Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Loox N500 – modrá je dobrá?

11.12.2005, Pavel Bureš, recenze
Fujitsu Siemens Loox N500 – modrá je dobrá?
Fujitsu Siemens Computers uvedl po delší pauze na náš trh dva kapesní počítače střední třídy, levnější variantu se dnes podíváme. FS Loox N500 přináší ve své kategorii ne zrovna obvyklou GPS jednotku, které se budeme věnovat v samostatné kapitole. PDA krom navigace zaujme moderním designem a přijatelnými rozměry, více v samotné recenzi.

Audio Path Settings


V PDA si můžete vybrat, který zvukový výstup bude používán. Možná se divíte, k čemu je něco podobného dobré, ale např. mě možnost podobného nastavení zaujala. Jde o to, že běžné PDA po připojení sluchátek pozná jejich přítomnost a pokud chcete používat opět vestavěný reproduktor, je třeba je odpojit. Můžete tak poslouchat hudbu z výstupu v kolébce, sluchátkách či reproduktoru současně (což asi nebude běžné použití). Cílem vývojářů však bylo, aby si uživatel mohl jednoduše vybrat, že chce kupř. využívat reproduktor i když má připojená sluchátka.



Ve FSC Menu, které obsahuje jak systémová, tak i dodatečná nastavení, najdeme položky Handsfree a Phone. Bohužel obě volby jsou neaktivní, takže co se pod nimi skrývá, zůstává neznámou.




FSC SpeedMenu


Výrobce myslel také na uživatele, které nebaví prolézání nabídkou Start a hledání programů a připravil pro ně tento program. Aplikace se sice nevrovná komerčním launcherům, ale jedná se o slušný základ. V první části najdeme nejpoužívanější aplikace rozdělené přehledně do kategorií, vespod jsou zajímavé utility. FSC KeyLock znemožní zapnutí PDA aplikačními tlačítky pod displejem. Menu obsahuje i položku pro rotaci displeje, čehož lze docílit běžným nastavením v Settings či přiřazením jednomu z aplikačních tlačítek. Chválím možnost modifikace – přednastavené položky lze ze seznamu odstranit, místo nich přidat nové či přejmenovat kategorie.



FSC VoiceRecorder


Záznam zvuků je častým tématem sporů zejména mezi uživateli Palmů. Někteří absenci mikrofonu u high-end modelů chválí či přinejmenším tolerují, jiní jsou nespokojeni. Mě např. u Palm Tungstenu T5 zvukový záznam chyběl, na T3 ho používám často a už si neumím představit, že bych vlastnil PDA bez hlasového záznamníku. Nutno podotknout, že FSC Loox N500 má z výroby boční nahrávací tlačítko přiřazeno systémovému programu Record, nikoliv FSC VoiceRecorder.


V menu je možné si navolit kvalitu záznamu (max. 172 kbps, 16 bitů a stereo). Je škoda, že není mikrofon příliš citlivý. Umístěn je sice na levém boku, takže i když PDA položíte na stůl, není zakrytý. Záznam mluveného slova z 2 metrů je na použitelné úrovni, při prodloužení vzdálenosti už toho moc neuslyšíte. V záznamu se lze pohybovat buď jezdcem či tlačítky (posun o 10 vteřin vpřed či vzad).




Procesor


Na HP iPAQu rx 1950 mi vadilo, že neumožňuje alespoň základní přizpůsobení taktu procesoru vykonávané operaci, Loox tímto neduhem netrpí. K dispozici jsou čtyři režimy: Turbo, Standard, úsporný a automatický. Domnívám se, že poslední jmenovaný bude vyhovovat naprosté většině uživatelů. Odezva při tomto režimu nebyla nikterak neobvyklá a pokud nebylo třeba, běžel procesor v šetřícím režimu. Překvapil mě výkon v úsporném režimu, při přehrávání filmu (240x320, 250 kbps, 25 snímků/s, DivX) nahlásil přehrávač TCPMP 90%, PDA tedy nestíhalo, cca každý desátý snímek byl vynechán, ale mohlo to dopadnout mnohem hůře. V Turbo režimu bylo výkonu naopak nadbytek, dle benchmarku v TCPMP 258 procent.