Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gecko PistolMouse

3.3.2006, Jan Vítek, recenze
Gecko PistolMouse
Dnes se podíváme nevážným pohledem na jednu zajímavost, ovšem již ne horkou novinku, která dokazuje, že imaginace i troufalost výrobců hardwaru nezná mezí. Jedná se o optickou myš ve tvaru pistole. Kdekdo by si mohl myslet, že jde spíše o klasické herní zařízení – světelnou pistoli, jakou známe z konzolových her. Jak je to tedy?
Kapitoly článku:
Nebudu vás napínat, opravdu jde pouze o jakousi pistolovou myš z dílny firmy MonsterGecko, mající v nabídce právě a jenom tento výrobek. Máme tu tedy klasické a známé vstupní zařízení, avšak v zatím nepoužitém hávu a hlavní otázkou tedy je, zda myš ve tvaru pistole má vůbec své opodstatnění, aby si ji hráči koupili i z jiného důvodu, než je její tvar.


Myš je zabalena do papírové krabice s otevíratelnou přední stranou, pod kterou se můžete průzorem přesvědčit o obsahu. Obal k nám již ale přišel ve stavu, který se nehodí k focení, ale spíše k vyhození, ale to zajímavé je stejně uvnitř. Zajímavý je také manuál o velikosti bookletu CD a čtyřech listech a instrukce, skládající se ze dvou bodů: Zapoj a bojuj.



To skutečně nevyžaduje složité studování a tak můžeme s klidem v srdci rady uposlechnout, pistolmyš (nebo myšopistol?) zapojit a začít bojovat. Nejprve budeme muset ale bojovat se samotnou pistolí, neboť již ze začátku je jasné, že to s ovládáním této věcičky nebude snadné. K tomu ale až později, nejdříve se podíváme, co jsme si to vůbec pořídili.



Specifikace Gecko PistolMouse:
  • Rozlišení: 800dpi s optimalizovanou čočkou *
  • Snímání až 2300FPS
  • Odezva: 3,2ms
  • USB (kabel 1,6m) - průchod dat odpovídá specifikacím USB1.1

* výrobce udává díky údajně vylepšené optice efektivní rozlišení 900+ dpi (dots per inch) s přesností na 0.001 palce.



Gecko PistolMouse je pistolka umístěná na obdélníkovém podstavci, ve které se kromě tlačítek skrývají veškeré vnitřnosti – tedy obvody, červená světelná dioda a snímač. Hlavní tělo pistole, vyrobeno z masivního černého plastu, je doplněno rukojetí a kolečkem z průsvitné a měkké vínově zbarvené plastické hmoty, díky čemuž pistole dobře drží v ruce.



Dvě spouště simulující pravé a levé tlačítko myši jsou vyrobeny z vínově obarveného hliníku a posledním prvkem je ‘podvozek’ z průhledného plastu, jaký známe z normálních myší. Pistole tedy v úchopu působí velmi dobře a odolně a také se s ní po podložce, nebo hladkém dřevěném stole hýbe vcelku pohodlně.



Mé první dojmy ale byly takové, že jsem myšopistol ihned odsoudil kvůli několika věcem, které jsem ale později přehodnotil. Co ale je na první pohled zřejmé je, že pistole nedovoluje ruce odpočívat - nemůžete si nikam opřít zápěstí, takže už z tohoto důvodu ji nelze doporučit pro běžnou práci. Pro tu ovšem koneckonců není ani určená, takže zatím vše v pořádku. Další věc už je nesporná. Při ovládání normální myši totiž vedle pohybů zápěstí používáme také pohybů prstů, což nám umožňuje jemnější zaměření kurzoru. To u PistolMouse ale není možné, a tak je ze začátku velice složité například označit kus textu do bloku nebo ve hrách umístit záměrný kříž mezi oči toho ošklivého teroristy. Výrobce ovšem argumentuje, že u jeho způsobu je k pohybu využíváno silnějších svalů a je pravda, že při úchopu máte zápěstí v relaxované poloze a že zde syndrom karpálního tunelu jen tak nehrozí.



Další záležitostí jsou tlačítka. Hlavní tlačítko, tedy u praváků levé, je od výroby namapováno na hlavní spoušť pistole. Pro sepnutí spínače musíte zmáčknout spoušť tak, aby v těle pistole zmizelo veškeré její vroubkování. Zdvih se pohybuje kolem jednoho centimetru, což se může zdát příliš, ovšem odpor spouště je dobře vyvážen, a tak není problém mít spoušť bez veliké námahy namáčknutou dle potřeby.



Druhé tlačítko se nachází pod hlavní spouští a ovládá se prostředníčkem. Na rozdíl od hlavního má toto tlačidlo zdvih asi jen jeden milimetr a tak pro jeho stisknutí stačí jen trochu silněji sevřít prst. To by se ale mohlo vymstít při 'tuhé pařbě', kde hrozí jeho nechtěné stisknutí. Obě tlačítka se jinak ovládají příjemně, spínač se ozývá tichounkým cvaknutím a v ergonomii bych neviděl problém.




Ten bych spíš viděl v umístění kolečka. On vůbec celý design pistolí jen těžko do budoucna počítal s umístěním scrollovacího kolečka a tak se s tím musel výrobce vypořádat po svém. V pistolích nejsem moc zběhlý, ale mám pocit, že na místě kolečka je obyčejně umístěna pojistka spouště, nebo snad zásobníku, každopádně je to místo, které není tak snadno přístupné. Při pevném uchopení pistole tak především osobám s kratšími prsty působí problémy na kolečko palcem vůbec dosáhnout, natož s ním nějak přesně otáčet a to už vůbec nemluvím o jeho stisknutí. Toto by se dalo snadno napravit, kdyby byla rukojeť v místě palce vykousnutá a palec by se nemusel 'lámat' o její hranu. Na druhou stranu kvituji, že pistole nabízí naprosto stejné podmínky pro leváky i praváky - kolečko se dá stisknout z obou stran. Na obrázku si ještě povšimněte plasticky vyvedeného loga firmy MonsterGecko v podobě gekona, který to již bohužel nerozchodí.



Zkusil jsem se podívat ještě pod podvozek pistole, kde se neskrývá nic nestandardního. Po odšroubování sedmi šroubků se spodek rozpadne na PCB s obvody, světelnou diodou a snímačem, plastikovou čočkou, ale také je zde závaží stabilizující pistoli ve stojaté poloze. Evidentně je zde přítomen váhový deficit, ovšem znám daleko lepší způsob, jak jej využít, než je přilepení kovového závaží a to bezdrátovou technologii. V zařízení je více než dost místa pro baterie, tudíž bychom se mohli snadno obejít bez USB kabelu. Bezdrátovou verzi výrobce zatím nenabízí a vzhledem k tomu, že tato myš je již nějaký ten rok na trhu, nejspíše ani nebude.