reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu P27T-7 LED: monitor, po kterém budete toužit?

12.6.2013, Pavel Kovač, recenze
Fujitsu P27T-7 LED: monitor, po kterém budete toužit?
Dnes jsou HD monitory již nižší standard. Ten, kdo si přeje něco víc, musí se poohlédnout po WQHD monitoru. Hodně rozruch v těchto vodách udělal Dell, nyní však přichází i Fujitsu se svým kouskem. Porazí Dell? Právě na to se podíváme v dnešní recenzi.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Makrofotografie pixelů potvrzuje, resp. dává, další plusový bod k informaci, že je v monitoru osazen stejný panel jako u Dell U2713HM. Tedy LM270QW1-SLB2. Struktura tedy patří AH-IPS panelu. Oproti klasické a dnes nejběžnější e-IPS struktuře má dole znatelný výstupek a více lichoběžníkový tvar.


Teplota bílého bodu


V OSD menu se nachází položka "Barva", ta je ovšem deaktivovaná v režimu sRGB, a tak nelze vlastně měnit teplotu. Ta je bohužel trošku vyšší než bychom si přáli. Položka "Barva" je aktivní pouze v režimu "Kancelář", který ovšem neposkytuje tak dobré výsledky v barvách. Musíme se tedy s barvami spokojit.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Také rozložení barev po ploše monitoru není zrovna ideální. Rozdíl v teplotě, který na monitoru lze pozorovat, dosahuje 706 K. To je docela hodně, a pokud to myslíte s barvami vážně, tak to může znamenat problém. Například upravujete li fotky, tak se připravte, že vrchní část obrazu bude vždy trošku studenější. U fotek to tolik nevadí, protože tam se nejčastěji nachází obloha, ale při tisku můžete být překvapeni, jak se fotka promění. To se ovšem u levných monitorů stává často.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Gamut je věčné téma některých diskutujících pod článkem o monitorech. Někteří vyhledávají sRGB monitor a někteří chtějí AdobeRGB. Osobně jsem pro kombinaci obojího. Tedy aby uměl monitor jak sRGB, tak i AdobeRGB. Bohužel to je otázka jen opravdu drahých monitorů, a tak to zde nelze moc očekávat.

A přece se něco stalo. V režimu sRGB má monitor prakticky přesný sRGB gamut. Ovšem u ostatních je modrá daleko za jeho hranicí. Bohužel tento gamut již není žádný standard, a tak je pro valnou většinu uživatelů k ničemu.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Pokud však nastavíte profil jiný než sRGB, tak se gamut hodně posune.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Gamut tedy téměř odpovídá sRGB, jak na tom jsou ovšem barvy?


 - dE profil

Profil sRGB


Nejlepší je logicky režim sRGB. Ten dosahuje tak dobrých výsledků, že asi nikdy nebudete potřebovat jakkoli barvy měnit. Průměrná odchylka je ΔE2000= 0,86. To je na běžný kancelářský monitor velmi dobrý výsledek. Je zde ovšem jedno velké ALE. Tím ale, je zabudovaný ICC profil. Pokud totiž zapojíte monitor aniž byste se o něco starali, tak se barvy tak dobře netváří. Odchylka ΔE2000= 3,46 již tak pěná není.


 - dE profil

Profil D-Mode


Jak už bylo řečeno, tak ostatní režimy jsou mimo sRGB gamut, a tím pádem nelze očekávat přesné barevné podání vzhledem ke standardu sRGB. Průměrná odchylka u D-Mode je ΔE2000= 6,62.


 - dE profil

Profil Video


Další režim je Video. I zde je ovšem průměrná odchylka ΔE2000= 7,97, tedy hodně vysoká.


 - dE profil

Profil Foto


Trošku naděje jsem vkládal do režimu Foto. Bohužel ani zde nedošlo k výraznému posunu k lepšímu. Průměrná ΔE2000= 4,49.


 - dE profil

Profil Kancelář


Posledním režimem je Kancelář. Ta sice poskytuje možnost upravovat barvy, ale stále je gamut mimo sRGB. Průměrná odchylka ΔE2000= 3,03 je stále hodně vysoká.


Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=93
G=97
B=97
Kontrast: 50
Jas: 35

V režimu Kancelář si můžeme zkusit upravit barvy. Ovšem vzhledem k tomu, že se nezbavíme gamutu mimo sRGB (hlavně v modré barvě), tak se tento režim pro běžné uživatele vůbec nehodí. Navíc správa barev ve Windows není zrovna spolehlivá a je potřeba si hlídat, zda po vypnutí hry či určitého programu profil nevypadl. Ve výsledku je tedy daleko lepší nechat zapnutý sRGB, který poskytuje hodně dobré barvy i gamut. I po ruční kalibraci je průměrná ΔE2000= 2,26.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Kalibraci tedy provádíme skrz režim sRGB. Dosáhneme tak lepších výsledků než při kalibraci přes vlastní nastavení v OSD. Průměrná odchylka po kalibraci přes ICC dosáhla na ΔE2000= 0,79.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Ještě se můžeme podívat na drobné změny v barvách, které provedl ICC profil.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Také LUT je jen drobně upravená. Gama se prakticky nemění, což je jedině dobře.

ICC profil u takovéhoto monitoru nemá smysl přikládat. Jeho barvy jsou natolik dobré, že je potřeba individuální kalibrace (pokud ji tedy vůbec vyžadujete). Náš profil by mohl vašemu kusu jen uškodit.

Ve výsledku jsou barvy na monitor více než dobré. Ovšem musíte nechat monitor dělat svou práci. To znamená, nechat režim sRGB a dále do něj nezasahovat (tedy krom vymazání vnuceného profilu z Windows). Jakmile toto provedete, získáte perfektní barvy co nepotřebují prakticky žádný zásah. Také i ve hrách a aplikacích, které nepodporují správu barev, máte vše jak se patří, a to je u běžného "kancelářského" monitoru více než vítané.

reklama