reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce FX5500: Šašek v novém kabátě nebo skutečný král?

29.3.2004, Igor Viduna, recenze
GeForce FX5500: Šašek v novém kabátě nebo skutečný král?
Dnes vám přineseme recenzi "nového" grafického čipu z dílen nVidie, kterým je GeForce FX 5500. U tohoto produktu se uplatnila metoda zvýšení taktu GPU, což spolu s novým názvem přináší lepší možnost prodeje staré technologie.
Popis karty

Co se vzhledu týče, tak karta vyniká zejména mohutným pasivním chlazením, které je k samotné kartě při upoutáno ve třech bodech. Samozřejmostí je pak použití teplovodivé pasty mezi tělesem chladiče a grafickým čipem. Paměťové čipy v přímém styku s chladičem nejsou. Výstupní konektory jsou zde pak v plném počtu: analogové VGA, digitální DVI a S-Video TV-Out.


Obr.03 - Karta Inno3D GeForce FX 5500
Pro zvětšení kliněte myší


Obr.04 - Karta bez chladiče
Pro zvětšení klikněte myší


Pohled na zadní stranu nám pak ukazuje, že paměti opravdu nejsou nijak zvlášť chlazené - na kartě je jich celkem osm. Jinak zde krom výrobního štítku nenajdeme nic objevného.


Obr.05 - Zadní strana karty
Pro zvětšení klikněte myší

Na paměti vám prozradíme jen tolik, že běží na frekvenci 200MHz (resp. 400MHz DDR), což je stejné jako u GeForce FX 5200. Velkým kladem je v současném zmateném trhu skutečnost, že jsou obdařeny 128-bitovou paměťovou sběrnicí, což má velký vliv na celkový výkon. I když je zřejmé, že se i u tohoto modelu objeví verze se sběrnicí o poloviční datové propustnosti (tj. 64-bitové). Výrobce se mi bohužel identifikovat nepodařilo.


Obr.05 - Foto paměťového čipu

Příslušenství a software

Součástí balení je pak propojovací kabel S-Video/Cinch a redukce DVI/VGA, což sice není úplně kompletní výbava, nicméně pro low-end je dle našeho názoru dostačující. Nejchudší pak není ani softwarová výbava, která obsahuje testovací program 3DMark 03, přehrávač DVD disků InterVideo WinDVD a program pro zachytávání videa InterVideo WinDVD Creator.


Obr.06 - Foto příslušenství
Pro zvětšeni klikněte myší
reklama