reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Gila: bohatá myš pro MMO

13.2.2013, Jan Vítek, recenze
Genius Gila: bohatá myš pro MMO
Genius je velmi známým výrobcem počítačových periferií a na rozdíl třeba od firmy Logitech je vnímán jako firma, která nabízí především levnější produkty. To ovšem neplatí zrovna pro dnes testovanou herní myš Gila, která je zaměřena na náročnější zákazníky.
Kapitoly článku:
  1. Genius Gila
  2. Instalace a software
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Jak už bylo uvedeno v úvodní kapitole recenze, myš Genius Gila má velmi slušné zpracování, k němuž mám osobně jen dvě výhrady. Jednak je to kolečko, které by mohlo mít alespoň jemný vzorek pro jistější ovládání a pak by použitá tlačítka mohla mít lepší hmatovou odezvu. Nicméně jejich rozmístění je dobré a snad až na dvojici vrchních tlačítek na hřbetu je i bez velké praxe dokážete najít velmi snadno i poslepu. Pak mám ještě jednu osobní výhradu, která se týká hmotnosti. Myš se mi totiž zdá i bez umístěných závaží více než dost těžká, takže jsem je shledal absolutně zbytečnými.




- klikněte pro zvětšení -


Tvar této myši je souměrný, a tedy vhodný pro praváky i leváky, ovšem leváci nebudou mít k dispozici boční tlačítka pro palec (na druhou stranu jim ale tlačítka na levé straně nebudou vadit). Myš celkem dobře padne do ruky, ale jak už tomu u univerzálů bývá, jejich tvar je přizpůsoben především pro pohodlné umístění palce a propadlé tělo na druhé straně jako obvykle způsobilo, že jsem nevěděl, kam si mám odložit malíček a případně ukazováček, což nutilo k neustálému přehmatávání. Ovšem na to se dá časem zvyknout a najít si způsob.




- klikněte pro zvětšení -


Teflony této myši jsou velké, takže se budou hodit spíše pro měkčí látkové podložky, kde budou dobře klouzat. Na tvrdé podložce, jako je například CM Storm Weapon of Choice, sice také celkem dobře kloužou, ale myš je přitom hlučnější. Výhodou zde je dodávaná sada náhradních teflonů.

Použitý laserový senzor je dle všeho obvyklý model Avago ADNS-9800, jaký využívá například i jiný speciál pro hry typu MMO - Logitech G600. Tento senzor je velmi kvalitní a na rozdíl od implementace ve zmíněné myši Logitech neměl žádné problémy se sledováním i mírně lesklých povrchů (nesmí to však být rovnou zrcadlo nebo slabé průhledné sklo). Nezklame nás ani při bleskurychlých pohybech a zde si můžeme nastavit i vzdálenost, na jakou má reagovat. Pokud jste tedy zvyklí myš často přesouvat vzduchem, můžete si nastavit reakci až od pouhého 1 mm, aby myš nereagovala tehdy, když je ještě ve vzduchu. Stejně tak je užitečná funkce Angle Snapping zamezující vyrovnávání pohybu ukazatele, takže ten bude více odpovídat skutečnému pohybu myši, což je však samozřejmě dvousečná zbraň.

Software nám umožní nastavit vše potřebné a osobně jsem ocenil možnost změnit funkce všech tlačítek (včetně funkcí kolečka) až na hlavní levé tlačítko. Na druhou stranu je maximální délka makra omezena na stisk 20 kláves.





A nakonec tu je odezva, která dle utility Mouse Rate Checker dle očekávání odpovídala nastavení na maximálních 1000 Hz. CM Storm Test Utility jako obvykle udávala v průměru odezvu o něco menší, a to maximálně 900 Hz. Zde je tedy vše v pořádku.


Závěrečné hodnocení


Herní počítačová myš Gila je zcela jistě dobrou vizitkou firmy Genius, která se s ní snaží o vstup mezi firmy jako Logitech, Razer, CM Storm a podobné. Nabízí nám tedy myš, která neodpovídá její dosavadní filozofii, takže není ani levná a ani se nedá zařadit mezi periferiový low-end.




Ocenění TREFA získává myš Genius Gila za kvalitní zpracování,
širokou nabídku funkcí a cenu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Oproti tomu má velmi pevné a kompaktní tělo, které je vhodné i pro leváky, ovšem ti musí oželet boční pár tlačítek a praváci se zase musí připravit na to, že komfort není stejný jako u myší vyrobených vyloženě pro pravou ruku (alespoň zezačátku než si zvyknou). U tlačítek samotných bych očekával lepší hmatovou odezvu a u kolečka vzorek, ovšem jinak nemám námitek. Má osobní výhrada se týká až příliš vysoké hmotnosti, a to i bez umístěných závaží, ale to by jiní zase mohli vidět jako výhodu.

Jinak tu máme kvalitní teflony plus náhradní sadu, rovněž kvalitní senzor, což je dle Googlu ve skutečnosti Avago ADNS-9800, nastavitelné podsvícení a celou řadu dalších funkcí doprovodného softwaru. Osobně jsem tak trochu čekal omalovánky, ale Genius překvapil. Nabídl pěkné a přehledné uživatelské prostředí, jenž jen tu a tam pokulhává v překladu do češtiny (ovšem přeložena je i nápověda). U něj by mi snad vadilo jen to, že pro aplikaci sebemenší změny se musí uložit data do paměti myši, což trvá několik dlouhých sekund a je to otravné především při prvotní konfiguraci.

Genius Gila je tedy myš, která sesbírala všechny možné funkce a vlastnosti, jež představily herní modely v posledních letech. Nepřináší sice nic nového, ale to nás nemusí moc zajímat, když udělá svou práci. Cena je přitom celkem příznivá, takže si tento model zaslouží své ocenění, kterým bude TREFA.


Plusy


+ Kvalitní zpracování
+ Široká nabídka funkcí
+ Kvalitní senzor a teflony (+ sada náhradních)
+ Dobře použitelný a přehledný software
+ Slušná cena
 
 

Minusy


- Tlačítka by zasloužila lepší odezvu
- Kolečko bez vroubků
- Menší chyby v lokalizaci softwaru
 

Cena v době testování: cca 1.200 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení myši Genius Gila děkujeme HALshop.cz.

Jak hodnotíte myš Genius Gila?
V anketě šlo hlasovat od 13.2.2013 do 15.2.2014. Počet hlasujících: 6
Výborná67 %
Průměrná33 %
Špatná0 %
reklama