reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.12.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Sehnat notebook za 30 tisíc Kč již dnešní v současnosti žádný problém. Aby ale zároveň jeho součásti byly vyvážné a celý tak vyhovoval vašim požadavkům může dělat už potíže větší. Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 tento problém řeší - obsahuje kompletní technologii Centrino, širokoúhlý 15,4" displej a grafiku Mobility Radeon X300. Jenže vše má své ale...
Alim | 28.6.201319:56
Zdravím nemohl by mi někdo poradit kde seženu veškeré ovladače pro tento notebook? Zkoušel jsem snad vše a nic dokonce jsem nepochodil ani na stánkách výrobce.
Odpovědět0  0
Vlasec | 17.9.200817:25
Ohledně tepla, větráčku a výdrže baterky: Je zde způsob, jak to zlepšit ­- undervolting.

Výhody jsou, že je nižší spotřeba energie a s ní související teplo a delší výdrž.
Nevýhoda je nižší stabilita. V případě standardního napětí jsou méně časté případy, že špatně přeskočí pár elektronů, což může poškodit data nebo nahodit modrou obrazovku. Sám to nepozoruji, ale stát se to může.

Osobně jsem při testech ­"natvrdo­" naměřil, že u frekvence 800 MHz modrou obrazovku neudělám ­(ani na 700 mV­), u 1200 MHz nastala na 748 mV, u 1467 MHz na 828 mV, u 1733 MHz na 892 mV. Takže jsem trochu přidal pro jistotu.

Původní hodnoty jsou 988 mV ­- 1356 mV, jak vidíte, snížení je cca o 30%, což prodlouží výdrž na baterie o půl hodiny až hodinu podle podsvícení.
Odpovědět0  0
Vlasec | 17.9.200817:31
Omyl, modrou jsem viděl na 1200 MHz až při 732 mV a při 812 mV na 1467 MHz ... stejně jako FS user jsem použil RMclock od firmy RightMark ­(modrá obrazovka tady znamená výraznou nestabilitu, tzn. příliš malé napětí­)

Snad jen doplním svoje hodnoty, na kterých jsem fungoval několik měsíců bez potíží: 700 mV, 764 mV, 844 mV, 928 mV. Bez modrých obrazovek. Ale každý procesor má jiné chyby na úrovni molekul apod., takže možná budete mít méně štěstí, možná více ...
Odpovědět0  0
FS user | 16.5.200619:45
som majitelom tohoto modelu ­(CPU Dothan 1.73 Ghz­) a pri minimalnej frekvencii CPU a uspornom rezime GPU sa teplota standardne prehupuje nad 55 stupnov celzia ­- pri tejto hodnote sa zapina vetrak ­(aj ked na nizkych otackach­) ktory teplotu na chvilu znizi. Vo vysledku sa tak vetrak kazdu chvilu zapina a vypina aj pri behu stroja bez akejkolvej zataze. Znizenie teploty pod 55 st.C sa mi podarilo az znizenim napatia na procesore ­(utilitou RightMark CPU z 0.988V na 0.748V­). Autor clanku pise ze teplota CPU sa standartne drzi na 57 st. V tom pripade by ale vetrak musel bezat nonstop. Je mozne ze sa to zavysi od verzie firmware? Mate niekto podobne postrehy z pouzivania tohoto notebooku?
Odpovědět0  0
gi | 24.3.200621:55
mam verzi s procesorem 1.86 a op. pamet 1024 mb asi pul roku.nazor, ze je notebook chatrnejsi, muzu jen podporit. za ten pul muuzu ale konstatovat, ze deslo k jakemukoliv dalsimu rozvrzani, skripani ci dokence ulomeni. je sice plastovy, ale myslim si, ze kdyz se snim solidne zachazi, tak vydrzi bezproblemu. ta vybava totiz stoji opravdu zato.......p.s.: acer,asus,prestigio by se dal mozna tez poridit podobne vybaveny, ale co koukam u svych kolegu a pratel, tak vice nez 80% z nich uz reklamovala ­(predevsim ulomeni pantu!!! a problemy s mechanikou ci diskem.­) takze kdo chce smysluplne investovat a zachazi s not. slusne .....bych jen doporucoval !!!
Odpovědět0  0
Jirka Cech | 22.3.20067:48
Nestává se vám to taky? Při přehrávání mp3 ve winampu se to občas tak na 3 sekundy zastaví a pak hraje dál. Jako kdyby byl nějakej přetíženej ­(třeba anivirem­), ale není.
A nevíte co s tím?

