reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu P23T-6: levný e-IPS s 3D zobrazením

11.4.2012, Pavel Kovač, recenze
Fujitsu P23T-6: levný e-IPS s 3D zobrazením
Fujitsu si pro nás přichystal nový e-IPS monitor. Ty jsou v dnešní době velmi oblíbené a představují zabijáka pro starší technologii TN. Fujitsu vsází na kvalitní stojan a svůj obvyklý design. Navíc přidává prakticky zdarma možnost 3D zobrazení.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 800)


Kvalita interpolace patří dnes k těm průměrným. Linky jsou viditelně rozmazané, avšak docela slušně se trefují a nevznikají chyby v přerušovanosti apod. Zkrátka taková střední třída.




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -


Čitelnost textu je opět na střední až nižší úrovni. Dovedu si představit kvalitnější filtr pro interpolaci. Monitor mě hned na první pohled připomněl nedávno testovaný NEC EA232WMi, který nejspíš používá stejný algoritmus na interpolaci.


Regulace jasu


Regulovat jas pomocí LED není žádný problém. Prostě začnou diody blikat. V tomto případě průměrnými 240 Hz.






Spotřeba


Spotřeba je na 23" monitor docela průměrná. Při maximálním jasu vám ze zásuvky odebere 33,4 W. Jen připomenu jednu historickou vlastnost starších monitorů. Např. Dell 2405FPw (dnes už historický kousek) má spotřebu při jasu 120 cd/m2 dost obludných 50 W. Porovnejme si to s dnešními prakticky stejně velkými monitory. Hodnota je výrazně pod polovinou. Je tedy vidět, že LED podsvícení přineslo své ovoce.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 18,8 W.





Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,212 lm/W.


Roční náklady na energii


V potaz bereme pouze pracovní dny (250 pracovních dnů) a při 8 hodinové pracovní době. To nám dává ročně 2000 h. Průměrná cena energie je 4,64 Kč/kWh (tato cena bude aktualizována jednou ročně). Pro běžnou práci je vhodné mít nastavený jas 120 cd/m2, a tak bereme v potaz tuto spotřebu. Pokud monitor neumí zobrazit takto nízký jas, bereme v potaz nejnižší možný. Prostým vynásobením získáme cenu energie, kterou spotřebuje konkrétní monitor.

Dnes testovaný monitor má roční náklady 174 Kč.
reklama