reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Lifebook P1510 - roztomilé Tablet PC

26.1.2006, Zdeněk Kabát, recenze
Fujitsu Siemens Lifebook P1510 - roztomilé Tablet PC
Snad poprvé se na našich stránkách setkáváme s recenzí Tablet PC, což je většinou hračka jen pro pár vyvolených mezi horními deseti tisíci, ale leckterý manažer možná po přečtení této recenze dostane na nový Fujitsu Siemens zálusk. Lifebook P1510 obsahuje 8,9" dotykový displej, designově je velmi podařený a i hardwarová výbava je na vysoké úrovni.

Testy výkonu



Předem říkám, že v této recenzi jsem nebral testy výkonu jako klíčové a vzhledem k četnosti (nebo spíše nečetnosti) testování podobných produktů nemáme ani k dispozici výsledky pro srovnání. Proto uvádím výsledky se stručným komentářem hlavně z důvodu orientace a možností vlastního srovnání např. s desktopem. Fujitsu Siemens Lifebook P1510 byl testován při zapojení do sítě a výsledky při běhu na baterii by byly patřičně nižší. Zde jsou postupně vyzkoušené aplikace:


PCMark04 a 05



Následující tabulky uvádějí výkon ve dvou systémových testech od Futuremarku, v PCMarku04 a 05. Testy grafiky bohužel ani v jednom případě neproběhly, což je buď důsledkem nepodporovaných funkcí nebo nepodporovaného rozlišení. S nastavením 1024x600 ale díru do herního světa neuděláte.


Ikona Odkaz na databázi
PCMark04
PCMark05
skóre
2251
x
CPU
2371
1938
paměti
2323
1638
grafika
x
x
HDD
2476
2218


Full-size notebooky dosahují většinou celkového skóre v PCMarku04 kolem 3000-4000 bodů, je zde tedy značný deficit, ale vzhledem ke spotřebě to bylo možné očekávat. Na celkovém výsledku se odrazily prakticky všechny dílčí testy - CPU, paměť i disk.


SiSoft Sandra 2005



Další uvedené výsledky jsou z benchmarku SiSoft Sandra 2005, který je také zaměřen na různé oblasti komponent. Zde jsem vybral aritmetické a multimediální testy CPU a test propustnosti pamětí. Výsledky vidíte tentokrát na screenshotech:










Ke srovnání jsem vybral takové procesory, se kterými lze tuto mini-mobilní platformu srovnávat. Na chvostu si všimněte i procesoru Transmeta Efficeon, který jako jeden z mála sahá spotřebou ještě níže než Pentium M v ULV verzi.


Everest Home



Další sada snímků je z programu Everest Home, který ve stávající verzi měří jen propustnost a latenci pamětí. Grafy tedy obsahují výsledky testů zápisu, čtení a zpoždění a jako srovnání vidíte vlastní výsledky z programu:










Když srovnáte výsledky s ohledem na frekvenci, má Pentium M asi nejefektivnější architekturu, protože výkonnější desktopy mají všechny o mnoho vyšší takty. Odezva je pak záležitostí především čipsetu.


HDTach 3.0



Screenshot z HDTachu 3.0 ukazuje, že malý 1,8" disk s 4200 ot./min nemá nárok konkurovat standardním desktopovým rozhraním a jeho výsledky jsou tedy podstatně horší. Křivka na obrázku ukazuje rychlost sekvenčního čtení od středu disku k jeho okraji, další parametry máte pak zmíněné v pravém dolním čtverci včetně rychlosti rozhraní, zatížení procesoru a přístupové doby.





3DMark2001 SE a 03



U výsledků v 3DMarku jsem opět zapomněl na snímek, takže uvádím jen hodnoty v tabulce. Jen bych rád podotknul, že bylo vše měřeno v rozlišení 1024x600, protože klasické 1024x768 prostě malému displeji nevnutíte, ani kdybyste se postavili na hlavu.
  • 3DMark2001 SE: 3586 bodů
  • 3DMark03 (GPU): 847 bodů
  • 3DMark03 (CPU): 327 bodů

Výsledky jsou zcela odpovídající integrované grafice s přístupem k pomalé paměti a na hry tento Tablet PC vhodný není. Pro zajímavost jsem uvedl i výsledek testu CPU z 3DMarku03.


Testy výdrže



Důležitější než všechny testy výkonu jsou ale testy výdrže 2600mAh baterie, která je standardně k tomuto Tablet PC dodávána. Při kancelářském použití jsem baterii zatěžoval co nejméně - profily výkonu byly nastaveny na minimální spotřebu, stejně tak jas displeje byl stažen na nejnižší přijatelnou hranici. V tomto případě Lifebook P1510 vydržel 2:45 - 3:00 hod, což je na tak malou baterii velmi dobré. S 5200mAh volitelnou by pak výdrž vyšplhala ještě určitě přes 5 hodin.

Jako druhý test jsem zvolil přehrávání filmu ve formátu XviD, který jsem nechal běžet celoobrazovkově se zapnutým zvukem kontinuálně dokud Lifebook nedosloužil. Výdrž v tomto případě byla 2:10 hod, což stačí na přehrání průměrného filmu s jedním nabitím.

Nakonec jsem ještě vyzkoušel, za jak dlouho se notebook nabije zapojen do sítě. Překvapivě zde nebyl rozdíl mezi stavem vypnuto a používáno a v obou případech se doba úplného nabití pohybovala mezi 1:40 a 1:50 což je relativně dobré.
reklama