Dík
Jirka
cech.jiri@seznam.cz
Odpovědět0  0
Igor Viduna | 17.1.200621:09
A to je úplně něco jiného, než­-li modely se 128 kB! Nabíc 1,8 GHz u 3100+ je prostě soldní rozdíl oproti standardně dodávaným 1,4 GHz Celeronům, který může nedostatek Cache vyvážit... Na druhou stranu 1,6 GHz Celeron M je pro většinu jasná volba, ale záleží na ceně, protože ty bývají dražší než Semprony.
Notebooky kolem 30 tisíc s DPH už mají standardně externí VGA a nejen X300 a 6200 ­(určitě 7300 a za malý příplatek se dá sehnat i s X700 za cenu kolem 35 s DPH­), u kterých ani u jedné nevím o mobilní verzi se 128 MB vlastní paměti! Maximum je 64 MB, zbytek je TC či Hyper Memory! A 128 MB celkově mají u nVidie karty s pouze 32MB vlastní paměti!
Odpovědět0  0
-LUKO- | 16.1.200614:36
Tak jsem se na nej byl podivat a zase tak strasny mi neprisel...nicmene tam bylo celkem slusne osvetleni...takze nevim co by to delalo pri slunecnim osvetleni...Uhly jsem taky videl horsi, ale i lepsi na NB ve stejne cenove relaci.
Odpovědět0  0
Zena | 14.1.200618:06
Zajimalo by me zda ma Acer TM 4152 stejny display jako FS 2045, co se tyce kvality.
Odpovědět0  0
Komanč | 10.1.200619:41
Po asi měsíční zkušenosti s tímto notebookem přidávám tyto postřehy:
- jak zde zaznělo několikrát, vynikající výkon ­- mám konfiguraci se Sonomou M750 ­(1,86 GHz­) a 1024MB RAM ­- šlape jak hodinky ­- jde to znát hlavně na 3D aplikacích a při přehrávání nových formátů videa ­(graf. karta Ati X300 je zde přínosem, také hry zvládá docela obstojně ­- např. Max Payne II na Medium jde hrát celkem plynule

- klávesnice je opravdu trochu horší ­- poněkud měkká, malý zdvih kláves ­- chce to si na ni trochu zvyknout, s vynecháváním písmen nemám problémy, jen občas, při rychlém psaní, když člověk stiskne danou klávesu jemněji, se může stát, že daný znak nenapíše, ale jak říkám, neviděl bych v tom nějaký velký problém

- display: nemyslím si že by byl nějak výrazně horší než u ostatních cenově srovnatellných notebooků ­- je pravda že kvalit Brite displayů nedosahuje, nicméně pro běžnou práci stačí a rozhodně nelze hovořit o nějakých bublinách a podobně

- hlasitost a zahřívání ­- notebook je celkem tichý ­- občas se větráček zapíná i při běžných kancelářských aplikacích, ale hlasitost nevybočuje z extrémů, při hrách se samozřejmě dostává do vyšších otáček a odrazí se to i na zahřívání především pravé spodní strany notebooku ­(okolí CPU­), přesto i tehdy to nepálí tak moc, aby notebook nemohl být na klíně.

- celkové provedení, ergonomie ­- tady dávám za pravdu recenzentovi ­- působí trochu nedodělaně a křehce, dá se řící, že vzhledově i trochu lacině ­- rozhodně vypadá ve skutečnosti jinak než na dostupných fotografiích a reklamních materiálech,takže eventuelní zájemci by si ho měli prohlédnout v reálu,než se rozhodnou pro jeho koupi
plastové provedení není na pohled příliš kvalitní a víko se pod tlakem trochu prohýbá, stříbrná a tmavá plastová část na víku na některých místech k sobě nedoléhají zcela přesně, na koncích jemný sklon k odchlípení, zde to výrobce opravdu trochu odfláknul.

