reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Traveler 355 - zapíše se do historie?

11.5.2007, Michal Učeň, recenze
Genius Traveler 355 - zapíše se do historie?
Inovace v oblasti myší se v posledních letech týkají zejména snímání, které se postupně z kuličky a následně optického snímače vyvinulo až na technologii laserovou. Máme tu samozřejmě i změny v ergonomii a počtu tlačítek, co ovšem stálo stále stranou, bylo kolečko. Genius přichází s novým unikátním řešením, které zavedený mechanický systém mění na optické snímání.
Kolečko je asi jedinou věcí, která může potenciální zákazníky nalákat ke koupi. Jedná se o jednoduchou technologii, která využívá běžný optický snímač, tak jak jej známe z klasických myší. Výsledkem je pak rolování pomocí prstu přesně tak, jako když přejíždíte prstem přes senzor ze spodní strany optické myši a kurzor se samozřejmě pohybuje. Výhodou je pohodlné rolování ve vertikálním i horizontálním směru.



Senzor je podsvícen efektním modrým světlem. Průhledná plocha, po které se pohybuje prst, není naštěstí náchylná na znečištění a tak vše funguje bez problémů i po delší době používání. Osobně bych raději jiný tvar než kruhovitý, protože je to relativně malá plocha pro čtyřisměrný pohyb. Omezením je ale pravděpodobně optický senzor, který nemůže větší plochu efektivně snímat. Rolování je sice bez mechanické odezvy, kterou má běžné kolečko, ale pohyb prstem je intuitivní a jednotlivé kroky velmi dobře rozlišitelné.



Myš je svou velikostí vhodná jako doplněk k notebookům. Laserový snímač má slušné vlastnosti a zvládá i snímání na lesklejších plochách jako jsou časopisy, horší je to s úplně průhlednými plochami s podložkou - v takovém případě záleží na tloušťce průhledného materiálu. Snímání je bezproblémové a kurzor neuskakuje ani při rychlejších pohybech ve hrách, pokud však plánujete kariéru profesionálního hráče, pak raději volte myš jinou. Problémy nejsou ani s kabelem, který má dostatečnou délku pro zapojení ke stolnímu počítači a jeho průměr a ohebnost nijak nebrání volnosti při používání.



Držení myši je díky menším rozměrům závislé na uchopení prsty po stranách, takže dlouhodobé používání může vést k bolesti v zápěstí nebo právě prstů. Dlaň se o myš opírá jen z menší části, problémy mohou mít uživatelé s větší rukou.




Závěr


Myš Genius Traveler 355 Laser je určitě v jistém smyslu inovativní. Prozatím je velmi těžké odhadnout, zda se podobného konceptu řešení rolování chytí i někteří další výrobci (a to bude pravděpodobně klíčem k úspěchu), z mého pohledu jde však o technologii přinejmenším stejně pohodlnou, jako je běžné mechanické kolečko. Uživatel si však musí chvíli zvykat a výraznější výsledky mu tento způsob nepřináší.

Myš je sama o sobě kvalitní, dobře dílensky zpracovaná, s účelným designem, slušnými možnostmi nastavení a kvalitním senzorem. Negativním aspektem není ani přiměřená cena 516,- Kč s DPH (Czech Computer), za nedostatek se pak dá označit malý počet tlačítek a občasné překliknutí kvůli velmi malé hmotnosti. Doporučit ji lze uživatelům notebooků i stolních počítačů, neutrální vzhled s reprezentativním šedým nástřikem a konzervativními tvary bude sedět velkému spektru uživatelů.


Lepší využití tlačítka na kolečku
Pouze tři tlačítka
Zajímavé řešení kolečka
Překliky kvůli nízké hmotnosti
Zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Univerzální držení
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena viz graf níže

Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu Genius Traveler 355 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení myši Genius Traveler 355 Laser děkujeme firmě 100MEGA distribution

reklama