reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce 7600GS - výkon a přetaktování

30.5.2006, Zdeněk Kabát, recenze
GeForce 7600GS - výkon a přetaktování
GeForce 7600GS není jistě pro nikoho z Vás nic nového pod sluncem. Protože jsme na její recenzi trochu zanevřeli, přinášíme nyní podrobnější náhled na výkon navíc rozšířený o možnosti přetaktování. Vyzkoušeli jsme hned několik karet, abychom zjistili průměrný overclocking, a také jsme měřili výkon po jednotlivých frekvenčních stupních. Více v článku.

Závěr



Pro většinu z vás to možná nebylo nic nového, ale snažil jsem se udělat co nejdetailnější rozbor GeForce 7600GS, abych neomílal stále stejnou písničku. Takže doufám, že byla recenze přínosná pro většinu z vás.

Jak jste si mohli prohlédnou, výkon je pro kartu o ceně 3500-4000 Kč velmi dobrý. Pokud srovnáváme s konkurencí, GeForce 7600GS je podstatně rychlejší než Radeon X1600Pro (ten je o 500Kč levnější) a má prakticky stejný výkon jako Radeon X1600XT (o 500Kč dražší). Znamená to, že ve své kategorii je na původních frekvencích vynikající volbou.



Když k tomu připočteme přetaktování, získáváme z potenciálu ještě více. Průměrně lze z této karty dostat namísto taktů 400/400MHz většinou 480-500/460-480MHz, což přinese zvýšení výkonu cca o 15% (v grafech zanesený Leadtek na 470/520MHz je o 21% rychlejší než nepřetaktovaná karta). Přestože jde výkon i v tomto případě hodně nahoru, nemá mnoho šancí se přiblížit GeForce 7600GT, která je ale podstatně dražší.

No a co se týče ostatního: Vzhledem k velikosti čipu a výrobní technologii se vyrábí mnoho GeForce 7600GS s pasivním chlazením, což znamená naprosté ticho. Dále tu máme kvalitní ovladače a blíží se vydání nového rozhraní ForceWare, které podle prvních informací vypadá velmi luxusně. Podporován je Shader Model 3.0 a HDR, bohužel ale nikoliv v kombinaci s FSAA, což by byl ale zabiják výkonu.

Shrnuto v tabulce:

Výkon proti Radeonům X1600
Jen paměti DDR2
Slušné přetaktování
Slabší AF, nelze FSAA+HDR
Cena "pro každého"
Ikona Odkaz na databázi
Poměr cena/výkon
Ikona Odkaz na databázi
Možnost pasivního chlazení
Ikona Odkaz na databázi
GeForce 7600GS bych doporučil všem, kteří nechtějí za kartu utrácet nějaké nehorázné sumy a zároveň chtějí jeden z nejlepších modelů v poměru cena/výkon. 7600GS nemá žádnou vyslovenou slabinu, a tak zbývá jen vybrat konkrétního výrobce. A pokud počkáte, brzy vám pomůžeme i s tím.

Za zapůjčení grafických karet do testu děkujeme společnosti BGS LEVI Czech a.s.
reklama