Závěr ­- Zkrátka skvělý uvnitř ­(výbavou­), horší na venek ­- někde se ta cena musela vyrovnat ­- kdo hledá pevný, designově vytříbený notebook tak by se měl poohlédnout jinde, kdo dává důraz na výkon a chce ušetřit, ten by zde mohl najít, co hledá.

Pokud máte nějaké další dotazy, zašlete je sem a pokud budu znát odpověď, rád odpovím.
Odpovědět0  0
mech13 | 11.1.200612:59
jj vidim to stejne.

co se te teploty tyka: kdyz hraju tak je zahrate akorat okoly procesoru a ventilator uz nevypina. vcelku je docela chladny. dnes rano sem chtel neco po spolubydlicim. ten jeste lezel v postely tak mi dal jeho HP se sempronem at mu ho podrzim. SEM SE MALEM POPALIL!!! ze spodu byl vsude horky ze se na nem dala sotva udrzet ruka! na to u FSC rozhodne zvykly nejsem. muj FSC nehreje ani polovinu jak to HP
Odpovědět0  0
Oldves | 20.3.200612:26
Chtěl bych se zeptat, jestli je ten display opravdu tak hrozný, jak ho popisuje recenzent. Zkoušel jsi na něm třeba déle psát v textovém editoru? Nezačnou člověka bolet oči? Díky za postřehy.
Odpovědět0  0
johny44 | 21.3.200617:38
Ne, nezačnou. Už někde jsem sem psal, že display je normální, průměrný ­- pro běžné užití naprosto stačí. Mám ten noťas od vánoc a display celkem ujde ­- největší slabinou by se mohlo zdát celkové provedení ­- je poněkud chatrný a hodně i naoko plastový a celkem odfušovaná klávesnice, ale i na tu se dá zvyknout. On je ale skvěle vyvážený komponentama ­- celkem rychlý disk, paměť, dobrý procesor ­- mám 1,86 GHz, 1084 MB RAM a šlape opravdu dobře.
Odpovědět0  0
mech13 | 6.1.200620:19
tak co se te silene citlivosti­/vynechavani tyce, tak je to chyba firmwaru klavesnice. na foru FSC se to resilo a je tam odkaz na obraz bootovaciho CD ktere provede update na 00.19 ­- pak uz funguje jak ma. pokud se vam nekomu nechce hledat tak vydrzte jak nam spravi wifi spoj presh hory pres doly a hodim to nekde rozumne na net. ­(FSC ma ten download nekdy pristupne, pak ho zase zablokujo, pak zas povoli... jak fouka vetr)
Odpovědět0  0
-LUKO- | 8.1.200611:58
Ahoj, mohl by jste mi pls poslat link na FSC forum nebo i na ten update, pokud jste ho už někde dal? Apropo jak jsem četl výše, je ten displej opravdu tak strašný?!
Odpovědět0  0
mech13 | 8.1.200619:59
prave sem to hodil na www.volny.cz­/machourek­/kbc0019.zip je v tom obraz CD a textak ­- prispevek toho manika co to dal na forum FSC s navodem jak na to. vypalit, nabootovat, pustit kbc a POCKAT az se to VYPNE, nezacat neco delat jak to napise finished. me to jelo ale samozrejmne autor za nic neruci...
jeste link na forum: http:­/­/support.fujitsu­-siemens.de­/forum­/index.php bohuzel only english...
Odpovědět0  0
-LUKO- | 10.1.200617:45
Díky za odpověď. Btw taky vám to ukrajuje konce slov ­(asi spatné css­).Používám FF.
Stále se rozhoduju mezi FSC 2045 a Asus M6A. Na zive.cz se nikdo nezmínil o tom, že by byl displej nějak hrozný. V pátek se na něj jedu podívat do Pardubic, tak pak dám vědět ;­-)
Odpovědět0  0
t2000 | 10.1.200619:20
Taky jsem se ridil dle rad zive.. Bohuzel je velice slaby ten display, kazdopadne udelate dobre, pokud si jej nejdrive prohlednete.
Odpovědět0  0
MIlanPf | 20.5.20061:50
fakt zuper, prave sem sos ten new fw a nahral do ntb2040, je to uplne jine, KRASA. MOC diky, abych rekl pravdu, tak to byla jedina chyba toho ntb. tedka jsem opravdu spokojen.
Odpovědět0  0
pecolik | 2.1.200621:05
Mě osobně na noteboocích nejvíce vadí absence anglických znaků na klávesnici ­(na číselné řadě není ani jeden a pro některé uživatele je to velice nepříjemné­) a nepříliš rychlý servis. Jinak je považuji za obecně solidní, ale třídu Amilo příliš neznám.
Odpovědět0  0
mech13 | 3.1.200612:57
driv mi to vadilo ae po par pojektech v Ccku mam permanentne zaplo eng klavesnii a i s ceskymi popisky jsem si rychle zvykl.
Odpovědět0  0
David Jaša | 29.12.200516:43
Dlouho jsem si myslel, že je můj HP Omnibook XE3 plasťák ­- než jsem ho rozebral* ­- kolem notebooku je hliníkový rám a panty jsou železné. :­-­) Není to tak náhodou i u jiných ­"plasťáků­"?

