reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Pocket LOOX 610 BT WLAN

20.4.2004, Petr Hájek, recenze
Fujitsu Siemens Pocket LOOX 610 BT WLAN
První PDA společnosti Fujitsu Siemens, model FS Pocket LOOX 600, si vydobyl mezi komunitou příznivců Pocket PC nepřehlédnutelné místo a zapsal se do srdcí mnoha fanoušků PDA jako jejich věrný digitální kolega. S příchodem nástupce, typem FS Pocket LOOX 610 (existuje ve verzi s BT a s BT i Wi-Fi), se FS samozřejmě snaží udržet krok s nabídkou ostatních značek.
Kapitoly článku:
Z krabice spolu s FS LOOXem 610 vypadne ještě neobvykle nadprůměrný počet dalších věcí (viz zvětšitelné foto vpravo) - celkem 4 CD, pouzdro, nejrůznější kabeláž, kolébka, 2 x stylus a dokumentace. Velmi zajímavě pojatý je v English napsaný manuál pro začátečníky, který začíná slovy: "Dovolte abych se představil, jsem kapesní počítač LOOX a umím tohle a tohle..."



V dodávce je tradiční Pocket PC 2003 Companion CD s ActiveSyncem 3.7 a Outlookem 2002 + je dodáván i tento soft dle kategorií:
  • Mobility - AvantGo
  • Entertainment - Pocket PC Games, Microsoft Windows Media Player 9 Series for Windows XP, Windows 2000, Windows Me a Windows 98 Second Edition
Na dalším z CD nalezneme:
  • Software zdarma - Lingea Lexicon 2002, Sunnysoft World off-line
  • Demoverze zdarma - PocketKIM
  • Software Sunnysoft - Backup Manager, SunnyView, Piškvorky, MapView, World Offline, PowerDisk
  • Software ostatní - Hry a zábava (CE Craft iGolf, Hexacto Tennis Addict, Hexacto Bounty Hunter, Syntact Oy Snails, Tomb Raider, Jimmysoftware Turjah, Illiumsoft Game Bag One, Zio SimCity2000, Zio Ultima Underworld, Zio Need for Speed, Zio Golf 2), KSE TrueFax, Mapové aplikace (TomTom Route Planner, TomTom CityMaps, PocketKim CR, PocketKim CR+72, PocketKim SK), IA Presenter, Pumatech IntelliSync, OK ContactViewer, OK PocketGraph, Anycom PocketPrint, IlliumSoft eWallet, WebIS PocketInformant, Lingea Lexicon GE, Resco Software (Resco Picture Viewer, Resco File Explorer, Resco Zipper, Resco ADO CE manager, Resco Task manager,Resco Keyboard Pro, Resco BRIX, Resco Blocks)
  • Mobilní sběr dat - mAgent, mCatering, mStock
Dodávaného softu je opravdu spousta, velmi potěší zejména dvě plné verze z domácí produkce - Lingea Lexicon 2002 a Sunnysoft World off-line v Lite verzi (lze synchronizovat max. 3 kanály).





První, co každého na LOOXovi trkne, je jeho velikost - jak sami vidíte z porovnání vlevo (zleva FS LOOX 610, HP iPAQ 2210 a Siemens S55), LOOX není žádný drobeček, ba co víc, je to pořádný kolos, kterému chybí do váhy HP iPAQu H5550 jen několik málo gramů.

Na druhé fotografii byl na LOOX položen HP iPAQ H2210, z něhož paradoxně pochází i trochu delší ze stylů. Po spatření stylu LOOXe mě pojalo chmurné tušení, které jsem si nahlédnutím do recenze Toshiby e800 bohužel potvrdil, výrobci začínají zavádět zvláštní trend nepřímé úměrnosti "čím větší kastle, tím drobnější párátko." To že jsou přiloženy styly 2 věc příliš neřeší.





Displej handheldu nabízí rozlišení 240 x 320 a je velmi kvalitní, jeho podsvícení stejnoměrné a barvy jasné.

Vzhledem k větším rozměrům nemuseli šetřit místem ani návrháři aplikačních tlačítek, což je opravdu poznat v dobrém slova smyslu. Ovladač má jemný chod, je kolem něj dost prostoru a totéž platí i pro tlačítka, žádná supermoderna s ostře řezanými hranami, ale pěkně zaoblené hrany i pohodlná velikost. Nalevo od tlačítek se nachází reproduktor (hráči jistě ocení, že si jej nebudou zakrývat palcem) a vpravo dole je mikrofon.

Foto vpravo zachycuje horní stranu - zleva šachta na stylus, CF Type II a SDIO sloty, tlačítko pro vysouvání CF karet a audio jack.




To zvláštní tlačítko úplně vlevo aktivuje systémové FSCSpeedMenu (viz další sekce se screenshoty), dva knoflíky sdružené v malé prohlubni kousek vedle pak zastupují jog rocker, horní zesiluje/listuje nahoru, dolní zeslabuje/listuje dolů ještě více vpravo se nachází resetovací otvor, infraport a zámek akumulátoru.

Pravá strana je znatelně chudší - pouze port pro AC adaptér, vpravo je dobře patrná šachta na stylus a Wi-Fi anténa.
reklama