reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 – notebook za třicet

28.12.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 – notebook za třicet
Sehnat notebook za 30 tisíc Kč již dnešní v současnosti žádný problém. Aby ale zároveň jeho součásti byly vyvážné a celý tak vyhovoval vašim požadavkům může dělat už potíže větší. Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 tento problém řeší - obsahuje kompletní technologii Centrino, širokoúhlý 15,4" displej a grafiku Mobility Radeon X300. Jenže vše má své ale...

Testy pamětí



V pořadí dalšími benchmarky jsou testy paměťového subsystému, který má vliv na výkon notebooku velmi výrazný. Různé mobilní čipsety podporují různé verze pamětí a výhoda tohoto Fujitsu-Siemens tkví právě v 512MB nainstalovaných DDR2-533. Jak jste mohli vidět v přehledu laptopů, se kterými Amilo Pro V2045 srovnávám, tyto paměti zdaleka nejsou standardem.



Skóre v PCMarku04 je velmi slušné a vidíme, že výkonnostně se V2045 řadí hned na druhé místo. To, že předstihuje svého bratříčka s 1GB paměti je čistě věcí rychlosti a propustnosti, protože kapacita nemá na výsledné skóre vliv. Sony a ASUS se v tomto grafů vymykají výrazněji.



Test v benchmarku SiSoft Sandra 2005 ukazuje Fujitsu-Siemens dokonce ještě v lepším světle a ten se umisťuje v grafech na prvním místě. Jedná se čistě jen o testy propustnosti paměti, takže reálný dopad na výkon je jen teoretický. Nicméně je to výsledek sympatický.






Dále zde uvádím screenshoty z Everestu Home, pro které zatím nemám srovnání, nicméně srovnání poskytuje program samotný. Zde vidíte, že v poměru frekvence/výkon je na tom Pentium M velmi dobře, ale také je pravda, že jsou použity rychlejší paměti. Latence je podle očekávání větší, neboť časování DDR2 zatím stále není na příliš dobré úrovni.

Testy pevného disku



Velmi důležité výsledky jsou také spojeny s testy pevného disku, který určuje možná většinu operací prováděných s notebookem. Ukládání souborů na disk a jejich čtení se provádí neustále, ať už surfujete po internetu, píšete dokumenty nebo hrajete hry. Zde je několik výsledků z různých programů:



Opět se podíváme jen na verzi PCMarku z roku 2004, protože výsledky z verze 05 jsou shrnuty na první straně a nemám pro ně srovnání. Fujitsu-Siemens se nám zde umisťuje uprostřed startovního pole, ale přesto je jeho výkon velmi solidní (rozdíly oproti pomalejším modelům jsou totiž výrazné.





Asi nejdůležitější test pevného disku provádí program HDTach v poslední verzi 3.0.1, ke kterému naštěstí výsledky k dispozici máme. Burst rychlost, která určuje rychlost komunikace s diskovým řadičem, je u V2045 velmi dobrá a vyrovnává se dražším modelům. Sekvenční čtení je na tom již hůře, ale obávám se, že příčinou může být plnější disk než v případě ostatních testovaných notebooků. Naměřená přístupová dob je 21,5 ms, zatížení procesoru pak 4%.
reklama