reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Imperator Pro: podsvícená herní prvotina

4.4.2013, Jan Vítek, recenze
Genius Imperator Pro: podsvícená herní prvotina
Není to tak dávno, co se firma Genius rozhodla více věnovat herním periferiím. Od té doby jsme mohli vidět především nové modely myší, ovšem v nabídce má také čistě herní klávesnice Imperator Pro. A na to, co nám tento produkt nabídne, se nyní zaměříme.
Kapitoly článku:
Klávesnice Imperator patří do již více než rok staré řady GX Gaming, v jejímž rámci dnes Genius nabízí vedle klávesnic a myší také podložky pod myš, sluchátka či headsety, reproduktorové soustavy a vedle toho všeho také batohy. Nás ale nyní budou zajímat pouze klávesnice. Ty dnes v rámci řady GX Gaming zahrnují pouze dva kusy, a to náš Imperator Pro a vedle něj nepřekvapivě základní model Imperator. Rozdíl mezi nimi by měl být velmi zásadní, neboť základní verze stojí něco málo přes 600 Kč, zatímco model Pro je dvakrát dražší.
 



- klikněte pro zvětšení -


Rozdíly jsou mezi nimi konkrétně dva. Imperator Pro má navíc dva USB porty ve svém integrovaném hubu, ovšem cenu zvedá především podsvícení kláves, u nějž si budeme moci namíchat barvu dle libosti. Jinak jsou klávesnice až na pár méně podstatných detailů naprosto stejné, takže obě jsou klasické hybridní membránové. To je ostatně celkem jasné už z jejich ceny.





Klávesnice Imperator Pro přišla v úzké krabici, jejíž design nás nenechá na pochybách, že jde o herní model. Genius na ní zdůrazňuje především podsvícení kláves, 18 programovatelných makro kláves (což není tak úplně pravda), dva USB porty ve vestavěném hubu, šest multimediálních tlačítek, opěrku pod zápěstí a také to, že celý produkt je určen především pro hry typu MMORPG či RTS. Je ale jasné, že jde pouze o doporučení výrobce, ne omezení.

Model
Genius GX-Gaming Imperator Pro
Rozměry
500 x 204,5 x 33,5 mm
Hmotnost
875 g
Klávesy apod.
6x programovatelné klávesy G, 3x přepínač režimů M, 6 multimediálních tlačítek a
Podsvícení
RGB podsvícení všech hlavních + G kláves
Rozhraní
2x USB 2.0 na 1,8m kabelu
vlastní hub - 2x USB 2.0
Kompatibilita software
Windows 7/Vista/XP

Pokud bychom měli brát v úvahu především výše zmíněné specifikace, pak má Genius Imperator Pro velmi podobné vlastnosti jako nedávno testovaná klávesnice Logitech G710+, a to včetně pojmenování programovatelných kláves a přepínačů režimů. Nicméně jinak je tu jeden velký rozdíl, a sice ten, že G710+ je mechanická klávesnice vybavená tlačítky Cherry MX Brown, díky čemuž patří do zcela jiné ligy, a to i s ohledem na cenu.


Vedle uvedených údajů výrobce mluví také o jistém integrovaném paměťovém čipu, jenž "brání blokování příkazů". Co ten má přesně dělat, už výrobce neuvádí, ale dle uvedeného popisu můžeme předpokládat, že jde o něco podobného jako NKRO (N-key Rollover). Uvidíme tedy, zda tato klávesnice zvládne najednou zaznamenat více než standardní počet kláves a zda se nebudou navzájem ovlivňovat.


Zpracování klávesnice


Genius Imperator Pro je poměrně lehká klávesnice, takže můžeme očekávat subtilní tělo, jež by dle mého názoru mohlo být postaveno robustněji. Přeci jen jde o herní model, takže se očekává, že by měla být schopna snášet větší zátěž než běžné kancelářské klávesnice. Co se týče použitých materiálů, pak tu je v podstatě jen a jen černý plast, ovšem s rozdílnými povrchy. Většina těla je vyrobena z plastu s matným a tvrdým povrchem, detaily (část s logem GX Gaming a vrchní řada tlačítek) má hladký a lesklý povrch a nakonec tu jsou samotné klávesy a tlačítka G s přilnavým pogumovaným povrchem. Otázkou tedy je, jak trvanlivý bude tento povrch, respektive jak dlouho potrvá, než jej prsty odřete, což bude asi nejdříve vidět na mezerníku a klávesách ASWD.

Odlišit můžeme vlastně ještě jednu část, a tou je neoddělitelná podložka pod zápěstí, jejíž povrch se snaží svou plastickou texturou vypadat jako kůže, ale jde o stejný plast jako ten okolo. Co se týče samotných hlavních kláves, pak ty jsou nízkoprofilové (zdvih 3,8 mm) a jak je patrné z detailních fotografií, existuje velký rozdíl ve viditelnosti popisků podsvícených a nepodsvícených kláves.




