Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX660: nové mainstreamové GPU Nvidie

13.9.2012, Petr Štefek, recenze
GeForce GTX660: nové mainstreamové GPU Nvidie
S uvedením GeForce GTX 660 nás tentokráte Nvidia nezklamala a připravila si pro nás zbrusu nové GPU GK106, které je tak už druhým zástupcem z řad nové architektury Kepler. GeForce GTX 660 bude konkurovat především Radeonům HD 7800.
GeForce GTX 660 splnila vše, co jsme od ní očekávali, a stala se vážnou konkurencí pro Radeony HD 7800. Pokud ovšem hledáte rozhodného pokořitele Radeonu HD 7870, tak budete muset lovit v jiných cenových hladinách. GeForce GTX 660 sice dokáže Radeon HD 7870 v některých titulech potrápit, ale celkově jej nedokáže bez přetaktování porazit. Přetaktování testované karty bylo bezproblémové a po zvýšení taktů byla karta sto konkurovat podstatně dražší GeForce GTX 660Ti. Celkový výkonnostní výsledek GeForce GTX 660 se drží na chvostu dnes testovaných karet, ale zde je nutno podotknout, že se karta nacházela ve vybrané společnosti podstatně dražší karet jako je GeForce GTX 660Ti nebo Radeon HD 7950.

Provozní vlastnosti karty ovšem zaslouží absolutorium i přes relativně velký počet tranzistorů v této cenové kategorii. Spotřeba karty je suverénně nejnižší z testovaných karet a srovnatelná spíše s minulou generací nižšího mainstreamu. Konkurenční Radeon HD 7870 nemá v tomto ohledu nárok a celkově je testovaná karta také Gigabyte GTX 660 OC slyšitelně tišší. Provozní vlastnosti karty mohou být při finálním rozhodování o koupi rozhodující. Kartu samotnou vidím jako velmi dobrou koupi pro toho, kdo vlastní standardní LCD monitor s rozlišením do 1920x1200, kde jsou podávané výkony více než dostatečné.





Gigabyte GeForce GTX 660 OC je svým provedením vskutku povedeným kouskem hardware a svou cenou atakující hranici 5 tisíc korun s daní lze jen velmi těžko hledat výtky. Původně jsem uvažoval o ocenění této karty, která svou cenou zapadla přesně mezi konkurenční karty, ale od udělení mě přeci jen nakonec odradil výkon pohybující se pod Radeonem HD 7870. Pokud jsou pro vás rozhodující provozní vlastnosti jako je spotřeba a hlučnost, které jsou v případě této karty přeci jen lepší než u referenčního Radeonu HD 7870, tak si zamýšlené ocenění domyslete. Pokud budete volit mezi dostupnými variantami GeForce GTX 660, tak vězte, že dnes testovaná OC edice Gigabyte je překvapivě nejlevnější.


Plusy


+ Velmi dobrý poměr výkonu k ceně
+ Výkonné a tiché chlazení (Gigabyte)
+ přetaktování a spotřeba
 
 

Minusy


- GTX 660 nepřekonala výkonnostně Radeon HD 7870 (ale je levnější)


Cena v době testování: cca 5.150 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení karty děkujeme firmě Gigabyte.
Jak hodnotíte kartu Gigabyte GeForce GTX660?
V anketě šlo hlasovat od 13.9.2012 do 2.8.2013. Počet hlasujících: 29
Výborná38 %
Průměrná52 %
Špatná10 %
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.