reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX Titan X: nejvýkonnější grafická karta

14.7.2015, Pavel Šantrůček, recenze
GeForce GTX Titan X: nejvýkonnější grafická karta
Vlajkovou lodí grafických karet společnosti Nvidia je bezesporu GeForce GTX Titan X. Jaký výkon a jaké provozní vlastnosti nám tato grafická karta nabízí? To je obsahem právě dnešního článku.

EVGA GeForce GTX Titan X 12GB


Společnost EVGA je tak trochu prestižní značkou. Grafické karty EVGA jsou většinou něčím vyjímečné a přinášejí pro případné kupce nějakou hodnotu navíc. To však dnes neplatí, protože nám se dostala do ruky grafická karta EVGA GeForce GTX Titan X 12GB, která je ryze referenčním řešením.


Titan X box


Kromě grafické karty samotné krabice obsahuje příručku, ovladače na DVD, redukci DVI-VGA, napájecí kabel 2xSATA/6pin a 2x6pin/8pin. V balení je také přibalen plakát a samolepka EVGA.


Titan X front


Grafická karta má délku 270 mm a chlazení je řešeno referenčním chladičem s turbínovým ventilátorem o průměru 65 mm, což samozřejmě nevěští nic dobrého.


Titan X back


Zadní stranu grafické karty nepřekrývá žádným backplate, to ale většinou není zas tak na škodu, spíše naopak.


Titan X top


O napájení grafické karty se stará dvojice konektorů, 1 x 6pin a 1 x 8pin. Velmi pěkné je pak na hřbetu karty svítící logo GEFORCE GTX.


Konektivita
Titan X head
Monitor1 x DVI-I
1 x HDMI (2.0)
3 x DP (Display Port)
Napájení1 x 8pinový
1 x 6pinový konektor
SLIAno


Boost, teplota a napětí


Titan X gpu-z


Základní frekvence je 1002 MHz, boost frekvence je 1076 MHz a frekvence pamětí je 1753 MHz (efektivně tedy 7012 MHz). Reálné frekvence v závislosti na teplotě ukazuje následující graf:


Boost


U našeho testovacího kusu nebylo možné udržet teplotu pod 83°C a z tohoto důvodu se reálná frekvence grafické karty pohybovala v rozmezí od 1113 MHz do 1002 MHz podle dosažené okamžité spotřeby.


Otáčky a hlučnost


Otáčky a hlučnost


Při nízkém vytížení grafické karty není ventilátor chladiče zastaven, ale otáčí se konstantní rychlostí 1050 ot/min. Otáčky ventilátoru se v testovaných hrách pohybovaly dle vytížení v rozmezí 2100 - 2410 ot/min. Hluk generovaný větrákem chladiče se pohyboval v rozmezí 40,8 - 44,6 dBA.


reklama