reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Pocket LOOX 410 - "Začátek krásného přátelství"

14.6.2004, Petr Hájek, recenze
Fujitsu Siemens Pocket LOOX 410 - "Začátek krásného přátelství"
Tato slova najdeme na krabici s Pocket PC Fujitsu Siemens Pocket LOOX 410. Handheld má ty nejlepší předpoklady, být bavičem i pracantem zároveň. Má výkon dostačující na multimédia i práci, Bluetooth a nadprůměrnou výdrž akumulátoru, to vše pod 10 000 Kč.
Kapitoly článku:
  1. Fujitsu Siemens Pocket LOOX 410 - "Začátek krásného přátelství"
  2. Screenshoty rozlišení 240 x 320 a Systém
  3. Výkon a Výdrž
  4. Závěr
Jako obvykle, před tím, než se začtete do recenze, malé upozornění - všechny obrázky níže jsou náhledy, klikněte si prosím pro zvětšení.



Společnost Fujitsu Siemens nabízí svoje handheldy Pocket LOOX řady 4xx ve dvou modifikacích: FS Pocket LOOX 410 a FS Pocket LOOX 420. Námi testovaná slabší varianta, LOOX 410, se od silnějšího LOOXe 420 liší v těchto důležitých parametrech:
  • Má pouze 300 MHz procesor namísto 400 MHz u LOOXe 420.
  • Obsahuje jen vestavěný Bluetooth, zatímco LOOX 420 disponuje BT i WLAN modulem.
  • Dodáván je pouze synchronizační kabel.
  • U LOOXe 420 je navíc i volňásek na výběr softu.
  • A je tu samozřejmě i rozdíl v ceně - oba modely přichází na náš trh v ceně lišící se i o 3 000,- Kč.
Vedle Microsoft Outlooku 2002 a synchronizačního programu ActiveSync je na prvním dodávaném Pocket PC 2003 Companion CD pouze tento soft:
  • Mobility - AvantGo
  • Entertainment - Pocket PC Games
Jedním slovem mizérie, dvěma slovy děs a hrůza, třemi slovy "To snad ne!" Bohužel ano, zde se v rámci udržení nízké ceny šetřilo opravdu znatelně, což ale někdo může vnímat jako jednoznačný klad, protože ho nikdo nenutí platit za (z hlediska běžného uživatele) ptákoviny na IP telefonii nebo bezdrátový tisk. S PDA je naštěstí distribuováno i druhé CD Sunnysoftu (otázkou je, zda jej budou dodávat i další distributoři, ale téměř jistě ne) na němž je takřka veškerý soft firmy - lokalizace InterWrite Pro, plné verze SunnyDays a Worm Hugo a tyto další demo tituly - Backup Manager, World off-line, SunnyView, Piškvorky, MapView a PowerDisk.





Ač je dnes řeč o typickém zástupci nižší třídy, v krabici se spolu s ním nachází i několik dalších příjemných doplňků u lowendu často nevídaných - druhý stylus a futrál. Příjemné je i vyšší množství papírových i digitálních tiskovin, vedle několika letáků zde nalezneme skutečně zajímavé příručky typu často kladených otázek (jak na výměnu akumulátoru či instalaci) a také velmi nečekaně i univerzálně pojatou příručku, jak si při sezení u monitoru co nejméně křivit záda. Jen tak dál výrobci, jen tak dál... !

Stylus je tradiční tenké nic, jehož 2,5 mm se nedrží příliš pohodlně, takže případným majitelům doporučuji oba slepit izolepou k sobě a udělat tak ze dvou párátek jeden pořádný a použitelný kus.





Co se týče vzhledu, pak firma Fujitsu Siemens vsadila na osvědčené kubistické rysy - hranatá je jak kastle PDA, tak informační LEDky, spouštěcí tlačítko, aplikační tlačítka i ovládací kurzor. Při bližším pohledu na spodní část pozornému oku neujde další neobvyklost, rohově umístěný infraport (malá tečka mezi IrDA a portem pro USB kabel je reset).

U tlačítek se ještě na chvíli zastavme, hráčům se patrně nebude příliš líbit, že mají spíše tvrdší chod a že ovladač není kruhový, ale čtvercový, což nečiní diagonální pohyby příliš pohodlnými. Naopak, vážněji zaměření uživatelé ocení zřetelnou dotekovou i zvukovou odezvu, jež jasně odlišuje každé stisknutí a prakticky eliminují překlepy. Mimochodem, prostředek na ovladači je stisknutelný samostatně - vlastně jde o dvě tlačítka v sobě.




Ač je PDA hranatějšího provedení, drží se velmi dobře, a to zejména díky mírně zahloubené stříbrné drážce lemující oba okraje. Při úchopu v levé ruce najdeme na levém palci pouze velmi nepatrně vystupující REC button, opět s s trochu tužším chodem, ani zde to ovšem není na škodu věci, protože jej aspoň uživatel nestiskne náhodou.



Detail na čelní stranu, zleva plastový vršek stylu, SDIO slot, On/Off tlačítko, mikrofon, stavové LEDky a 3,5 mm jack. Pokud handheld otočíme, nalezneme na druhé straně na těle ještě velký přepínač (viditelný za jackem) jistící odsunovací dvířka akumulátoru.



Skutečně, je tomu tak, navzdory faktu, že jde o nižší třídu, jsou oba LOOXy z řady 400 vybaveny vyměnitelným akumulátorem kapacity 1100 mAh, který dává PDA velmi solidní výdrž (více viz dále).
reklama