reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens H22-1W - další z řady 22" LCD

27.9.2007, Pavel Kovač, recenze
Fujitsu Siemens H22-1W - další z řady 22" LCD
V poslední době jsou 22" LCD panely velice žádané a není se ani čemu divit. Dvaadvacítky jsou levné, širokoúhlé a jsou "in". Bohužel se obvykle vyrábějí pouze s technologií TN a ani dnes recenzovaný panel není výjimkou.

Pozorovací úhly


Protože se jedná o technologii TN, tak jsou pozorovací úhly pouze průměrné. Ze specifikací lze vyčíst hodnoty 160° v obou směrech, což naznačuje vyspělejší TN panel. Uvidíme, jak si povede v praktických testech.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Poměrně tradičně se při pohledu pod úhlem 45° ze strany téměř nic neděje. Jas s kontrastem sice trošku klesá, ale jde jen o drobný a okem téměř nepostřehnutelný jev. Barvy zůstávají stále velice dobré. Inu, nové TN panely jsou na tom velice dobře.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Bohužel extrémní úhly jsou výsadou VA a IPS panelů a ať se TN snaží jak chce, tak zkrátka nestačí a obraz je prakticky nesledovatelný.


Pohled pod úhlem 45° zespodu (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu zespodu se některé barvy začínají invertovar což není nic příjemného hlavně při sledování filmu z postele. Některé TN panely již tento úhel zvládají, ale je jich jak šafránu.


Pohled zespodu (Pro zvětšení klikněte)

Při dalším zvětšování se sice barvy lehce zlepší, ale jas a kontrast kriticky klesají a prakticky nic nevidíte. Prostě TN jak má být :)


Barevné podání


První pohled na šedočerný přechod je velice příjemný. Po bližším zkoumání sice vypozorujete proužkování a lehké zabarvení do žluta, ale stále je výsledek velice dobrý. Na TN panel i nadprůměrný. Ditheringu s FRC si všimnete pouze při velmi blízkém pohledu a v tmavých tónech.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,3MB), malý výřez (0,4MB).

Duhový přechod je lehce přepálený a to hlavně u fialové a žluté barvy. sRGB režim to sice dost opraví, ale zase až příliš sníží jas. Pokud si však barvy seřídíte sami v OSD menu, docílíte velice uspokojivého výsledku. Zkrátka Samsung panel nezapře své kvality.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,0MB), malý výřez (0,4MB).

V praktickém testu si panel také vede velice dobře a není zde vidět žádná vážnější chybka. Růže je dobře prokreslena a její okvětní lístky jsou od sebe dobře odděleny. Samozřejmě jsou zde i nějaké neduhy v podobě lehce přepálené žluté barvy, ale to je pro TN stále hodně typické.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,3MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Bohužel rozlišení tmavých oblastí patří k podprůměru. Hodnota 7/0 tu už hodně dlouho nebyla. Naštěstí to vyrovnává rozlišení světlých odstínů s hodnotou 253/255, což je nejlepší možná hodnota pro 6-bit panel.


Podsvícení


Podsvícení je bohužel značně podprůměrné. U krajů má monitor výrazně nižší intenzitu podsvícení a je to vidět i při běžné práci. Minimální hodnota je 42 % z jasu maximálního, to je méně než půlka. Nejvíce je vidět špatné podsvícení v levém horním rohu, tam totiž zasahuje hodně do středu obrazovky, proto je tento neduh vidět i při běžné práci. Celkové skóre je třeba snížit o 15 % za tyto kritické rohy. Ve výsledku to je tedy 30,3 %.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.

reklama