Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ghost a Smog: boj o střední třídu

3.8.2010, Michal Huspeka, recenze
Ghost a Smog: boj o střední třídu
Do dnešního testu jsme pro vás vybrali dva typické zástupce herních myší z "lepší společnosti". Jedná se o 1ms kousky s vysokým dpi, výbornými senzory a množstvím tlačítek, oba jsou navíc za přibližně stejnou cenu. Jak tedy dopadne jejich přímé srovnání?

Praktické zkušenosti


Oba produkty jsme otestovali ve hrách CoD: Modern Warfare 2 a Counter Strike a samozřejmě i ve 2D prostředí. Zkusili jsme i práci v některých grafických editorech, kde je důležité přesné polohování kurzoru. Pro testy jsme využili obyčejnou látkovou podložku, pevnou herní podložku CM Storm M4 SSK a také jsme obě myši vyzkoušeli bez podložky na dřevěné desce stolu.



Myši na všech třech zkoušených podkladech fungují bez problémů, pouze na látkové podložce je jejich skluz obtížnější, než je tomu třeba u Logitechu G9. To je ale nejspíš dáno vyšší hmotností obou myšek, což na měkké látkové podložce způsobí, že už vlastně jezdí po břiše. Na pevné herní podložce či desce stolu je jejich skluz výborný, u Smogu pak díky použité keramice až nečekaně snadný.

Během hraní her se obě myši chovaly příkladně, pouze jsme u obou zaznamenali nepatrné poskakování kurzoru (hlavně ve vysokých rozlišeních), což někdy může zabránit přesnému zamíření. U Ghostu je možná tento problém ještě větší díky softwarové úpravě nejvyššího možného rozlišení. Gigabyte se totiž v honbě za co nejvyšším rozlišením rozhodl zvýšit maximální možné rozlišení senzoru ještě pomocí softwaru, a tak z maximálních hardwarových 5040 dpi dokázal vykouzlit 6030 dpi. Software ale pravděpodobně zasahuje i do nižších rozlišení a celé řešení je podle mého názoru mírně kontraproduktivní. Hardwarových 5040 dpi by určitě stačilo drtivé většině hráčů. Není to ovšem nic tragického a možná si toho ani nevšimnete.

Při delší práci mi v ruce více vyhovovala myš od Gigabytu, stisk všech tlačítek a krokování středového kolečka jsou jisté a přitom dostatečně tuhé. Materiál horních tlačítek a hřbetu myši je i po delším hraní příjemný, to samé platí o bočních plochách.

Smog má naproti tomu pro mě až příliš extrémní tvarování a pod bočními tlačítky má navíc malou hranku, která tato tlačítka hmatově odděluje od prostoru pro palec. Tato hranka se ale časem do palce "zakousne" a je cítit. Ani lesklý materiál těla myši není po delším používání v ruce právě nejpříjemnější.


Zhodnocení a závěr


Dílenské zpracování Ghostu je na velmi vysoké úrovni, vše funguje, jak má, nikde nic nevrže a tlačítka mají precizní stisk a jistou zpětnou vazbu. I jejich umístění je v pořádku. Design Smogu je poměrně radikální, je možné ho buď milovat, nebo nenávidět. Bohužel jsme u něj zaznamenali vrzání a drnčení obou hlavních a také bočních tlačítek, ani středové kolečko není ideální, co se jistoty krokování týče.
Celkem nelogicky je zde umístěn i přepínač rozlišení dpi. Diskutabilní může být i funkce Lift, jejíž využití na různých podložkách jsme otestovali, ale citelný praktický přínos této kalibrace jsme nezaznamenali. Zde tedy jednoznačně vítězí Gigabyte.

Ovládací software Smogu je mírně slabší, nastavení není tolik a některá (velikost odezvy) chybí úplně. Navíc postrádá lokalizaci do češtiny, což může některým uživatelům činit potíže, neboť ani manuál česky naporadí. Software Ghostu je vybaven podstatně lépe a je uživatelsky přívětivější, nastavit na jednotlivá tlačítka lze kdejakou funkci i z prostředí Windows. Nechybí mu ani česká lokalizace a intuitivní ovládání Drag & Drop mu také prospělo k intuitivnímu ovládání. Češtinu navíc obsahuje i přiložený manuál, takže bezproblémové obsluze nic nebrání. Zde tedy rovněž bod pro Gigabyte.

Příslušenství je u obou myší obdobné, Smog navíc nabízí jeden vyměnitelný postranní nástavec, který mě osobně vyhovoval více. Ghost naproti tomu přidává sadu náhradních teflonů. Možnost dovážení je u těchto myšek takřka stejná, i když já jsem závaží nepoužil ani u jedné z nich. Jejich základní hmotnosti mě osobně naprosto dostačují. Zde je tedy situace vyrovnaná.

Posledním faktorem na pomyslných miskách vah tedy zůstává cena, která je mírně nakloněna Gigabytu Ghost. Ten se tak stává vítězem našeho duelu.

Gigabyte Ghost GM-M8000X
Dílenské zpracování
Softwarově upravované rozlišení senzoru
Funkčnost a umístění tlačítek
Pouze pro praváky
Náhradní teflony
Ikona Odkaz na databázi
Možnost úpravy hmotnosti
Ikona Odkaz na databázi
Ovládací software
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1050 Kč s DPH



Ozone Smog
Keramické dosedací plochy
Dílenské zpracování
Druhý postranní nástavec
Umístění některých tlačítek
Možnost úpravy hmotnosti
Slabší software bez české lokalizace
Ikona Odkaz na databázi
Rozdílná výška keramických podložek
Ikona Odkaz na databázi
Pouze pro praváky
Cena v době testování: cca 1150 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu OZONE Smog poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení myši Gigabyte GM-M8000X děkujeme firmě Gigabyte.




Za zapůjčení myši Ozone Smog děkujeme firmě TNTrade s.r.o.





Vývoj ceny testovaného produktu: