reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius SW-5.1 Value - repro za lidovou cenu

19.7.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Genius SW-5.1 Value - repro za lidovou cenu
Většina z Vás asi bude znát reproduktory Genius SW-5.1 Home Theater, které si svým vzhledem a kvalitami vybudovaly velmi slušnou pověst. Ovšem ne každý má 3500 Kč na tyto "bedny", a proto přinášíme recenzi jejich menšího bratříčka - SW-5.1 Value. Hezký design, subwoofer ve dřevě za příjemnou cenu… A jak hrají?
Kapitoly článku:
Středový reproduktor

Začněme u středového reproduktoru, který je na rozdíl od ostatních satelitů asi dvojnásobný. Jeho kvádrovitý tvar (rozměry jsou 180 x 75 x 120 mm) se hodí k posazení buď na nějakou polici nad počítačem nebo při troše štěstí přímo na monitor. Jako jediný ze satelitů také nemá napevno kabel, ale musíte použít přiložený 240 cm dlouhý. Design odpovídá celé soupravě - tělo je komplet černé a přední plastová mřížka je potažená stříbrnou tkaninou.


Obr. 4 - Středový reproduktor
Klikněte pro zvětšení

Po odkrytí mřížky naleznete samotný reproduktor, jehož rozměry jsou 2" x 5", tedy cca 5 x 12 cm. Tyto rozměry by měly zajistit, že na rozdíl od satelitů bude centr hrát více středů (rozuměj středních frekvencí), což je kolikrát nevýhodou sestav se všemi pěti surroundovými reproduktory stejnými. Výkon středového reproduktoru je 3 watty, více ani při jeho rozměrech není reálné. Centr je magneticky odstíněn, stejně jako ostatní součásti soupravy.


Obr. 5 - Centr se sejmutým krytem
Klikněte pro zvětšení

Satelity

Dále zde máme 4 satelitní reproduktory, kterým jsou písmeny přesně přiděleny pozice (FR, FL, RR, RL). Vzhledem k tomu, že jsou všechny stejné, je ale jedno, jak je zapojíte. Pokud tedy potřebujete pro přední satelit delší kabel, jednoduše ho vyměníte za zadní. Délka kabelu předních satelitů je 240 cm, u zadních je to 480 cm, přidělané jsou bohužel napevno. Rozměry jsou 94 x 103 x 107 mm a reproduktory mají tvar zužujícího se kvádru, vpředu zakulaceného.


Obr. 6 - Jeden ze satelitních reproduktorů
Klikněte pro zvětšení

Satelity jsou určeny přímo k postavení na stůl (nemají nožičky ani stojánky) nebo k pověšení na zeď. Nevím, zda-li je to úplně ideální, protože může docházet k přenosu vibrací a deformaci zvuku, ale výsledek byl poměrně v pořádku. Design je stejný jako u středového reproduktoru, tělo je černé a tkanina na mřížce stříbrná.


Obr. 7 - Satelit se sejmutým krytem
Klikněte pro zvětšení

Po sejmutí mřížky na vás vyskočí 3" kulatý reproduktor (průměr 7,5 cm). Kvůli jeho velikosti je výkon omezen na 3 watty, ale k zahrání vysokých frekvencí to stačí. Středy si od satelitů příliš neslibujte. Konstrukce je plastová, ale dřevěné reproduktory jsou až od vyšší kategorie.

Subwoofer

Stěžejní částí soupravy je samozřejmě subwoofer, tedy basový reproduktor. Má velmi podařený design, tělo je dřevěné se stříbrnou dýhou, přední část je z černého plastu a je elegantně vykrojená na místě, kde ústí bassreflexový nátrubek (pro unikající vzduch). Uprostřed přední stěny je stříbrný pruh s ovládacími prvky. Subwoofer sedí na gumových nožkách a celkově není příliš masivní. Dřevěné stěny jsou tlusté 9 mm.


Obr. 8 - Subwoofer zblízka
Klikněte pro zvětšení

Na zadní části subwooferu můžete nalézt reproduktor, který má všechen ten hluk na svědomí. Jeho průměr je 10 cm a je kryt plastovou mřížkou. I tento reproduktor je magneticky odstíněn, takže můžete basák bez problémů umístit vedle monitoru. Na spodní části zadní strany je 9-pinový DIN konektor pro vstup ze zvukové karty a 5 výstupů pro jednotlivé satelity. Napevno je přiletován napájecí kabel.


Obr. 9 - Detail výstupů na zadní části subwooferu

Ovládací prvky jsou jen tři. Jde o tlačítko Power On/Off s příslušející zelenou kontrolkou, dále potenciometr pro hlasitost subwooferu a potenciometr pro celkovou hlasitost. Jak jsem již říkal, je docela škoda, že není přibalené dálkové ovládání. Proto je nejlepší položit subwoofer vedle monitoru, vzhledem k designu to škoda není a reproduktor bude směřovat ke zdi.


Obr. 10 - Ovládací prvky

A jak to všechno hraje?
reklama