reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius SP-HF2.0 1250 - repro 2.0

13.6.2005, Petr Štefek, recenze
Genius SP-HF2.0 1250 - repro 2.0
Dnes se podíváme na reproduktorový systém, který si nedělá ambice na post výrobku s největším výkonem či počtem reproduktorů, jde totiž o zcela obyčejný stereo systém s kterým se setkáváme už několik desetiletí. Jestli tyto reproduktory mají co nabídnout v konkurenci dvou-reproduktorových sestav se subwooferem se podíváme již v samotném článku.
Kapitoly článku:
  1. Genius SP-HF2.0 1250 - repro 2.0
  2. Bližší pohled
  3. Praktické poznatky a závěr
Hudba

Tady se Geniusům vede poměrně dobře a všechny složky zvuku jsou velmi dobře čitelné. Výšky zvoní a cinkají, tak jak mají a zároveň nejsou agresivní a nepříjemné. Středy jsou oproti systémům se subwooferem v podobné cenové relaci vynikající. Akustické nástroje a jejich celkové vyznění je vynikající. Pojďme k basům, které jsou nejslabší stránkou bedýnek a je třeba jim domoci ekvalizérem zvukové karty, který částečně absenci nižších basů napraví. Basová tedy nemá takové grády jako u systémů se samostatným basovým reproduktorem, ale zato je velmi dobře čitelná, což se většině levných reproduktorů říci nedá.

Bedničky zvládnou velmi dobře žánry jako rock, pop, klasika, jazz s přimhouřenýma očima i metal, protože tam v celkovém vyznění překonají levnější systémy se subwooferem velmi lehce díky perfektním středům, výškám a solidním vyšším basům. Rozhodně se ovšem neuplatní v žánrech jako techno, tekno, hip-hop a podobně, jinými slovy cokoli elektronického s dunivými basy těmto bedničkám vůbec nesvědčí. Stereo efekt bedniček je velmi dobrý a prostor který vytvoří je vzhledem k ceně opravdu výborný.

Hry

Při hraní her nemají tyto bedničky nejmenší problém a radost je poslouchat. Unreal Tournament 2004 nemá při vyšších hlasitostech žádné problémy, pokud vám ovšem nevadí, že výstřel z raketometu nebo tanku není doprovázen hlasitým dunivým zvukovým doprovodem, který má tendenci třást celou místností. Žánry jako real-time stragie či RPG samozřejmě nemají vůbec žádné problémy s reprodukcí či vyzněním. Obecně se dá říci, že hry nejsou pro tento systém žádným problémem.

Filmy

Filmy jsou opět omezeny nepřítomností nejnižších basů, ale na druhou stranu je na tom velmi dobře, co se týká dialogů, které jsou reprodukovány velmi přesvědčivě a nejsou zatlačeny do pozadí. Za reprodukci efektů dostávají bedničky pochopitelně minusové body, což je ovšem vzhledem k jejich objemu pochopitelné. Sledování StarWars Epizode I nebylo žádným utrpením a bedničky tento film zvládly opravdu se ctí.

Závěr




- kliknutím zvětšíte -


Genius SP-HF 2.0 1250 nejsou rozhodně univerzálními reproduktory, ale hodí se pro určité typy hudby, kde posluchače odmění opravdu překvapivou kvalitou reprodukce. Konkrétně se jedná o rock, jazz, klasiku a s trochou tolerance i metal. Jako zdroj musí být použity kvalitní audio soubory, protože při pokusu se soubory mp3 o bit-rate 64-128kbit byl zvuk téměř neposlouchatelný. Sluchátkový výstup reproduktorů raději přelepte, protože se sluchátky Koss R80 byl zvuk je velmi těžko poslouchatelný (zašuměný a plochý), ale zase je nutné podotknout, že podobná kvalita tohoto výstupu je i u ostatních systémů.

Žánry elektronické hudby nesvědčí těmto bedýnkám vůbec, což je dáno především jejich objemem, a tím i omezením v reprodukci basů. Pro uživatele, který hledá bedýnky pro komorní poslech výše uvedených žánrů u počítače, nelze než doporučit, protože za danou cenu toho nabízí opravdu hodně a při troše laborování s ekvalizérem zvukové karty odmění solidním zvukem. Cenu kolem 1500,- s DPH vidím jako adekvátní k poskytnutému zvuku a provedení.



reklama