reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTS 450: rozpačité výkony

24.9.2010, Petr Štefek, recenze
GeForce GTS 450: rozpačité výkony
GeForce GTS 450 přichází jako levná náhrada za dosluhující grafické karty předchozí generace kompatibilní s DirectX 10. Přímou konkurencí jsou Radeony HD 5700 a bude zajímavé sledovat, jak si s nimi podstatně novější grafický čip Nvidie poradí.
Karta nepřišla v retailovém balení, a tak těžko nyní posoudíme její výbavu. Nicméně lze očekávat, že nebude horší než u ostatních karet, ale také nebude dobré očekávat bohatý doprovodný software.



Samotná karta je po vzoru ostatních karet Gigabyte vybavena dvouslotovým chladičem se dvěma větráky, což označuje také speciální edici OC, která má zvýšený takt jádra. Pro účely testu jsme ale takty usadili na standardních 783 MHz pro jádro a 3600 MHz pro paměti GDDR3. Overclocking naproti tomu reprezentuje maximální možnosti karty.



Na plošném spoji vidíme chybějící čipy GDDR5, které značí, že paměťový čip dokáže obsloužit více paměti a pravděpodobně disponuje 192bitovou sběrnicí pro celkovou kapacitu paměti až 1.5 GB. Zda uvidíme v budoucnu podobné modely, můžeme jen spekulovat. Velmi pravděpodobně ale společnost k podobnému kroku nepřistoupí. Maximální takt při přetaktování skončil na hranici 880 MHz pro jádro a slušných 4000 MHz pro paměti. To ale není oproti běžným taktům nikterak závratná hodnota. GeForce GTX 460 dosáhla v našich testech ještě o 20 MHz výše.



Dvouslotový chladič je poměrně tichý a dokáže držet toto jádro na nízkých teplotách. Srovnání s referenčním chladičem prozatím nemám, ale lze s úspěchem usuzovat, že bude nejspíše hlučnější díky přítomnosti jediného větráku, který bude pro stejný výsledek pracovat na vyšší frekvenci.



O napájení se stará jediný přídavný konektor, takže náročnost na napájení nebude nikterak vysoká. To potvrdily i naše naměřené hodnoty pro spotřebu celé sestavy. Pro monitory jsou zde dva výstupy DVI a jeden DisplayPort.


reklama