reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Gila: bohatá myš pro MMO

13.2.2013, Jan Vítek, recenze
Genius Gila: bohatá myš pro MMO
Genius je velmi známým výrobcem počítačových periferií a na rozdíl třeba od firmy Logitech je vnímán jako firma, která nabízí především levnější produkty. To ovšem neplatí zrovna pro dnes testovanou herní myš Gila, která je zaměřena na náročnější zákazníky.
Společnost Genius se dostala do povědomí českých uživatelů třeba svými úspěšnými řadami vícekanálových reprosoustav, které sice nenabídly nejkvalitnější zvuk, ale zato dobrý poměr cena a výkon. Tak je tomu i s jinými periferiemi této firmy, přičemž k dispozici jsou i velmi levné produkty, od nichž nemůžeme očekávat vynikající kvalitu. Nicméně herní myš Genius Gila s cenou kolem 1200 Kč s daní by již měla být kvalitní, a to po všech stránkách. Jisté je, že alespoň dle specifikací se můžeme těšit na dobrou výbavu a mnoho funkcí, ovšem jak je na tom s fyzickým zpracováním a softwarovou výbavou, to se dozvíme až nyní.



- klikněte pro zvětšení -


Genius se tedy se svou myší Gila snaží dostat mezi smetánku výrobců kvalitního herního hardwaru, což by mu při pohledu na vlastnosti této myši mohlo vyjít. Nečekejme ale nic převratného. Genius spíše jen "posbíral" to, s čím už přišly jiné modely počítačových myší a všechno to vměstnal do jednoho produktu. Však za vše hovoří už jen přední "světlomety" s nimiž přišla na trh již myš Cooler Master Sentinel Advance na začátku roku 2010. Třeba nás ale Genius něčím překvapí, i kdy dle specifikací a hlavních vlastností to nevypadá.





Myš Genius Gila přišla v pestrobarevné krabici s papírovými dvířky, za nimiž je ona samotná vystavená za přiléhavým průhledným krytem. Díky němu i spodnímu vykrojení krabice si budete moci ověřit, zda vám myš svou velikostí padne do ruky. Zjistíte tak, že jde spíše o menší model ve stylu Asus ROG GX900 a podobných.

Model
Genius Gila (P/N 31010162101)
Rozměry
144 x 72 x 44 mm
Hmotnost
197 gramů
Senzor
Scorpion laser (Avago ADNS-9800)
Odezva
1 000 Hz (1 ms)
Rozlišení apod
200 - 8 200 dpi
max. rychlost 150 IPS (palců za sekundu)
zrychlení 30 G
12000 FPS
detekce povrchu od 1 do 5 mm vzdálenosti
Tlačítka
12 tlačítek, až 72 maker v šesti profilech uložených ve 32kB paměti myši
Rozhraní
USB 2.0, 180cm kabel
Ergonomie
především pro praváky
Speciální vlastnosti
upravitelná hmotnost (6x 4,5g závaží) + krabička
podsvícení s volitelnou barvou a jasem
funkce Angle Snapping
náhradní teflony

Dle technických specifikací zde tedy máme snad vše, s čím herní myši v posledních letech přišly. Kromě laserového senzoru s vysokým rozlišením a funkcí Angle Snapping pro přesnější ovládání ukazatele tak nechybí ani podsvícení s libovolně nastavitelnou barvou a také čtyřmi stupni jasu, programovatelná tlačítka, možnost využít profily, které se uloží do paměti myši, dále tu jsou také závažíčka, jež si můžeme uložit do dodávané krabičky, vedle níž dostaneme také náhradní sadu teflonů a samozřejmě nemůže chybět také pozlacený konektor USB.


Co se týče designu, pak při prvním pohledu se zdá, že je myš dokonale souměrná, a tedy vhodná stejně dobře pro praváky i pro leváky. Ovšem následně si nelze nevšimnout, že na levé straně jsou dvě tlačítka pro palec, kdežto na pravé straně ne, takže myš je vhodná především pro praváky, i když levákům její použití nebude činit potíže.


Zpracování myši


Genius vyrobil svou myš Gila z kombinace černých plastů s různě drsným povrchem a pro doplňky využil červenou metalízu a z hlediska praktičnosti mnohem důležitější gumový povlak. Osobně nemám problém tuto myš s ohledem na kvalitu fyzického zpracování dát vedle produktů Cooler Master (CM Storm) či Logitech. Její tělo je velmi pevné, jeho části dobře lícují a ani při silném namáhání nikde nic nevrže a neprohýbá se. První dojmy po uchopení ruky byly takové, že ač myš dobře padla do ruky, přeci jen jsem zjistil, že si budu muset nějakou dobu zvykat, ovšem to je u těchto periferií celkem běžné. Další dojem byl ten, že je až příliš těžká, a to i bez umístěných závaží. Velkým tématem je ale také provedení tlačítek.





