Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ghost a Smog: boj o střední třídu

3.8.2010, Michal Huspeka, recenze
Ghost a Smog: boj o střední třídu
Do dnešního testu jsme pro vás vybrali dva typické zástupce herních myší z "lepší společnosti". Jedná se o 1ms kousky s vysokým dpi, výbornými senzory a množstvím tlačítek, oba jsou navíc za přibližně stejnou cenu. Jak tedy dopadne jejich přímé srovnání?

Ovládací software


Myš bude fungovat hned po připojení k počítači, ale všech jejích výhod si můžete užívat až po nainstalování softwaru z přiloženého CD. Instalace je možná v několika jazycích, čeština v nabídce chybí. Grafická stranka softwaru se drží designu myši a balení, nabídka jeho možností je ale skromnější, než je tomu třeba u předešlého od Gigabytu.

Programování jednotlivých tlačítek není vyřešeno úplně pochopitelně, ze začátku možná budete trochu tápat - pomoci může manuál, ovšem pouze v angličtině.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud chceme určitému tlačítku přiřadit nějaké makro, musíme ho napřed vytvořit na záložce Macro Settings. To platí i pro přiřazení jiné funkce (např. Copy, Paste, Shift, Enter, Page Up/Down atd.).


- klikněte pro zvětšení -

Po vytvoření makra je nutné ho na první záložce Button Settings přiřadit požadovanému tlačítku, což provedeme pouhým uchopením makra (zde s názvem Enter) a přetažením na určené tlačítko (zde Button 5). Pokud budeme později chtít vrátit tlačítku původní funkci, je nutné makro Enter v editoru smazat (přetáhnout ho na symbol koše).

Menu dále umožňuje takto vytvořená makra exportovat, vytvořený soubor má příponu *.mf (Macro File).

Poslední záložka DPI & Tools umožňuje nastavit rozlišení pro všechny 4 dpi profily, nezávisle v obou osách. Zvolený profil editujeme klepnutím na jeho číselné označení, vlevo je pak možné vidět jeho signalizaci LED diodami tak, jak jí zobrazuje myš v reálu.


- klikněte pro zvětšení -

A to je v podstatě vše, chybí jakákoli změna hodnoty odezvy a nenajdete tu ani další vychytávky v podobě množství funkcí přiřaditelných jednotlivým tlačítkům, jak jsme mohli vidět u předešlé myši od Gigabytu. Pro základní nastavení je ale software dostatečný.


Test odezvy


Výrobce změnu hodnoty odezvy v ovládacím softwaru nepovoluje, takže si pomocí utility Direct Input Mouse Rate vyzkoušíme pouze jednu předem definovanou hodnotu, která by měla být 1000 Hz (1 ms).



Hranice 1 ms není pro tuto myš problém, plní ji s dostatečnou rezervou.

Seznámení s oběma produkty máme za sebou, nyní se již podíváme na praktické zkušenosti z provozu.