- klikněte pro zvětšení -


Připojení klávesnice zajistí 1,8metrový kabel s pletenou bužírkou, který je zakončen dvěma sériově napojenými konektory. První, který je na řadě, je nutné zapojit proto, aby klávesnice vůbec fungovala a druhý je zase nezbytný pro možnost zapnutí podsvícení. Bez dvou volných USB portů se tedy v podstatě neobejdeme.

Zde se více než kde jinde projevilo, že popisky na nepodsvícených klávesách velmi zanikají a pokud nepracujete ve vyloženě prosluněné místnosti, bez zapnutého podsvícení nebudete mít šanci vidět téměř nic. Logitech či Microsoft toto mají vyřešeno o poznání lépe, i když i v jejich případě je kontrast takových kláves oproti klasickým o poznání nižší. Na druhou stranu, od toho tu také ono podsvícení je, i když záležet bude také na jeho kvalitě (viz třetí kapitola).





Genius se také snažil zaujmout použitým stylem písma, jež je sice neobvyklé, ale právě kvůli tomu se pro popisky kláves příliš nehodí. Zajímavé je, že na řadě fotografií základní anglické verze (například zde) mají popisky klasický font, takže pokud si na jejich základě klávesnici objednáte, můžete být nepříjemně překvapeni. A co hůř, on ji takto stále prezentuje i samotný Genius ve svém katalogovém pdf, nicméně z recenzí anglické verze klávesnice je vidět, že změna fontu není jen výstřelek těch, kteří měli na starost lokalizaci klávesnice.

Ohledně lokalizce je třeba zmínit ještě jednu věc. K nám dorazila verze CZ+SK, čili s českými i slovenskými popisky. Tu bych k zakoupení nedoporučoval, neboť pět popisků na některých klávesách je už příliš, zvláště v takovémto fontu. Dle obalu by měl Genius teoreticky vyrábět také čistě české a slovenské verze, ovšem obchody vesměs nerozlišují jednotlivé verze, takže je pravděpodobné, že testovaná verze je jediná dostupná pro český a slovenský trh, a my tak nemáme na výběr. Na fotografie uvedené v obchodech se pochopitelně při výběru nemůžete spoléhat.





Nyní k rozmístění jednotlivých kláves. Jako obvykle máme programovatelné klávesy G umístěné vlevo v jednom sloupci, tedy po vzoru firmy Logitech. Jenomže ta je na rozdíl od Geniusu vždy rozděluje na tři skupiny po dvou a ví proč. V takovém případě totiž můžete po krátkém tréninku bezpečně nahmatat tu pravou klávesu, kdežto zde máme mezi všemi klávesami G naprosto stejný odstup, takže bez ověření pohledem si prostě nemůžete být vždy jistí, že jste položili prst na tu pravou. K tomu také vůbec nepřispěje ani to, že klávesy G jsou velmi nízké.

Co se týče multimediálních tlačítek, jež zůstala nepodsvícená, pak ta jsou také seskupena v jedné řadě, ovšem u nich to nevadí, protože je ve hrách používat nebudeme. Stejně tak tlačítka M1, M2 a M3 pro změnu profilů mohou být odstrčena až nahoru, stejně jako ovladač podsvícení. Ten přepíná mezi pěti stavy - vypnuto, tři intenzity podsvícení a efekt "dýchání", kdy se klávesy pomalu rozsvěcují a pohasínají.

Pak tu jsou také klávesy F1 až F7, jež mají na sobě znázorněnu jednu až sedm šipek. Anglická verze přitom nic takového nemá a manuál se také nezmiňuje o tom, co by se pod tímto mělo skrývat.





Rozložení hlavních kláves potěší ty, kteří mají rádi dlouhý Backspace, dvouřádkový Enter a široký pravý Shift. Zde to tedy odnesl levý Shift, jenž musel část svého prostoru postoupit rouře a zpětnému lomítku. Střední a numerická část klávesnice mají naprosto klasické provedení, stejně jako kontrolky přepínačů Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock využívající červené LED.




- klikněte pro zvětšení -


Spodní část klávesnice je vybavena řadou nízkých gumových podložek proti klouzání po stole a také dvěma prostými výklopnými nožkami pro nastavení sklonu. Ty vypadají poměrně odolně a určitě nehrozí, že by samovolně vypadávaly ze svého uložení, tedy za předpokladu, že do klávesnice nebudete moc třískat.





Zapomenout nesmíme také na hub se dvěma porty USB 2.0. Ty jsou umístěny pohromadě na zadní hraně hned za tlačítkem ovládajícím podsvícení kláves. Ty se dají využít jen pro energeticky nenáročná zařízení, jako jsou běžné flash disky. Externí pevný disk se neroztočí, a to ani tehdy, když použijeme oba porty a vypneme podsvícení kláves.





Nakonec se podíváme na klávesnici z boku, odkud je dobře patrný rozdíl mezi výškou jednotlivých kláves a tlačítek. Všimnout si můžete také toho, že mezerník je o chlup vyšší než ostatní.


Příslušenství


Ke klávesnici dostaneme vícejazyčný manuál (čeština a slovenština nechybí) a pak také CD s ovladači, které bude lepší nechat zabalené a raději se přesvědčit, zda na stránkách výrobce náhodou není novější verze.



reklama