reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX660: nové mainstreamové GPU Nvidie

13.9.2012, Petr Štefek, recenze
GeForce GTX660: nové mainstreamové GPU Nvidie
S uvedením GeForce GTX 660 nás tentokráte Nvidia nezklamala a připravila si pro nás zbrusu nové GPU GK106, které je tak už druhým zástupcem z řad nové architektury Kepler. GeForce GTX 660 bude konkurovat především Radeonům HD 7800.



GeForce GTX 660 je podstatně menší kartou než její dražší souputníci s jádrem GK104 (GeForce 680/670/660Ti), ale díky velkému chladiči WindForce v provedení Gigabyte to tak na první pohled ani nevypadá. Stejně jako u všech ostatních karet Gigabyte je i zde provedení respektive edice OC (OverClock). Společnost už se soustředí především na tyto speciální edice a referenční provedení zcela vypustila ze zorného pole.




Gigabyte GeForce GTX 660 OC je kartou s mírně zvýšenými takty. Jádro je v tomto případě přetaktováno na 1033 MHz (+53 MHz) oproti referenčnímu standardu a paměti GDDR5 pracují na běžných 6008 MHz efektivně. Přetaktování této karty bude pro většinu majitelů povinností, neboť lze velmi lehce docílit taktů okolo 1200 MHz pro jádro a 6500 MHz pro paměti GDDR5, což se nám také podařilo. Samotná karta pak byla stabilní i po několika hodinovém hraní. Bez zvýšené voltáže jádra a rozsahu Power Target bychom ovšem ani zdaleka na tuto metu nedosáhli.






GeForce GTX 660, stejně jako další stájoví kolegové, podporuje všechna myslitelná rozhraní (OpenCL, CUDA, PhysX a samozřejmě DirectCompute 5.0). Podpora DirectX 11.1 je v současné době standardem, byť možnosti tohoto API jsou stále nevyužity. Snad se vše změní s příchodem další generace grafických enginů a konzol nové generace. Pro test jsme využili nové ovladače 306.23, které dala Nvidia k dispozici.



Chladič WindForce je v tomto případě velmi tichý a ani po přetaktovaní nejspíše v běžné skříni nebudete registrovat nějak zvýšenou hlučnost. Dvojice větráků je tady lepším řešením než trojice malých, jako je tomu u dražších karet, protože celkově je karta tišší.




Výstupy karty jsou obvyklým standardem, který nemá smysl příliš komentovat. K dispozici máme dvojici DVI (jeden dual-link), HDMI a také Display Port. Připojit můžeme až 3 monitory, což je jistě vítaná změna pro majitele více monitorů.


reklama