* Návod, foto:
http:­/­/www.uofr.net­/~greg­/hardware­/hp_pavilion_n5430_disassembly.html
Odpovědět0  0
_mike_ | 29.12.200513:27
"Ke skrolování slouží pravý okraj touchpadu, což není na první pohled zřejmé.­"
Mžete to nějak upřesnit? ... U mě to jednak není zřejmé a jednak nefunguje ­- celá plcha funguje jen pro pohyb kurzoru. Jestli se to dá nejak někde nastavit, tak se nechám rád poučit, protože mi tato funkce docela schází.

Jinak souhlasím s mizernou citlivostí klávesnice a občas se stane, že se větráčet roztočí na plné otáčky a nezastaví se, dokud systém alespoň na okamžik neuspím a pak už je zase klid:­-­)
Občas se v různých diskuzích zmiňuje problém se samovolným vypínáním ­- to ovšem nenohu potvrdit.
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 30.12.20058:43
S nainstalovanými ovladači touchpadu opravdu pravý okraj při posunu prstu nahoru­/dolů fungoval jako skrolovací lišta, takže netuším, kde u vás může být problém. Citlivost je možná občas trochu slabší, ale jinak vše pracovalo, jak má.
Odpovědět0  0
_mike_ | 30.12.200518:03
Přeinstaloval jsem ovladač z přiloženého DVD z půodně nainstalovné verze 7_12_2 na 7_12_3 a už se chová tak, jak popisujete ­- a to je hned jiná káva :­-)
Odpovědět0  0
milann | 29.5.200618:49
Nevíte prosím někdo, jak se touchpad vypína. ­(kdyz mam pripojenou mys­) tak mi jeho funkcnost vadi. Dekuji moc.
Odpovědět0  0
_mike_ | 1.7.200611:37
ovladaci panely ­-> tiskarny a jiny hardware ­-> mys­-> zalozka ­"Device Setings­"-> Synaptics TouchPad ­-> Disable
Odpovědět0  0
T2000 | 29.12.20058:23
Chtel bych zde vyjadrit svuj nazor na tento notebook. Koupili jsme jej do firmy asi pred dvema tydny, me postrehy:
- tak strasny display jsem hodne dlouho nevidel, nevim zda je to nepovedeny kus, ale obraz vypada, jako by byl display prelepen nejakou ochrannou folii, kde zustala hromada vzduchovych bublinek. Mame ve firme asi 25 notebooku, tento ma kazdopadne nejhorsi LCD z nich
- vnitrni plast je docela neprijemny a na dotek pusobi ­"nekvalitne­", myslim ze se velmi brzo poskrabe a tyto skrabance na nem budou ihned videt
- touchpad je velmi maly, vubec mi nevyhovoval a to se neda rict, ze by kolem nebylo misto pro vetsi
- klavesnice je nekvalitni, z velmi tenkeho plastu, opet si myslim ze to mnoho nevydrzi a je treba s ni zachazet jemne
- celni kryt s LCD se spatne otevira, je prakticky diky zaobleni utopen v sasi a neni snadne jej otevrit pouhym odemknutim stredoveho koliku
- uchyceni displaye je uplne odfusovano, drzi to jen na dvou plastovych kolicich, takze dlouhou zivotnost tomu nedavam

