reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu P23T-6: levný e-IPS s 3D zobrazením

11.4.2012, Pavel Kovač, recenze
Fujitsu P23T-6: levný e-IPS s 3D zobrazením
Fujitsu si pro nás přichystal nový e-IPS monitor. Ty jsou v dnešní době velmi oblíbené a představují zabijáka pro starší technologii TN. Fujitsu vsází na kvalitní stojan a svůj obvyklý design. Navíc přidává prakticky zdarma možnost 3D zobrazení.

Odchylka dE a barevný gamut


Pokrytí gamutu sRGB je pro dnešní monitory docela běžné. Největším problémem bývá v poslední době pokrytí modré barvy. Zde se obvykle panel uchýlí ke kompromisům a modrou nepokryje celou. Dnes testovaný zástupce je na tom však poměrně dobře. Modrý bod sice není přesně tam, kde by měl být, ale nejedná se o nikterak velký posun. Červený je naopak prakticky zcela přesný. Zelená je lehce za hranicí, ale to vůbec nevadí.








Velkým překvapením byly barvy v režimu Native. Tedy v režimu, který máte hned po zapnutí monitoru. Nejen, že není obstojné zobrazení šedé barvy, ale je také velmi problematická modrá barva, která je "pod čárou". Hodnota 2,58 u světle modré barvy už není pro grafiky uspokojivá, ale pro běžného uživatele je to dostatečné. Takto kvalitní barvy u levných e-IPS panelů nebývají zrovna zvykem. Průměrná barevná odchylka dE(2000)=1,47.




Nativní barvy


Jakmile však sáhnete po režimu D-Mode, který by měl být určen pro dynamické sledování filmů, dostaneme se do zcela jiných rovin. Hodnota dE(2000)=31,9 u modré je až k neuvěření. Pokud můžete, tak se tomuto režimu vyhněte velkým obloukem. Průměrná odchylka je pak dE(2000)=7,03.




Profil D-Mode


Od profilu Foto jsem očekával nějaké zlepšení barev. To se bohužel nedostavilo. Podobně jako u režimu D-Mode se barvy zhoršily. Není to tak tragické jako v předchozím případě, ale stále tu jsou odchylky velmi vysoké. Průměrná odchylka dE(2000)=6,05 není nic extra.




Profil Foto


Slušným překvapením byl režim Office (Kancelář). Ten sice lehce zhorší podání modré barvy, ale naopak zlepší podání šedých odstínů. A ty jsou velmi důležité. Průměrná odchylka dE(2000) také klesla k 1,39. Pro většinu uživatelů je tento profil naprosto dostačující.




Profil Kancelář


Nastavení monitoru bylo následující:
  • R=100
  • G=97
  • B=94
  • Kontrast: 100
  • Jas: 20

Po kalibraci přes OSD menu jsme dostali lehce horší podání šedých odstínů, ale ostatní barvy malinko vylepšíme. Pokud mohu doporučit, na barvy v OSD ani moc nesahejte a spolehněte se na kalibraci přes ICC profil. Tedy pokud jej máte jak vytvořit.




Kalibrováno pouze přes OSD


Kalibrace


Kalibrace přes ICC profil se povedla naprosto perfektně. Průměrná barevná odchylka dE(2000)=0,55 patří k těm nejlepším v této cenové relaci. Také podání šedých odstínů je parádní.




Kalibrace ICC profilem


Podívejme se ještě na změny v barvách, které provedl profil ICC.





Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, nedoporučuji už profil používat.
reklama