reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Gila: bohatá myš pro MMO

13.2.2013, Jan Vítek, recenze
Genius Gila: bohatá myš pro MMO
Genius je velmi známým výrobcem počítačových periferií a na rozdíl třeba od firmy Logitech je vnímán jako firma, která nabízí především levnější produkty. To ovšem neplatí zrovna pro dnes testovanou herní myš Gila, která je zaměřena na náročnější zákazníky.
Kapitoly článku:

Instalace a software


Nyní se podíváme na to, jaké možnosti nabízí software myši. Herní myš od firmy Genius jsme v testu ještě neměli, a tak bude velmi zajímavé zjistit, zda kvalita doprovodné aplikace pro nastavení odpovídá kvalitě hardwaru. Z náhledů vytištěných na krabici situace vypadala nadějně. Software je distribuován společně s myší na CD, ovšem lepší je ihned zabrouzdat na stránky výrobce, kde je vždy aktuální verze. Tam jsme ostatně také zjistili, že je k dispozici zbrusu nový firmware z 5. února tohoto roku, takže ten byl ihned nainstalován. Genius nám k tomuto účelu dává k dispozici samostatnou aplikaci, kterou je nutné předem nainstalovat, což u jednorázové aplikace není zrovna ideální.





Před samotnou aktualizací nás software nedokončenou větou nabádá, ať zkontrolujeme, že kontrolky na myši jsou rozsvíceny přesně jako na obrázku, pak stačí pár sekund počkat a je hotovo.

Následně už můžeme nainstalovat samotnou aplikaci pro nastavení myši Gila. Ta nám ihned nabídne instalačního průvodce v češtině a té se drží i nadále. Překlad však není bez chyb a tu a tam se objeví anglická věta nebo trošku komický výraz ("nakládání" při ukládání dat do paměti myši), ale jinak je překlad bez problémů použitelný. Ono jde také o to, že už anglická verze evidentně není bez chyb a pak ještě nesmíme zapomenout na to, že v češtině máme i celou nápovědu.




- klikněte pro zvětšení -


Zpracování tohoto softwaru je běžné, takže pokud už máte zkušenosti s herním hardwarem, nebudete tápat. První záložka se týká přiřazování tlačítek, přičemž zde i všude jinde se můžeme přepínat mezi jednotlivými profily pomocí spodní lišty.





Co se týče přiřazování funkcí jednotlivým tlačítkům, tak zde máme široké možnosti volby. Změnit funkci můžeme u všech tlačítek s výjimkou toho levého, takže si můžeme nastavit v rámci jednoho profilu celkem 13 různých funkcí, a to jednak z těch předdefinovaných a potom z vlastnoručně vytvořených maker...




- klikněte pro zvětšení -


Makra se tvoří v druhé záložce, a to klasickým způsobem záznamu po stisku tlačítka Record. Makra se pak uloží do zásobníku, z nějž si je můžeme v první záložce libovolně vytahovat a používat. A samozřejmě nechybí další možnosti jako vkládání doplňkových příkazů, úprava prodlev mezi jednotlivými akcemi a zde si také můžeme vytvořené makro nanečisto přehrát. Maximální délka jednoho makra je pak 20 stisknutých kláves, což by tedy mohlo být lepší, ale je jasné, že do 32kB paměti, která si musí pamatovat šest profilů a další nastavení, se toho moc nevejde.




- klikněte pro zvětšení -


Třetí záložka poslouží pro nastavení dalších vlastností myši a zde jsou jednak klasické volby, jaké nabízí i samotný systém Windows i u základních modelů myší a vedle nich tu máme i rozšířené funkce. U rychlosti myši je zatržítko "Zvyšit přesnost ukazatele", pod nímž se skrývá funkce Angle Snapping, která zruší funkci vyrovnávání pohybu ukazatele, aby ten více odpovídal skutečnému pohybu myši. Pak tu je dotazovací frekvence s třemi hodnotami a samozřejmě i nastavení DPI, a to nezávisle na obou osách od 200 do 8200. Nastavení obou os zvlášť si však musíme povolit, ovšem pak by se také hodilo, kdyby bylo možné DPI měnit v jemnějších krocích než je 200.




Nastavení úrovní DPI zahrnuje i Snajpr - rozlišení při použití speciální funkce pro jeho dočasnou změnu


Nakonec tu máme "Vzdálenost zvednutí". Tato funkce umí nastavit vzdálenost od podložky, na niž myš ještě reaguje, přičemž by to mělo být dle specifikací 1 - 5 mm, čemuž odpovídá i pět volitelných úrovní. Tato funkce skutečně funguje, takže při nastavení 1. úrovně myš reaguje téměř až když ji položíme na stůl a při nastavení 5. úrovně sleduje povrch i ve vyšší poloze.




- klikněte pro zvětšení -


Poslední záložka je určena pro hračičky, kteří se mohou vyřádit na podsvícení myši. Genius umožnil namíchat libovolné barvy pro přední "reflektory", kolečko s logem a zadní světla zvlášť. Krom toho pak můžeme ve všech třech případech změnit intenzitu osvětlení a také zapnout pulzování světla se třemi různými rychlostmi. Zcela poslední možností je zapnutí OSD menu, které nás bude lépe než samotná myš informovat o provedených změnách, třeba v nastavení DPI.
reklama