reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Garmin iQue 3600 - GPS i PDA v jednom

22.10.2003, Petr Hájek, recenze
Garmin iQue 3600 - GPS i PDA v jednom
Ve svém produktovém portfoliu vsadila firma Garmin vše na jednu kartu a rozhodla se uživatelům nabídnout na Palm OS založený přístroj Garmin iQue 3600, který je svým způsobem velmi unikátní záležitostí - doposud nevídanou kombinací poloviny Palmu a GPS. Pojďme se v dnešní recenzi společně podívat, jak tento ambiciózní pokus o spojení funkcí PDA a GPS přijímače dopadl.
Pokud pomineme CD s obvyklým Palm Desktopem (přes který se mimochodem instalují mapy), tak na dalších dvou dodávaných CD je výběr evropských měst a map států od MapSource.

Na mapě sice nalezneme perfektně zpracovanou Prahu, Štěrboholy, Točnou i Radotín, ale města velikosti Vyškova nebo Prostějova tvůrce map okázale ignoruje. Nebohý turista chystající se k nám na dovolenou a neznalý krás naší vlasti by tak mohl získat po prvním popatření na displej mylný dojem, že se na území ČR odehrála nějaká katastrofa srovnatelná s nukleární válkou anebo jde o pouštní oblast či tundru - např. mezi Brnem a Olomoucí není nic a tím myslím NIC. Jak mi ale povrdil pan Ing Steiner z PICODASu, bundlované mapy jsou víceméně kvůli propojení na hlasovou navigaci a s Garminem není problém použít mapy podrobnější, což určitě doporučuji. Ohledně podpory různých mapových produktů bohužel nemám další informace, takže se raději informujte přímo u firmy (link na konci článku).

Spolu s mapami se do Garmina instaluje i tzv. Voice Pack, kdy Vám příjemný hlas (dánsky, holandsky, švédsky, anglicky, francouzsky, německy, italsky, španělsky) oznamuje kam se dát na příští odbočce.

GPS používaný Garminem je 12kanálový typ. Po aktivaci je třeba ještě nějaký čas počkat, než dojde ke zjištění pozic satelitů, poté už přístroj můžete začít používat. Pokud chcete setrvat v zaměřeném a aktivním módu, je nutná přímá viditelnost, na navigaci uvnitř budov zapomeňte (maximálně taktak u okna).

Firma Garmin o svém produktu tvrdí, že poskytuje podporu WAAS (Wide Area Augmentation System) a nabízí tak až 5x větší přesnost, než neWAAS GPS přístroje. Zatímco pro uživatele z oblasti USA je určen WAAS, identickou službu na území Evropy nabízí EGNOS, který je v testovacím provozu (na plný výkon) od 1.4.2003.

Co se týče dodávaného software, tak ten si můžeme rozdělit do tří skupin:
  • Standardní Palm OS 5 aplikace a utility - adresář, poznámky, úkoly, ...
  • Programy třetích stran - poměrně slabá stránka Garminu, není jich mnoho a většinou jde o dema - včetně Dataviz Mail a Documents To Go. Skutečně, za Garminovu cenu mohli být aspoň základní aplikace přítomny v registrované podobě.
  • Aplikace iQue - sada aplikací, na které se teď podíváme podrobněji:

QueAudio - základní přehrávač WAV a MP3 souborů. Umí přehrávat i WAVy z SD karty.




QueClock - další ze základních aplikací, která pouze zobrazí dnešní datum a čas.




QueFind - patrně nejatraktivnější kousek nabídky. Díky tomuto prográmku můžete snadno vyhledávat ve stylu Zlatých Stránek spousty zajímavých míst. Hledáte třeba nejbližší restauraci? Stačí tapnout na "Food and Drink" a vybrat si ze seznamu. Vybraná lokalita se hned zobrazí na GPS mapě, takže vidíte, kde se nachází, také si lokalitu můžete nastavit jako cíl a nechat se k ní hbitě navést.

Naprosto geniální idea má ale jeden zásadní problém, o ČR nejsou v některých položkách ŽÁDNÉ údaje.






QueGPS - zobrazuje stav GPS, základní údaje a informace o signálu.




QueMap - nabídne mapu a v případě aktivního příjmu zobrazí, kde se právě nacházíte.




QueRoutes - program pracující s "routes," cestami, vytvořenými v QueFind. Zajímavou možností je nechat si cestu nasimulovat i přeříkat kdy a kde zahnout.

QueTracks - umožňuje ukládat "výlety" pro pozdější zpracování. O každém se ukládá řada informací - počátek i konec cesty, čas, průměrná rychlost atd.




QueTrip - informuje a zaznamenává údaje z nynější cesty.





QueTurns - v podstatě seznam kdy a kde odbočit.

QueVoice - hlasový záznamník vybavený standardními funkcemi. Poznámku je možné přiřadit i k waypointu nebo zápisu v adresáři.


reklama