Vykonove mi pripadal slusny, ale tyto veci, ktere jsme zde vyjmenoval me uplne odradily. Uz bych jej nekoupil. Je opravdu delan na ukor cena­/vykon, kvalita silne pokulhava..
Odpovědět0  0
r.b. | 28.12.200521:18
Konečně zase dobrá recenze. Myslím že notebukům by jste se mněli věnovat častěji
Odpovědět0  0
mech13 | 28.12.200514:28
co jste pouzil ke snizeni frekvence procesoru? od FSC jsem zadny program nenasel, takze jedine co pouzivam jsou schemata napajeni ve win. minimalni spotreba ­- 600MHz, kdyz nestiha se zrychluje, vzdy zapnuto ­- porad 1600
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 28.12.200520:24
Já jsem frekvenci manuálně nereguloval a vše jsem nechal na přednastavených profilech, což také udělá 90% uživatelů. Existují ale programy, které si s frekvencí Pentia M poradí.
Odpovědět0  0
jazzmak (4) | 30.12.200516:41
Je tedy dobre vsem uzivatelum doporucit SpeedswitchXP ­(pokud to uz neresi nejaka firemni utilitka­). Potom v kazdem okamziku mate prehled o rezimu procesoru a muzete ho snadno menit. Take bych byl opatrny s tvrzenim, ze ­"Turion 64... jsou na tom hůře se spotřebou v zátěži, takže jejich výdrž, pokud s notebookem intenzivně pracujete, je nižší.­" Minimalne ve verzi MT to podle me neplati vubec a hlavne podstatnejsi je realna spotreba a hlucnost, ktera opet dle meho nazoru vice zalezi na navrhu notebooku a jeho sladeni nez na tom zada­-li tam je Dothan­/Turion a pokud tolik nezalezi na vykonu i Sempron25WTDP. Vynechavam celeron, kvuli jeho postizeni chybejici funkci speedswitch. Toto jste urcite cetl, ale pro ostatni ctenare dodavam:
http:­/­/www.laptoplogic.com­/resources­/detail.php?id=17
Odpovědět0  0
mech13 | 28.12.200514:21
ja mam doma od zari Amilo pro V2040 a tyto modely jsou si dost podobne ­- rozdil je v grafice ­(GMA900­) a jeste na 2040 neni sirokouhly display.
1­)u ceho sem se zarazil byl komentar rozmisteni konektoru ­- to je podle me naprosto genialni protoze tam kde se pracuje ­- napravo a vepredu nejsou zadne draty ­(jedine repraky­). jinak bych to zakazal delat. kdyz si vezmu jak ma spolubydlici obmotane Acer ze to vypada ze ten NB chce obesit tak su rad za ty dva draty ktery nevnimam.
2­)co se barvy klavesnice tyce tak to neni modni vystrelek ale dost prakticka vec ­- kdyz je tma tak staci svetlo z LCD a da se krasne psat. to na cernou klavesnici je potreba svetla vic. bohuzel co se tyce vynechavani pismen tak to je pravda. kdyz potrebuju psat tak mam na stole USB klavesnici za 200,­-
3­)­"Právě S­-Video ... které se u notebooků s integrovanými grafikami nenacházejí­" ­- na 2040 s GMA900 je taky ­(funkci neni to jenom ze by tam zapomeli dat zaslepku­)
4­)­"V notebooku najdeme celkem 512MB operační paměti, bohužel ovšem rozdělených do dvou 256MB SO­-DIMM modulů­" ­- to asi protoze udajne jedou dvoukanalove... jeden modul sem jeste dualchanel nevidel
5­)k WXP ­- velka vyhoda je ze je pribaleno normalni instalacni CD. rozhodne lepsi nez obrazy v GHOST ­- jak se to rozbali tak uz je vedle hodin patnact ikonek z nihz je sestnact zbytecnech a je tam hromada svinstva. to na ciste instalaci nehrozi

