reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

G9x, G13 a G19: herní trojka od Logitechu

6.8.2009, Jan Vítek, recenze
G9x, G13 a G19: herní trojka od Logitechu
Dnes si představíme 3 produkty určené pro hráče. Jde o G9x Laser Mouse, G13 Advanced Gameboard a G19 Keyboard for Gaming. G13 je herní model uzpůsobený pro jednu ruku. S G19 jej ale pojí LCD k zobrazení informací, který u G19 zvládne i video.

Logitech G9x Laser Mouse


Logitech G9x Laser Mouse je pokračovatelem již letitého modelu G9. Přichází také v podstatě stejně zabalený v papírové krabici, která je rozdělena na dvě části s trojúhelníkovými profily. V předním je samotná myš s již jedním nasunutým krytem a v zadním alternativní kryt a ostatní příslušenství.



Hlavním rozdílem mezi modely G9 a G9x je to, že novější dosahuje rozlišení místo 3200 dpi až 5000 dpi, maximální akcelerace se zvýšila o deset na 30 G, maximální rychlost pohybu myši bez utržení kurzoru je nyní 150 palců (3,81 m) za sekundu a jinak jsou oba v podstatě shodné, což platí hlavně o zpracování. Takže tu jsou také vyměnitelné pláště, poté kolečko s volným otáčením pro rychlé prolétání dokumenty, tlačítko pro různé profily a také se dočkáme dodaných závaží pro úpravy celkové hmotnosti. Záruka na tuto myš byla stanovena na 3 roky.

Model
Logitech G9x Laser Mouse
Rozměry
110 x 73 - 80 x 37 - 39 mm
Hmotnost
úprava až +28 gramů
Technologie
Laser
Rozhraní
USB
DPI
200 - 5000 DPI
Podsvícení
ano (diody přepínání DPI, indikátory profilů)
Tlačítka
4 + kolečko

Pokud se tedy podíváme jen na samotnou myš, nelze dle jejího vzezření ani poznat rozdíl od G9. Spolehlivým ukazatelem je pouze stříbrná barva většího pláště a samozřejmě i označení na jeho zadní části. Jinak jsou ale obě verze dle vzhledu shodné.



Na okolních obrázcích můžeme vidět Logitech G9x osazenou větším pláštěm Wide Load, jenž je určen pro dlouhodobou práci a zaručit pro ni co největší pohodlí. Je tak větší než druhý, tzv. Precision, takže se na něm vaše ruka téměř nehne. V jeho levé části můžete vidět "odpočívadlo" pro palec, pravá má něco podobného pro malíček a na bachrlatých zádech může pohodlně spočinout vaše dlaň.



Co se týče tlačítek, tak ze šikmého předního pohledu jsou dobře vidět všechna, tedy kromě těch na spodní straně myši. Jednak je to pětisměrné kolečko nabízející rovněž funkci volného otáčení, která se zapíná právě jedním ze spodních tlačítek. Díky volnému protáčení bez krokování lze v okamžiku přelétnout přes celý dokument, takže primárním účelem je bleskové scrollování. Krokování kolečka je jinak jemné a doprovázení slabým vrněním, přičemž celá práce s ním je usnadněna zvrásněnou gumovou plochou.

Hlavní tlačítka byla vyhloubena pro lepší usazení prstů a osobně si na ně nemůžu stěžovat, protože jejich stisk má akurátní odpor a je doprovázen slabým a ostrým cvaknutím mikrospínače. Nad levým tlačítkem je pak kolébka s + a - pro volbu přednastavených rozlišení ve třech krocích, což v zapnutém stavu znázorňují kontrolky v malém černém poli hned u kolébky. A potom tu jsou dvě černá tlačítka po straně s implicitně nastavenou funkcí vpřed a vzad.



Způsob měnění krytů je naprosto jednoduchý a již předem jasný. Pod nápisem G9x je podlouhlé černé tlačítko, jež se zmáčkne, čímž se kryt uvolní a může se zdvihnout. Poté se v zadní části také objeví zamačkávací šuplík pro až 4 závaží. Nový kryt se pak zaklesne za přední část a nakonec nacvakne na zadní západku, takže i bez cviku je výměna otázkou několika málo sekund.

Logitech také nabízí osobní ID gripy, tedy takové, které si objednáte za 20 USD a necháte si na ně vytvořit vámi zvolený design.



Spodní část ukáže tři velké teflony zabírající rozlehlé plochy v horní a dolní části myši, ale i na straně v krytu. Ty odvádějí skutečně dobrou práci, protože myš klouže velmi lehce, nezasekává se a nedrhne. Dále je k vidění oko laseru a především nad ním přepínač Microgear, tedy funkce volného otáčení kolečka a pak profilový přepínač.



A nyní se podívejme ještě na dvě fotografie myši s krytem Precision, jenž je podstatně menší, takže si s myší můžete pohrávat mezi prsty a také má měkký a přilnavý povrch, díky němuž se bezpečně uchopí a nebude klouzat.





Osobně bych tedy pro hraní vyžadující rychlou a přesnou reakci využil tedy právě tento kryt a nejen proto, že dodává G9x agresivní vzhled. Nakonec tu je příslušenství, tedy papírová obálka s CD a manuálem a vedle toho také plechová krabička se čtyřmi 4G a čtyřmi 7G závažími.




Software


Logitech má již dlouho svůj propracovaný software SetPoint, jejž využívá pro mnoho svých periferií nevyjímaje minulého modelu G9. Pokud se jen podíváte po okolních obrázcích, ihned poznáte, že tento software nabízí mnoho možností dovolujících uživatelům nastavit si na své myši snad vše myslitelné.



Nejedná se také o žádný omalovánkový software. Zpracování a GUI nám připomene spíše webové prostředí u NAS boxů a podobných zařízení. A především nemusíme nikde hledat, kde se mezi lebkami a ohnivými plameny skrývá další tlačítko, jež nám otevře další grafické menu.



Hned na první obrazovce je možné si zřídit, pojmenovat a popsat profily, přiřadit k nim potřebné aplikace a dokonce si zvolit barvu LED na myši pro jeho označení.



Další obrazovka se týká standardní záležitosti - nastavování funkcí jednotlivých tlačítek.



Třetí obrazovka dovoluje jemné nastavení DPI pro obě osy zvlášť až do hodnoty 500 dpi, pak také akceleraci, rychlost pohybu kurzoru a hodnotu odezvy.



Dále to jsou opět profily a volba mezi jejich přepínáním podle spuštěné aplikace, nebo manuálně pomocí tlačítka na myši. Je zde také seznam aktivovaných profilů a opět volba vše uložit do paměti myši.



A nakonec to jsou makra, jež se zadávají klasicky stiskem tlačítka Start Recording. Makra samozřejmě mohou být využitelná i ve více profilech, takže není nutné je zadávat několikrát. Za SetPoint si tedy Logitech zaslouží obrovskou pochvalu a ostatní výrobci by se mohli inspirovat. Mezi herními hlodavci existuje dost a dost modelů spoléhajících se na rádoby líbivá grafická prostředí, kde se ale již zapomíná na to nejdůležitější - funkčnost a možnosti nastavení.
reklama