Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gamescom 2011: ve víru her a zábavy

22.8.2011, Jakub Doležal, reportáž
Gamescom 2011: ve víru her a zábavy
Škola a návrat k více pracovní části roku začne co nevidět a obchody již lemují otravné akce Back To School. My se však dnes zastavíme v Kolíně nad Rýnem, kde se konala každoroční výstava Gamescom. Vypněte Word či Excel, jdeme si totiž hrát.
Hala s pořadovým číslem 10 nenabídla klasické PC či konzolové hry, ale sloužila spíše pro stravování, nebo pro již zmiňované reálné sportovce na kolech a skateboardech. Tyto dvě zázemí okupovaly valnou většinu haly, avšak i přesto se zde našlo místo pro několik herních koutků. Převážně se však jednalo o prezentační stánky s hardwarem.

Ono hardware k hrám neodmyslitelně patří a na celém Gamescomu jsem tu a tam narazil na některé výrobce. Jejich stánky byly roztříštěné po všech výstavních halách a často stály ve stínu mnohem větších poutačů na některý z herních titulů, proto jsem v této kapitole vytvořil virtuální halu, kde si všechny hardwarové fotografie hezky shrneme na jedno místo.



Ladíme, taktujeme, to je vlastně také hraní



Již hotová sestava s vodním chlazením



Odpůrci vody měli k dispozici dostatek klasických chladičů



Ani nabídka skříní nebyla nejmenší


Ve stánku CaseKing (hala 6) si na své přišli především milovníci navyšování taktů a všemožných úprav počítačů. K vidění byly hlavně skříně s přípravou pro vodní chlazení, různé monstrózní chladiče procesorů a čas od času bylo k vidění SSD. Na pódiu probíhaly pokusy v přetaktování, které si v době mé přítomnosti vzali na starosti pánové z Německa.



Kde se vzal, tu se vzal, dorazil Sapphire



Grafické karty v různých provedeních


Dalším výrobcem na veletrhu Gamescom byla společnost Sapphire, které zde ukazovala novinky v oblasti základních desek a grafických karet. Zaujalo mne řešení s Hydrou, které dokáže provozovat současně karty AMD a NVIDIA. Hlavní pozornost však poutala trojice monitorů a spuštěný závodní simulátor.



Základní deska vybavená Hydrou, prosadí se toto řešení?



I Sapphire má své multi-monitorové řešení


Do Kolína dorazilo i LG (hala 7) a hlavním tématem bylo samozřejmě pasivní 3D, které zde výrobce prezentoval hned v několika formách. Klady tohoto stereoskopického zobrazení jste mohli vyzkoušet na konzoli Xbox, fotoaparátu Optimus 3D a samozřejmě také na několika televizorech.



LG nesmělo chybět se svým Cinema 3D, alias pasivním 3D



Xbox 360 umí 3D? Ale kdeže, tohle je konverze 2D na 3D



Nezabezpečené 3D brýle, jak dlouho by asi vydržely na tuzemském veletrhu?


Tak trochu vystrčený stál na Gamescomu Acer, který měl jen jeden malý stánek s několika počítači ze své herní série. V době focení probíhal miniturnaj ve fotbale, ale celkově se zde nic zajímavého nedělo. Stranou byl i stánek společnosti Samsung, která zde po vzoru LG prezentovala hlavně 3D. Nicméně Samsung byl kromě toho přítomný prakticky v každém jiném stánku na veletrhu jak v podobě monitorů, tak notebooků či televizí. Zkrátka Korejci jedou na plné otáčky.



Acer se na Gamescomu moc nepředvedl, jeden menší stánek a pár herních počítačů



Zato Samsung byl úplně všude a ještě si připravil vlastní stánek s prezentací 3D zobrazení



Nabídka 3D brýlí roste rok od roku a na trh se dostávají i odlehčené varianty



Zajímavý počin z dílny Samsung, kdo pozná, o jaký model se jedná?


Neurčitým dojem působil stánek s poutačem Dirt3, který však obsahoval všechen možný hardware od skříní, SSD, základních desek, zdrojů po grafické karty či chlazení. Tak potají vše naznačovalo, že hlavním sponzorem bude AMD, které zde prezentovala Eyefinity, ale hlavně zbrusu nový 8jádrový procesor. V obou případech se však výrobce nijak zásadně nesnažil o propagaci a například na použití Eyefinity v případě simulátoru mi s jistotou odpověděl až druhý dotázaný vystavovatel.



Každý správný hráč má ve svém PC pořádný zdroj, SSD a přetaktované paměti



Eyefinity od AMD, kdo by tohle nechtěl domů, že?



Zatím za plexisklem a jen okrajově, první komerční 8jádro od AMD