co se jeste na 2040 lisi je procesor ­- mam jenom 725 1.6GHz a FSB 400 ­- to by ani nevadilo ten vykon je aji tak dost ale kvuli FSB 400 jedou i pameti na 400 coz je skoda protoze to jsou ty samy 533 Infineon. jinak na baterky neni problem vydrzet 4 hodiny ­(mensi dislpay, procesor na 600­), jestli by to vydrzelo uvadenych 5 hodin sem nezkousel ale verim tomu. jinak 3 hodiny DivX
nedavno sem se ale dival na stranky fujitsu na specifikace 2040 a tusim e tam uz byl jiny procesor
Odpovědět0  0
MadCap (58) | 28.12.200514:02
hlavne ma zaraza nizka vydrz baterie, podla parametrov ma 4,4Ah a predpokladam ze 10,8 alebo 11,cosi volta ­(uvazdajte aj tento udaj­), takze ma okolo 50Wh co by odpovedalo tak 1,5 az 2 nasobnej vydrzi, niekde je chyba, neviem ci v nastaveni alebo to vo FSC tak moc posrali alebo ste urobili chybu pri testovani, ked som testoval V2020 tak som dosiahol skoro 4 hodiny ­"kancelarskej­" vydrze. Na testovanie vydrze mam ale velku vytku > nemate to vobec jasne definovane ... co je to ta kancelarska vydrz? to robit vzdy tak nejak pouzivanim? to je hlupe. Rovnako ako prehravanie filmu, ako je to presne nastavene? z disku ci z CD? dufam ze testujete stale ten isty film ­(ano hra to rolu­). 3DMark05 ? co z neho? loop ci demo? so zvukom ci bez? to plati aj pre film ­(ci hraju repraky­). Proste dopilovat metodiku a stale vam chyba sysmark :D
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 28.12.200520:22
Výdrž baterie mě taky vcelku překvapila, ale pravdu máš v tom, že ještě budu dopilovávat metodiku, co se týče výdrže v kancelářských aplikacích ­(tam to bylo opravdu metodou několika pracovních ­"session­" a zprůměrování, ale chci použít nějaký software­). Test výdrže při přehrávání videa je trojice .avi souborů formátu XviD na disku přehrávaných přes FFDshow s původním nastavením filtrů v BSplayeru ­(který automaticky přechází na nový disk, takže žádné prodlevy­), 3DMark05 je spuštěný loop. Vše logováno přes malý prográmek v .NET, který v daných intervalech ukládá aktuální čas, takže v době, kdy notebook ­"umře­" přestane logovat. Nastavení jasu displeje, resp. profilů výkonu je vždy adekvátní aktuálnímu použití.
Odpovědět0  0
MadCap (58) | 29.12.200518:59
vzhladom na dlzku vydrze mam dojem, ze sa vam nepodarilo spravne nastavit profily vykonu ­(pri merani spotreby by ten profil mal byt vzdy orientovany na spotrebu + spravne nastaveny powerplay­). Ohladom na 3DMark doporucujem demo, viacej to odpoveda gaming pouzitiu, pretoze to ma aj hudbu mimo ine :­).
Odpovědět0  0
hutt | 28.12.200510:55
od tohoto autora opet dalsi kvalitni recenze... ale to uz se stava na shw standartem ze clovek ocekava kvalitu a tu taky vzdycky dostane :­)

bravo
Odpovědět0  0
snajprik | 28.12.20058:50
Ako pozerám tak to zmenšenie na 65nm z 90nm veľa vody nenamútilo, ešte vývojari od intelu majú čo robyť :­)
ale inak je to pekný kúsok, škoda že je až taký drahý oproti AMD v tej kategórii aj keď je intel menej výkony ma väčšiu spotrebu jadra medzi sebou komunikujú jadra ako keby boli cudzie, ale aj tak je drahší ako AMD, ale určíte sa nájdu fanatici ktorý si to kúpia :­)
Odpovědět0  0
Ghost_sk (25) | 28.12.20050:19
celkom pekna recenzia ale mala chybycka krasy.

­"....Celeron M od Intelu nebo Sempron od ATi...­" celkom pekne :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.