Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gainward SilentFX Ultra/980 - tichý profesionál

18.5.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Gainward SilentFX Ultra/980 - tichý profesionál
Na recenzi jsme získali jeden speciální model GeForce FX 5700 od společnosti Gainward. Zvláštní je hned v několika věcech – obsahuje dvojici DVI konektorů, integruje VIVO funkce, ale hlavně je kompletně chlazen pasivně. To vše skrývá Gainward v grafické kartě s názvem SilentFX Ultra/980 Professional.
Popis karty a příslušenství

Rozměry a váha krabice s grafickou kartou již prozrazují, že se jedná o něco výjimečného. Nápisy „Gainward FX PowerPack!“ a „SilentFX Ultra/980 Professional VIVO-DVI-DVI“ společně s „256MB DDR“ prozrazují o kartě téměř vše. Po otevření se již dostáváme k samotné grafické kartě.


Obr. 3 – Krabice s grafickou kartou Gainward

Obvykle začínám popis karty pohledem na horní a spodní část PCB, jenže u toho Gainwardu musím udělat výjimku. Celá karta je totiž zakryta masivním hliníkovým blokem, který zajišťuje pasivní chlazení čipu GeForce FX 5700. Musím říct, že nic podobného jsem doposud v ruce nedržel. Grafická karta zabírá dva sloty a je opravdu cvalík – naměřil jsem tloušťku 58mm a hmotnost dokonce 880 gramů!


Obr. 4 – Grafická karta Gainward z nadhledu

Co tedy říci o chlazení? Měděný pasiv je obarven vínově, což je pro Gainward typické, a přiléhá ke grafické kartě z obou stran. Skládá se z několika částí. Grafický čip je uzavřen mezi dvěma hliníkovými bloky, které jsou pečlivě přišroubované. Na ně dále nasedají bohatě žebrované heatsinky, jejichž velikost je jen o málo menší než velikost celého PCB.


Obr. 5 – Pohled z boku

Horní a spodní část jsou navzájem propojeny dvěma měděnými trubkami, tzv. heatpipes, jejichž hlavním úkolem je rovnoměrně přenášet teplo na celý pasiv. Pracují na principu vypařování kapaliny a její opětné kondenzace.


Obr. 6 – Zadní panel s konektory

Design PCB je stejný jako u tradičního modelu GeForce FX 5700 od Gainwardu. Napájecí obvody s kondenzátory a MOSFETy jsou koncentrovány v pravé horní a v levé horní části karty, ale karta nepotřebuje žádné externí napájení. Přesto obsahuje karta několik odlišností – např. místo klasických výstupů se dočkáme dvojice DVI konektorů a jednoho VIVO výstupu. VIVO má zároveň i interní vyvedení, takže ho lze připojit k dalším zařízením v počítači.


Obr. 7 – Detail dvou heatpipes na kartě

Tím se dostáváme k čipům, které se nacházejí na kartě. Zaprvé je to Philips SAA7114H, starající se o VIVO funkce (viz datasheet) a za druhé Texas Instruments TFP410, což je 165MHz TMDS transmitér pro druhý DVI výstup (zde datasheet).


Obr. 8 – Paměťový čip zblízka

Dále jsou důležité paměti. Jedná se o Hynix HY5DU561622CT-36 s latencí 3,6ns, což odpovídá certifikaci na frekvence 275MHz (550MHz efektivně). Proto tyto čipy, jejichž kapacita je 256Mbit, odpovídají na chlup specifikacím GeForce FX 5700. Čipy se nacházejí po čtyřech na každé straně, takže jejich celková kapacita je 256MB. Datasheet naleznete ZDE.

Příslušenství a software

Kupodivu nenalezneme u grafické karty větší množství příslušenství. Po otevření krabice na nás vypadnou dvě redukce DVI->VGA a jedna redukce pro VIVO, která rozděluje jeden výstup na dva výstupy a dva vstupy. Dále je přiložen malý manuál, CD s ovladači a InterVideo WinCinema. Bohužel nenalezneme v balení žádnou plnou hru.


Obr. 9 – Příslušenství dodávané Gainwardem

Gainward dodává na svém CD tweakovací prográmek nazvaný ExperTool. Ten se po spuštění minimalizuje do lišty a nabízí díky integraci s ovladači několik možností. Je to nastavení rozlišení, barevné hloubky a obnovovací frekvence, dále jasu, kontrastu a gamma korekce, včetně nastavení pro samostatné barevné složky, a v neposlední řad+ě je to overclocking. Sice jsou tachometry pro nastavení frekvence přesné, ale maximum není příliš vysoko – 475MHz pro jádro a 600MHz pro paměti. Proto je lepší vybrat osvědčenou utilitu jako Rivatuner či Powerstrip.


Obr. 10 – Screenshot z programu ExperTool
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.