reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gelid DarkForce: slušná premiéra

27.1.2012, Jan Vítek, recenze
Gelid DarkForce: slušná premiéra
Společnost Gelid se v minulosti prezentovala především jako výrobce chladičů počítačových komponent, ovšem od toho je již jen krůček k počítačovým skříním. My si tak dnes můžeme představit její první produkt tohoto druhu - skříň DarkForce určenou pro hráče.

Pohled dovnitř skříně


Poté, co sejmeme obě bočnice, se nám ukáže interiér skříně Gelid DarkForce v celé své kráse. Pokud se budeme v tomto stavu snažit vyzkoušet její pevnost zkroucením rohů, pak shledáme, že na model vyrobený z 0,7mm SECC je neobyčejně pevná. S nasazenými bočnicemi by pak měla snadno poskytnout stabilní prostředí především pro základní desku, která potřebuje být usazena rovně.

Kromě již obvyklých prvků, jako je otvor pro snadný přístup k procesorovému socketu z druhé strany, posíleného traye pomocí profilů a krytých otvorů pro protažení kabelů (gumové kryty zde drží pevně na místě), tu máme také 2 originální prvky. Jedním z nich je variace na ukotvení zdroje ve skříních od firmy Lian Li, přičemž Gelid použil prostou textilní pásku se suchým zipem. Ta na fotografii drží na místě kabely vedoucí od předních I/O portů, aby při transportu nemlátily do bočního plexiskla.




- klikněte pro zvětšení -


Druhým prvkem jsou 2 malá PCB umístěná přímo na trayi - jedno dole vedle zdroje a druhé nahoře. Spojena jsou jedním kabelem, který bude dodávat energii do horního plošného spoje, přičemž dolů pak můžeme s pomocí třípinových či čtyřpinových konektorů zapojit 2 ventilátory (jedna pozice je již totiž osazena předním) a nahoru pak další 3. Napájení celé sestavy zajistí jeden Peripheral Power, který je příhodně umístěn blízko zdroje.

A přesně toto je prvek, na nějž jsem osobně dlouho čekal od té doby, co se začaly masově rozšiřovat skříně s mnoha ventilátorovými pozicemi. Výrobci se chlubili počtem ventilátorů, které můžeme do jejich skříní naskládat, pak začali přidávat i regulátory otáček, ale aby nabídli i systém, díky němuž budeme moci přídavné ventilátory snadno zapojit bez nutnosti tahat kabely křížem krážem skrz celou skříň, to ne. Gelid tak považuji za první vlašťovku (je samozřejmě možné, že Gelid s něčím podobným nepřichází zcela jako první), která snad ostatní přiměje k tomu, aby se opičili a tuto myšlenku dále rozvíjeli.




- klikněte pro zvětšení -


Otevřená skříň z opačné strany ukazuje tlustý svazek kabelů vedoucí od horních portů a tlačítek, přičemž ten je tak mohutný, že i na prázdnou skříň se pravá bočnice nenasazuje zrovna snadno. Bude tedy třeba ostatní kabely od zdroje velmi pečlivě rozvést a upoutat, přičemž by samozřejmě bylo lepší, kdybychom měli mezi trayem a pravou bočnicí alespoň tak o půl centimetru více místa.

Všimnout si můžete také kabílku propojujícího výše popsané plošné spoje pro připojení ventilátorů a pak jsou lépe vidět i otvory pro kabely a jejich rozmístění (horní pro kabel dodatečného napájení procesoru sice není moc vidět, ale je tam). Z této strany jsou také šroubky zajištěny vyjímatelné šachty pro pevné disky.





V zadní části vidíte klasický 120mm ventilátor pro odvětrání skříně, který bude stačit pro běžné sestavy, dále tu je všech 9 záslepek zajištěných přítlačnými šroubky a dobře zpracovaná je pozice zdroje. Má totiž na zadní stěně připravené měkké obložení, aby si napájecí zdroj pěkně sednul a případně se skříní nerezonoval, k čemuž poslouží také gumové nožky dole. Všimněte si také způsobu, jakým Gelid vytvořil spodní průduchy. Jsou totiž z velkých šestihranných otvorů, které tak nebudou bránit v průtoku vzduchu tak, jako tlusté mřížky s malými oky, jaké se většinou používají. Vzduch samozřejmě řádně přiškrtí prachové filtry, ale bez těch by za pár měsíců byl uvnitř pěkný svinčík.





Pohled do přední části ještě lépe ukáže tyto mřížky a pak si můžete opět prohlédnout dva malé plošné spoje pro napájení ventilátorů. V hlavní 5,25" šachtě již je připraven adaptér pro instalaci 3,5" externího zařízení a pak tu jsou dvě diskové klece s dohromady šesti šuplíky pro 3,5/2,5" HDD či SSD. Obě můžeme dle libosti vyšroubovat - spodní pro možnost instalace radiátoru vodního chlazení a vrchní v případě, že máme mezi svými komponentami opravdu dlouhou grafickou kartu (až 410 mm).




- klikněte pro zvětšení -


Čelo skříně můžeme jedním opatrným trhnutím oddělit, abychom mohli případě vyčistit prachové filtry pod předními průduchy nebo přidat další ventilátor. A i zde narazíme na dobře zpracované rošty, i když ty by zde popravdě vůbec nemusely být. Celkově to tedy vypadá, že první pokus firmy Gelid o vytvoření počítačové skříně dopadl dobře.


Příslušenství


Coby dodávané příslušenství dostaneme manuál, sáček s drobným příslušenstvím včetně pěkně zpracovaného samolepicího štítku s logem Gelid a s malou petlicí pro možnost uzamčení levé bočnice. Nakonec tu jsou 2 stahovací pásky pro kabely a zde tedy mohl být výrobce velkorysejší, zvláště když mezi trayem a pravou bočnicí opravdu není místa nazbyt.



reklama