reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius SP-HF2.0 1250 - repro 2.0

13.6.2005, Petr Štefek, recenze
Genius SP-HF2.0 1250 - repro 2.0
Dnes se podíváme na reproduktorový systém, který si nedělá ambice na post výrobku s největším výkonem či počtem reproduktorů, jde totiž o zcela obyčejný stereo systém s kterým se setkáváme už několik desetiletí. Jestli tyto reproduktory mají co nabídnout v konkurenci dvou-reproduktorových sestav se subwooferem se podíváme již v samotném článku.

- kliknutím zvětšíte -


Bedničky mají povedený design s černě lesklou (piano) povrchovou úpravou, která se nemusí líbit každému, ale rozhodně je působivější než matná povrchová úprava a v kombinaci s bílou membránou reproduktoru vypadá dobře. Kdybych neviděl logo společnosti Genius, tak bych na pár vteřin zaváhal, zda-li se nejedená o monitory pro domácí studio některé s renomovaných společností. Bližší zkoumání a přítomnost ekvalizéru však spolehlivě ukáží pravdu.


- kliknutím zvětšíte -


Zadní strana bedniček ukazuje jejich propojovací možnosti, kde společnost Genius vsadila na cinch konektory. Dva spodní cinche slouží k propojení se zvukovou kartou a kabel který vám to umožní je samozřejmě součástí balení. Dále je přítomen jeden cinch na propojení s levým reproduktorem (kabel opět součástí balení) a sítový kabel, který je k pravému reproduktoru připojen napevno. Nad konektory je umístěn nátrubek bassreflexu, který má při některý příležitostech opravdu napilno a fouká jako o život.


- kliknutím zvětšíte -


Ovládací prvky jsou jednoduché, ale zcela postačující pro vyladění zvuku. Větší laborování se zvukem vám umožní ekvalizér zvukové karty. Sluchátkový výstup otestuji v praxi na sluchátcích Koss R80. Nepříjemnou věcí kterou musím zmínit je modrá dioda vedle síťového spínače, která má nečekaně vysoké osvětlovací schopnosti a při nočním sledování filmů je pěkně nepříjemná, takže doporučuji okamžitě přelepit.


- kliknutím zvětšíte -


Středobasový reproduktor je tedy z lisovaného papíru a má nečekaně velký zdvih. Jeho velikost je přibližně 12 cm (měřeno) a jen velmi těžko ho zaženete do úzkým, vše je spíše omezeno konstrukci ozvučnice.


- kliknutím zvětšíte -


Detail výškového tweetru, který rovněž plní svou funkci velmi dobře a jeho reálná velikost je 2,7 cm.

Asi jednou podstatnou nevýhodu v konstrukci spatřuji v příliš tenké zadní stěně ozvučnice, která má občas a při vyšších hlasitostech tendenci chytat parazitní rezonance. Jinak se dá korpus reproduktorů označit za velmi pevný.

reklama