přicházejí samotná tlačítka, která lehce vyčnívají z okraje monitoru. Jejich provedení je na první pohled velmi dobré. Při ovládání OSD menu však narazíte na jedno úskalí. I přestože tlačítko vydá zvuk/cvaknutí, je třeba ještě trochu přitlačit, aby vykonalo funkci. Je to matoucí a monitor by si jistě zasloužil lepší mikrospínače. Jinak je provedeni dobré. Také modrá dioda indikující stav nesvítí nikterak agresivně a ani při práci ve tmě neruší.





Panel je vybaven USB hubem, který má 4 porty. Dva jsou umístěny na boku monitoru a dva v prostoru s ostatními konektory. Toto uspořádání je dnes docela obvyklé a není co mu vytknout. Snad jen absenci čtečky paměťových karet, ale to je bohužel dnes problém většiny monitorů.




Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Zadní strana už neskrývá nic překvapivého. Sad jen nemožnost uchycení kabelů do samotné nohy monitoru. Tuto vlastnost vidím u monitorů velmi rád a zde tedy musím Fujitsu P23T-6 pokárat. Co mám dělat s kabely? Možností je využít tzv. funkce DODO... neboli DOdělej DOma.




Konektory


Dodávané příslušenství:
  • DisplayPort, DVI, VGA, audio a USB propojovací kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)
  • 3D brýle pro FPR

Ve vybavení naleznete jednu specialitku. 3D brýle pro pasivní technologie FPR. Tato technologie je v dnešní době asi zatím nejlepší. Brýle jsou totiž pasivní, nepotřebují napájení a brýle vám neblikají. Zkušenost praví, že co bliká, je vždy náročné na oči. Zde se toho však vyvarujete.



Fujitsu P23T-6
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (2 000 000:1)
Výrobní technologie
e-IPS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
8-bit
Rozteč bodů
0,265 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
ANO (2x 1,5 W)
USB HUB
ANO 4x
Vstupy
DisplayPort, DVI, D-SUB
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
VESA 100mm
Hmotnost
5,7 kg
Norma TCO
Ikona Odkaz na databázi
Pivot
ANO
Spotřeba
35 W
Různé variace tohoto modelu
Bílá, černá
Speciální vlastnosti
FPR 3D

Specifikace už neskrývají nic převratného. Snad jen docela překvapivé 8bitové zobrazování barev. To je u e-IPS monitorů docela nezvyklé. Dává to předzvěst lepšímu barevnému podání než u konkurence. Samozřejmě 8bitové zpracování barev není vše a záleží, jaký bude mít monitor barevné odchylky atd. O tom však až v příštích kapitolách.
reklama