reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 – notebook za třicet

28.12.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 – notebook za třicet
Sehnat notebook za 30 tisíc Kč již dnešní v současnosti žádný problém. Aby ale zároveň jeho součásti byly vyvážné a celý tak vyhovoval vašim požadavkům může dělat už potíže větší. Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 tento problém řeší - obsahuje kompletní technologii Centrino, širokoúhlý 15,4" displej a grafiku Mobility Radeon X300. Jenže vše má své ale...

Design notebooku



Notebooky od Fujitsu Siemens mají většinou podobný design, ale tento sází na stříbrno-černý vzhled. Víko je právě stříbrné, jen uprostřed obsahuje černé logo společnosti. Barva má lehký sklon k odírání, ale k tomu samozřejmě může dojít u jakkoliv "obarveného" modelu (jinou věcí jsou pak např. IBM, které mají design přímo "plastový"). Základna je černá a nic zvláštního na ní nenajdete.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Po otevření víka je vidět velký 15,4" displej, který má ale poměrně široké okraje (samozřejmě hlavně horní a dolní, protože displej je širokoúhlý). Stříbrná na okrajích přechází v černou, na horním okraji pak najdete zarážky na zaklapnutí laptopu.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Zajímavou částí je klávesnice, protože FS vsadil na kontrast černé základny a béžové klávesnice. Někomu to sice může evokovat klasické klávesnice k desktopu, ale jedná se o věc vkusu (mě osobně se tato kombinace nelíbí). Touchpad je černý a splývá s okolím, je trochu hlouběji usazený a tlačítka jsou na okrajích zakulacená a stříbrná. O kvalitě klávesnice a přilehlého touchpadu se zmíním ještě níže.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Vlevo nahoře na této části je ještě tlačítko Power na zapnutí/vypnutí notebooku, které je taktéž stříbrné. Mezi základnou a displejem se nacházejí dva klouby, které jsou možná až příliš pevné, takže odklápění víka je třeba dělat "obouruč".


>> Klikněte pro zvětšení <<

Celkový design a tvar odpovídá většímu notebooku, na které jsme v levnější kategorii zvyklí, tloušťka je ve všech místech přibližně stejná, jen v přední části se lehce zužuje. Konektory se nacházejí zezadu a také netradičně na levé straně, zatímco optická mechanika je na straně pravé.

Kvalita konstrukce



Jedna z rozhodujících vlastností notebooku, na kterou mnoho lidí pohlíží při jeho koupi, je design, konstrukce a ergonomie. I sebelépe vybavený laptop může být totiž svým zpracováním na nízké úrovni, čímž se jednoznačně degraduje. Bohužel nemůžeme testovat, jak se notebook chová při delším používání, ale snad budou k vytvoření základního obrázku stačit následující odstavce.

Pozastavme se nejdříve nad rozměry notebooku. Jedná se o klasický levnější full-size model, takže jeho rozměry rozhodně neznamenají nějakou extra mobilitu. Naopak vzhledem ke své tloušťce se jedná o větší kousek, ale naštěstí nedosahuje velikosti DTR notebooků (náhrady za desktop obsahující stolní procesory). Hmotnost je také nadprůměrná, což je třeba u stejně drahých notebooků očekávat.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Důležitá je dále konstrukce a použité materiály. Testovaný Fujitsu Siemens je vyroben prakticky jen z plastu a žádných magnéziových příměsí se zde nedočkáte, takže odolnost proti poškrábání či nárazu je nižší než u vyztužených (ale také dražších) modelů. Víko je bohužel poněkud měkčí, konkrétně když v jeho střední části zatlačíte, o nějaký ten milimetr se prohne. Kulaté tvary také na "stabilitě" konstrukce nepřidají, mnohem sympatičtější mi jsou hranaté notebooky, ale je pravda, že kolikrát může jít o klamný dojem.

Konstrukce uvnitř notebooku bude mít časem tendenci k rozvrzání, ale zde se jedná o vlastnost, kterou nelze v jedné recenzi ověřit. Notebook dále obsahuje čtyři gumové nohy a jeho stabilita je relativně dobrá. Při jeho používání jsem v tomto ohledu neměl žádné problémy.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Víko je zajištěno dvěma zobáčky na stranách horní hrany a oba se uvolňují pomocí společné západky uprostřed. Ani toto není úplně bezchybná záležitost, protože západka je trochu rozviklaná. Ovšem nepříjemnější mi v tomto případě přišla tuhost kloubů displeje, protože víko nelze odklopit jednou rukou, ale je potřeba přidržovat základnu. Tužší klouby ale mohou někdy naopak přijít vhod.

Ergonomie - klávesnice, touchpad apod.



Kvalita klávesnice mě u Fujitsu-Siemens nenadchla. O jejím vzhledu jsme si již pověděli, ale netradiční design bohužel nestačí. Zdvih kláves je poměrně nízký, ale hlavně nejasný, a proto je psaní celkově hodně nejisté. Mnohokrát se mi stalo, že jsem se po vyťukání slova podíval na displej a viděl napsanou jen polovinu písmen. Takto bohužel musím hodnotit klávesnici negativně a na dlouhodobou práci se najde řada lepších.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Speciální tlačítka nenajdete na notebooku žádná, mimo klasickou alfanumerickou část se nachází jen Power na zapnutí laptopu. Další věcí je omezený počet kláves a hodně mi chyběl samostatný Home a End, které je takto nutné používat přes Fn. Nepříjemný je malý levý Shift, naopak velmi dobře se pracuje s velkým Enterem a Backspacem.

Přes Fn lze na funkčních klávesách F1 až F12 dále používat klasické funkce pro urychlení a zpohodlnění práce s notebookem. Je to uspání, přepnutí monitoru, ovládání jasu a hlasitosti, zapínání a vypínání bezdrátové sítě a samozřejmě Num Lock a Scroll Lock. Nic podstatného nechybí.


>> Klikněte pro zvětšení <<

A nakonec zde máme touchpad. Ten mi přišel až zbytečně malý na to, kolik místa na spodní straně základny notebooku je. Jeho citlivost je přiměřená, takže se s ním dá pracovat pohodlně. Je dostatečně hladký a prst nedrhne. Touchpad je ale usazený hlouběji, proto se bude po delší době usazovat prach na okrajích (opět typická vlastnost většiny notebooků). Ke skrolování slouží pravý okraj touchpadu, což není na první pohled zřejmé.
reklama