Tlačítek tu máme celkem 12 a je otázkou, kolik z nich je programovaltených, čili zda budeme moci přiřadit libovolnou funkci hlavním tlačítkům a pak také i tomu s piktogramem panáčka, které vypadá, že bude mít pouze jednu speciální funkci (přepínání DPI). Jednak tu tedy máme povinný základ, a to levé a pravé tlačítko s kolečkem. To je pouze třísměrné, má hladký gumový povrch s prosvíceným proužkem uprostřed a výrazné krokování. Kvůli němu bych ocenil, kdyby kolečko mělo rovněž aspoň jemný vzorek, ale ani tak se nedá říci, že by se mi s ním otáčelo špatně. Pochvalu si zaslouží jeho tlačítko, respektive mechanismus, jenž neklade při stisku příliš velký odpor, takže nehrozí, že byste s kolečkem často při stisku nechtěně pootočili.

Ani hlavní tlačítka nemají tuhý stisk, ale na druhou stranu ani příliš lehký, abyste je mačkali nechtěně jen vahou položených prstů. Výrobce nezmiňuje, jaké spínače použil, z čehož se dá tušit, že japonské Omron to asi nebudou, jinak by se s tím asi pochlubil. Ostatně tlačítka by mohla mít lepší hmatovou odezvu, čím myslím to, aby bylo na hmatu jasněji cítit, že jsme tlačítko opravdu stiskli. To se týká jak hlavních, tak přídavných makro tlačítek.





Co se týče oněch speciálních tlačítek, pak těch myš nese celkem osm a všechny můžete vidět z fotografie nahoře. Máme tu dvě dvojice po stranách hlavních tlačítek, pak dvě na levé straně připravené pro palec a nakonec dvě na hřbetě, před nimiž je jedno kosočtvercové sloužící ve výchozím stavu pro přepínání úrovní DPI. To nám indikuje jednoduchý pětistupňový ukazatel na levé straně, který je však šestistavový. Pro indikaci nastaveného rozlišení se totiž rozsvěcují postupně kontrolky odspodu a to nejvyšší nastavené rozlišení je znázorněno všemi pěti.





Díky takovému množství tlačítek je myš vhodná především pro online multiplayerové hry a strategie, kde se bude hodit možnost schovat pod nimi řadu různých funkcí. Všechna tlačítka jsou také dobře přístupná a především jde o ta boční, s nimiž bývá problém, neboť palec má oproti ostatním prstům omezenou hybnost. V tomto případě je ale můžeme snadno nahmatat a stisknout.





Myš je podsvícena na celkem čtyřech místech. Jednak jsou to přední "reflektory" kryté mléčným plastem, dále logo GX Gaming u ocasu škorpiona na hřbetu myši, pak dva zapuštěné průzory po stranách zmíněného škorpiona a nakonec to je, jak už bylo řečeno, středový proužek v kolečku. Více se o podsvícení zmíníme později. Nyní se musíme podívat ještě na spodní část.





Zajímavé zpracování má oko senzoru, které skutečně fyzicky připomíná oko, samozřejmě tedy s otvorem namísto zornice. Otázkou je, zda se uvnitř duté "bulvy" nebudou časem hromadit nečistoty, které by způsobovaly problémy. V našem případě tomu tak nebylo, ovšem prach by nebyl problém šetrně dostat ven třeba pomocí štětečku nebo tyčinky s vatou. Teflony jsou tři velké a velmi hladké, takže dobře kloužou i po stole. Uživatel k nim dostane také náhradní sadu.





Nakonec se můžeme podívat pod spodní panel otvírající se pomocí zadního tlačítka. Uvnitř je umístěn trojhranný gumový rámeček, který lze celý vyjmout, takže umístit či vyndat jednotlivá závaží není žádný problém. A aby nám kousky kovu v rámečku uvnitř nerachtaly, tlačí na ně zespoda pružinka, která je zárukou, že se uvnitř nebude nic volně hýbat.


Příslušenství


Nyní už jen k příslušenství. Jak nám Genius slíbil, dodává ke své myši také krabičku se šesti kousky 4,5g závaží, které jsem osobně tedy nevyužil, neboť mi myš už sama o sobě připadala více než dost těžká. Dále tu máme sadu samolepicích teflonů a nakonec CD s obslužným softwarem a tištěné manuály. Někdo by možná ještě ocenil cestovní váček, ale i tak můžeme být s příslušenstvím spokojeni.



reklama