reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Wireless Mini Navigator: bezdrátová myš pro krásnější polovinu lidstva

19.1.2005, Zdeněk Michálek, recenze
Genius Wireless Mini Navigator: bezdrátová myš pro krásnější polovinu lidstva
Už jste někdy převlékali myš ? A bezdrátovou k tomu ? Ne, nezbláznil jsem se, jen móda vyměnitelných krytů pronikla do další oblasti. Neodolal jsem a vyzkoušel i pro bezdrátovou myš určenou v první řadě pro notebooky, která si však určitě najde cestu i do mnoha ženských kanceláří.
Kapitoly článku:

Instalace a zprovoznění


Instalace myši je velmi jednoduchá. Pod Windows XP není nezbytné instalovat vůbec nic – několik sekund po zasunutí „donglu“ do USB v počítači a zapnutí myši je možné začít pracovat. Stejně jako naprostá většina bezdrátových myší jsou na „donglu“ a na myši synchronizační tlačítka (po jejichž současném stisku si obě bezdrátové části mezi sebou odsouhlasí ID zařízení). S potěšením jsem kvitoval, že – na rozdíl od mnoha podobných produktů – jsou ID již přednastavena shodně, takže i uživatel, který o nutnosti synchronizace nic neví, může po prvním zapnutí začít okamžitě pracovat.

Myš je napájena dvěma „mikrotužkami“ (AAA), které podle zkušeností vydrží zhruba 2 měsíce práce.


Bezdrátová část


Zařízení nemá možnost volby z více kmitočtových kanálů (pouze jeden pevný), takže pokud v jedné kanceláři bude více uživatelů těchto bezdrátových myší, je nezbytné, aby seděli co nejdále od sebe (alespoň zhruba tři až čtyři metry). V opačném případě se budou myši vzájemně rušit (projevuje se typicky krátkodobým vypadáváním při pohybu kurzoru).

Dosah se sklopenou „anténkou“ na USB „donglu“ je zhruba kolem jednoho metru, jejím odklopením se zvýší zhruba o polovinu. To je naprosto postačující pro notebook, pro použití v běžném počítači umístěném pod stolem (kdy je anténa navíc stíněna kovovou skříní počítače) je to však málo. Problém můžete vyřešit např. prodlužovacím USB kabelem, do jehož konce zasunete USB „dongle“ a připevníte jej např. svorkou nebo kouskem lepicí pásky k monitoru.


Software


Dodávaný s myší zahrnuje jednak potřebné ovládače, jednak konfigurační software, který do nastavení myši z ovládacích panelů dodá několik záložek – a zejména tzv. EasyJump navigátor, který vyskočí po stisku nastaveného tlačítka (typicky kolečka):


„rozšířený“ EasyJump


„jednoduchý“ EasyJump

Jednotlivé symboly a jejich funkce jsou nastavitelné. Práce s EasyJumpem se po chvíli zapracování stane naprosto samozřejmou – je velmi příjemné, že při práci s myší nemusíte „odhmatávat“ na klávesnici pro stisknutí klávesové zkratky pro spuštění dané funkce nebo aplikace, o „procvkakávání se“ přes nabídku Start ani nemluvím.

Samozřejmostí je možnost funkce ButtonFind (automatické přednastavení kurzoru nad tlačítko OK při oknech modálních dialogů), možnost přestavení myši pro leváky, přestavení směru a rychlosti skrolování při použití kolečka, možnost použití kolečka i v „problémových“ aplikacích atd.


Závěr


Genius Wireless Mini Navigator je elegantní stylová “minimyš” s výměnnými kryty, určená zejména pro mobilní použití nebo osoby s menší dlaní.

velmi elegantní design
poněkud tvrdší a hlučnější chod kolečka a třetího tlačítka
vyměnitelné barevné kryty
poněkud obtížnější vedení myši pro osoby s větší dlaní
přesnost snímání pohybu
jediný kmitočtový kanál omezující použití více bezdrátových myší v jediné místnosti
malé rozměry a nízká hmotnost (na bezdrátovou myš)
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena viz graf níže

Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu Genius Wireless Mini Navigator poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení děkujeme firmě 100Mega Distribution s.r.o.
reklama