reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens H22-1W - další z řady 22" LCD

27.9.2007, Pavel Kovač, recenze
Fujitsu Siemens H22-1W - další z řady 22" LCD
V poslední době jsou 22" LCD panely velice žádané a není se ani čemu divit. Dvaadvacítky jsou levné, širokoúhlé a jsou "in". Bohužel se obvykle vyrábějí pouze s technologií TN a ani dnes recenzovaný panel není výjimkou.

Odezva


Máme tu 5ms panel z dílny Samsungu. Uvidíme, jak si povede v našich testech. Obvykle jsou tyto panely velmi dobré, ale mívají také schody v odezvě. Je sice pravda, že tyto schody jsou v rukou čipu a ne samotného panelu, ale k danému panelu pro nejlepší odezvu nelze naprogramovat kde co a výrobci se raději drží zajetých kolejí a pouze čas od času kompletně překopou naprogramování svých čipů. Naposledy se toto stalo v době cca před třičtvrtě rokem, kdy se překmit změnil ve schody.
Zpět ale k našemu monitoru. Průměrná celková odezva činí 19 ms, rise 18 a fall 1 ms. Všimněte si jak se chová odezva fall. Ta nikdy neuhnula od 1 ms, což považuji za slušný úspěch.


Odezva v závislosti na změně

V odezvě 0-175-0 vidíte schody, které jsou v dnešní době tak populární. Bohužel kvůli tomu se odezva výrazně prodlužuje až k hodnotě 21,2 ms. Hodnota fall je samozřejmě 1 ms.


Odezva 0-175-0 (40 ms/div)

U odezvy typu šedá-šedá vidíme schody i v případě odezvy fall. Opět se tím trošku prodloužil průběh a malinko zhorší barevné podání. Hodnoty jsou 18 ms pro rise a 7,6 ms pro fall.


Odezva typu šedá-šedá (40 ms/div)


Inputlag


Opět se ukazuje, že TN panely nemají inputlag a vše zkrátka sedí s realitou.


Inputlag (4 ms/div)

Pozn.: Tmavě zeleně je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a světle zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Video se projevovalo velice dobrou hloubkou obrazu. To nejspíš bude dáno velmi kvalitním podáním černé barvy. Černá vskutku vypadá jako černá a myslím, že se může měřit panel s kdejakým S-PVA panelem. Na S-IPS to sice ještě nemá, ale s tím se tak nějak počítá. Vraťme se však k filmům. První jsem pouštěl HD video s rozlišením 1280x720. Toto rozlišení je pro monitor celkem optimální a plné HD již vlastně ani nemá cenu - monitor ho nezvládá. Odezva zde není vůbec znát a pouze při opravdu rychlých scénách si všimnete změny v barvách způsobené schody v odezvě. Velice dobře to vypadá s odezvou v tmavých scénách kde nedochází k typickému rozmazání. Zkrátka a jednoduše monitoru filmy svědčí a nebojím se ho pro ně doporučit.


Hraní her




U her se schody obvykle projevují až u nižšího FPS (30 a méně). Pokud hru hrajete se solidními FPS, tak nemáte možnost schody spatřit a ve hře jsou zkrátka zobrazeny jen lehce jiné barvy. Duchovatění není prakticky vidět a hru si užijete v tom nejlepším světle. Trošičku mě vadilo lehce výraznější podání černé barvy; černé je zkrátka moc. Ve hře Half-Life 2 to sice nevadí, ale takový Doom 3 se stává ještě temnější než normálně je. Každopádně odezva není vůbec špatná a při hraní nijak nevadí.


Stabilita kontrastu


Jas se reguluje pomocí podsvětlovacích trubic, a proto nikterak výrazně neklesá ani kontrast. Nejnižší hotnota je 73 % což není vůbec špatné. Nemusíte se tedy bát provozovat monitor při nižším jasu, aniž byste přisli o drahocenné barvy.

reklama